DEMET İLCE / MUHABİR

Karıncalar, burunları olmadığımdan yiyecek veya eşlerini bulmalarına yardımcı olmak için antenlerindeki koku alma reseptörlerini kullanırlar. 25 Ocak'ta Kraliyet Topluluğu B: Biyolojik Bilimler Bildirileri dergisinde yayınlanan çalışma için bilim insanları, bu akut koku alma reseptörlerini farklı bir görev için kullanmak üzere yaklaşık üç düzine ipeksi karıncayı eğitti.

NASA, ayda uçan bir robot tren inşa etmeyi planlıyor NASA, ayda uçan bir robot tren inşa etmeyi planlıyor

Bilim insanları bir laboratuvarda insan örneklerinden alınan göğüs kanseri tümörlerinden, dilimleri farelere aşıladılar ve 35 böceğe "tümör taşıyan kemirgenlerden gelen idrarı şekerle ilişkilendirmeyi" öğrettiler . Araştırmaya göre karıncalar bir petri kabına yerleştirildikten sonra kanserli tümör içeren idrar örneklerinin yanında sağlıklı idrarla karşılaştırıldığında %20 daha fazla zaman geçirdiler.

Araştırmanın başyazarı ve Fransa'daki Sorbonne Paris Kuzey Üniversitesi'nden etolog Baptiste Piqueret, "Sadece şeker yemek istiyorlar" dedi.

Tümör hücreleri, araştırmacıların kanser biyobelirteçleri olarak kullanabileceği uçucu organik bileşikler (VOC'ler) içerdiğinden, köpekler ve şimdi de karıncalar gibi hayvanlar, koku duyuları aracılığıyla bu anormallikleri tespit etmek üzere hızlı bir şekilde eğitilebilirler. Ancak araştırmacılar, karıncaların "eğitilmesi daha fazla zaman alan  köpekler ve diğer hayvanlara göre avantajlı olabileceğini" düşünüyor.

Bu önemli, çünkü kanser ne kadar erken tespit edilirse tedaviye o kadar erken başlanabilir.

Piqueret, "Sonuçlar oldukça umut verici ancak bunları kanseri tespit etmek için günlük bir yöntem olarak kullanmaktan çok uzakta olduğumuzu bilmek önemli" diye uyardı.

Muhabir: Demet İlce