Berfin Bitirim-Muhabir

Tayland açıklarında korku filmlerinden fırlamış gibi parlayan yeşil gözlere sahip yeni bir 'hayalet köpekbalığı' türü keşfedildi.

Pasifik Köpekbalığı Araştırma Merkezi'nde (PSRC) çalışan bilim insanları, Andaman Denizi'nin 1.640 fit altında bulunması zor Chimaera supapa keşfederek daha önce hiç görülmemiş bu türün ilk görüntülerini Raffles Zooloji Bülteni'nde yayınladı.

Yerli ve milli menenjit aşısı için büyük adım Yerli ve milli menenjit aşısı için büyük adım

GÖRÜNÜŞÜ İLE DİKKAT ÇEKİYOR

Dünya üzerinde hala yaşayan en eski deniz canlılarından biri olan kıkırdaklı balık, farklı açılardan bakıldığında renk değiştiriyormuş gibi görünen belirgin bir büyük kafaya, tüylü yüzgeçlere ve yanardöner gözlere sahip.

Araştırmacılara göre, tüylü yüzgeçlerin bu canlıya, bulunduğu okyanus sırtları ve yamaçları boyunca "yüksek kabartılı kayalık diplerde manevra yapmasına" yardımcı olduğu düşünülüyor.

KARANLIK SULARDA GİZLENDİ

Görüntüsü ile herkesin tüylerini ürperten balık yaklaşık iki ayak uzunluğunda olup, uzun ve sivri kuyruğundan da anlaşılacağı üzere bu canlı köpekbalıkları ve vatozların uzak bir akrabası.

Araştırmacılar Chimaeras olarak bilinen hayalet köpekbalığının karanlık sularda gizlendiğini ve kabuklular, yumuşakçalar ve solucanlarla beslendiğini keşfetti.

Araştırmanın yazarları ve Kaliforniya'daki San Jose Eyalet Üniversitesi PSRC program direktörü David Ebert, Tayland sularında hayalet köpekbalıklarına ender rastlandığını ifade etti.

53 HAYALET KÖPEKBALIĞI TÜRÜ BULUNUYOR

Araştırmacı, ekibinin keşfinden önce dünyada bilinen sadece 53 hayalet köpekbalığı türü olduğunu ifade ediyor.

Derin ve karanlık habitatları nedeniyle Chimaera'lar hakkında çok az şey biliniyor, ancak keşifleri kabus gibi görünümleri nedeniyle manşetlere çıkma eğiliminde.

Yeni Chimaera supapae'ye, hayatını bu kıkırdaklı balıkları incelemeye adayan merhum Taylandlı bilim insanı Supap Monkolprasit'in adı verildi.

Editör: Berfin Bitirim