Erkan, "İstanbul, Manhattan'dan pahalı olur mu? Biz İstanbul'da ev bulamadık. Müthiş pahalı. Annemlere yerleştik, onların yanında kalıyoruz" ifadelerini kullandı.

Erkan'ın açıklamaları, bazı sosyal medya kullanıcıları tarafından "Maaşı 161 bin lira olan bir insanın böyle bir açıklama yapması abes" şeklinde yorumlandı. Bazı kullanıcılar ise Erkan'ın "Kiralarda Türkiye'ye özgü bir artış söz konusu" şeklindeki açıklamasını eleştirerek, "Bu artışa neden olan en önemli faktörlerden biri, Merkez Bankası'nın faiz politikası" yorumunu yaptı.

İstanbul'da kiralık ev fiyatları 400 bin ile 7 bin arasında

Diriliş Postası'nın yaptığı araştırmaya göre, İstanbul'da kiralık ev fiyatları semt semt değişiyor.

  • Ümraniye'de kiralık ev fiyatları 12 bin liradan 90 bin liraya kadar çıkıyor.
  • Merkez Bankası'nın bulunduğu Finanskent'te kiralık ev fiyatları 25 bin liradan 70 bin liraya kadar çıkıyor.
  • Anadolu yakasının lüks semtlerinden biri olan Acıbadem'de kiralık ev fiyatları 20 bin liradan 150 bin liraya kadar çıkıyor.
  • Avrupa yakasında Beşiktaş'ta kiralık ev fiyatları ise inanılmaz derecede pahalı. Beşiktaş'ta 400 bin liraya kadar kiralık ev fiyatları çıkıyor. En düşük kiralık ev fiyatına baktığımızda ise 1+0 kiralık dairenin fiyatı 25 bin liradan başlıyor.
  • Esenyurt semtinde kiralık ev fiyatları 10 bin liradan 50 bin liraya kadar çıkıyor.
  • Bahçelievler'de kiralık ev fiyatları 62 bin liradan başlıyor. En ucuz kiralık daire fiyatı 10 bin liranın altında da bulunabiliyor.

Kira artışlarının nedenleri

Türkiye'de son yıllarda kiralık ev fiyatlarında hızlı bir artış yaşanıyor. Bu artışa neden olan en önemli faktörler arasında Merkez Bankası'nın faiz politikası, döviz kurundaki dalgalanma ve artan talep gösteriliyor.

Merkez Bankası'nın yüksek faiz politikası, konut kredisi faizlerini de artırıyor. Bu da konut satın almak isteyenlerin, kiralık evlere yönelmesine neden oluyor.

Döviz kurundaki dalgalanma da kira artışlarını tetikliyor. Dolar ve euronun TL karşısında değer kazanması, yabancı yatırımcıların Türkiye'ye olan ilgisini artırıyor. Bu da konut fiyatlarının ve kiraların artmasına neden oluyor.

Artan talep de kira artışlarında önemli bir rol oynuyor. Özellikle büyük şehirlerde nüfus artışı ve iş imkanlarının artması, kira taleplerini artırıyor.

Bankaların kredi hacmi 13,1 trilyon lira oldu Bankaların kredi hacmi 13,1 trilyon lira oldu

Türkiye kira artışlarında dünya birincisi

2015'ten beri dünya çapında kira artışlarını inceleyen bir araştırmada Türkiye açık ara birinci oldu. Araştırmaya göre, Türkiye'de kira fiyatları son 7 yılda yüzde 150 arttı. Bu artış, diğer ülkelere kıyasla oldukça yüksek bir oran.

Editör: Pınar Karahan