DEMET İLCE / MUHABİR

Tüm zamanların en büyük sanatçılarından biri olarak kabul edilen da Vinci’nin en ünlü eserleri arasında 'Mona Lisa', 'Son Akşam Yemeği' ve 'Vitruvius Adamı' yer alıyor.

Her ne kadar o zamandan beri teknolojik yaratıcılığıyla övülse de, Leonardo'nun bilimsel dehası kendi döneminde büyük ölçüde keşfedilmemiş ve takdir edilmemiştir. Sigmund Freud'un yazdığı gibi:

“Diğerleri hâlâ uykudayken, karanlıkta çok erken uyanan bir adam gibiydi.”

İşte onun hakkında (muhtemelen) bilmediğiniz 10 şaşırtıcı gerçek…

1. Adı aslında “Leonardo da Vinci” değildi

Leonardo'nun doğduğunda tam adı Lionardo di ser Piero da Vinci idi, bu da "Leonardo, Vinci'li Sör Piero'nun (oğlu)" anlamına gelir.

Floransa yakınlarında yaşadığı için çağdaşları onu Leonardo veya "Il Florentine" olarak tanıyordu.

2. Gayri meşru bir çocuktu

14/15 Nisan 1452'de Toskana'daki Anchiano köyünün dışındaki bir çiftlik evinde doğan Leonardo, Floransalı zengin bir noter olan Ser Piero ile Caterina adında evlenmemiş bir köylü kadının çocuğuydu.

İkisinin başka partnerlerden 12 çocuğu daha vardı ama Leonardo birlikte sahip oldukları tek çocuktu.

Gayri meşruiyeti, babasının mesleğini takip etmesinin ve noter olmasının beklenmediği anlamına geliyordu. Bunun yerine kendi ilgi alanlarının peşinden gitmekte ve yaratıcı sanatlara yönelmekte özgürdü.

3. Çok az örgün eğitim aldı

Leonardo büyük ölçüde kendi kendini yetiştirmişti ve temel okuma, yazma ve matematik dışında resmi bir eğitim almamıştı.

Sanatsal yetenekleri küçük yaşlardan itibaren belirgindi. 14 yaşındayken Floransalı ünlü heykeltıraş ve ressam Andrea del Verrocchio'nun yanında çıraklık yapmaya başladı.

Verrocchio'nun atölyesinde teorik eğitim aldı ve metal işçiliği, marangozluk, çizim, resim ve heykeltraşlık gibi çok çeşitli teknik becerilere maruz kaldı.

Bilinen en eski eseri (kalem ve mürekkeple manzara çizimi) 1473'te çizilmişti.

4. İlk siparişleri hiçbir zaman tamamlanmadı

1478'de Leonardo ilk bağımsız görevini aldı: Floransa'daki Palazzo Vecchio'daki St. Bernard Şapeli için bir alt yapı resmi yapmak.

1481'de Floransa'daki San Donato manastırı için 'Magi'lerin Hayranlığı' resmini yapmak üzere görevlendirildi.

Türkiye Kültür Yolu Festivalleri Bursa'ya geliyor Türkiye Kültür Yolu Festivalleri Bursa'ya geliyor

Ancak Sforza ailesi için çalışmak üzere Milano'ya taşındığında her iki görevi de bırakmak zorunda kaldı. Leonardo, Sforza'ların himayesi altında Santa Maria delle Grazie Manastırı'nın yemekhanesinde 'Son Akşam Yemeği' resmini yaptı.

Leonardo, Milano'da 17 yıl geçirecek ve ancak Dük Ludovico Sforza'nın 1499'da iktidardan düşmesinden sonra oradan ayrılacaktı.

5. Başarılı bir müzisyendi

Belki de denediği her şeyde başarılı olan bir kişi için tahmin edilebileceği gibi, Leonardo'nun müzik konusunda bir yeteneği vardı.

Kendi yazılarına göre müziğin görsel sanatlarla yakından ilişkili olduğuna inanıyordu çünkü müzik de aynı şekilde 5 duyudan birine bağlıydı.

Leonardo'nun çağdaşı Georgio Vasari'ye göre, "hiçbir hazırlık yapmadan ilahi bir şekilde şarkı söyledi."

Aynı zamanda lir ve flüt de çalıyordu; sıklıkla soyluların toplantılarında ve patronlarının evlerinde performans sergiliyordu.

Hayatta kalan el yazmaları orijinal müzik bestelerinden bazılarını içeriyor ancak 2013'te ortaya çıkan bir org-viyola-klavsen enstrümanı icat etti.

6. En büyük projesi yok edildi

Leonardo'nun sipariş ettiği en önemli eser, 1482'de Gran Cavallo veya 'Leonardo'nun Atı' olarak anılan Milan Dükü Ludovico il Moro içindi.

Dük'ün babası Francesco Sforza'nın at sırtındaki heykelinin önerilen heykelinin 25 fitten daha uzun olması ve dünyanın en büyük atlı heykeli olması planlanıyordu.

Leonardo heykeli planlamak için yaklaşık 17 yıl harcadı. Ancak tamamlanmadan önce Fransız kuvvetleri 1499'da Milano'yu işgal etti.

Kil heykel, muzaffer Fransız askerleri tarafından hedef talimi için kullanıldı ve onu parçalara ayırdı.

7. Kronik bir erteleyiciydi

Leonardo üretken bir ressam değildi. Çok çeşitli ilgi alanlarına sahip olması nedeniyle resimlerini ve projelerini tamamlamakta çoğu zaman başarısız oluyordu.

Bunun yerine zamanını doğayla iç içe, bilimsel deneyler yaparak, insan ve hayvan bedenlerini inceleyerek ve defterlerini icatlar, gözlemler ve teorilerle doldurarak geçiriyordu.

Bir felç sonucu Leonardo'nun sağ elinin felç olmasına, resim kariyerinin yarıda kalmasına ve 'Mona Lisa' gibi eserlerin yarım kalmasına neden olduğu düşünülüyor.

Sonuç olarak, yalnızca 15 tablonun tamamı veya büyük bir kısmı ona atfedilmiştir.

8. Fikirlerinin o dönemde çok az etkisi oldu

Bir sanatçı olarak oldukça saygı duyulmasına rağmen, Leonardo'nun bilimsel fikirleri ve icatları çağdaşları arasında çok az ilgi gördü.

Notlarını yayınlamak için hiçbir çaba göstermedi ve genellikle el yazmaları ve “kodları” olarak anılan defterleri ancak yüzyıllar sonra halkın kullanımına sunuldu.

Gizli tutuldukları için keşiflerinin birçoğunun Rönesans dönemindeki bilimsel ilerleme üzerinde çok az etkisi oldu.

9. Oğlancılıkla suçlandı

1476'da Leonardo ve diğer üç genç adam, tanınmış bir erkek fahişenin dahil olduğu bir olayda sodomi suçuyla suçlandı. Bu onun idam edilmesine yol açabilecek ciddi bir suçlamaydı.

Suçlamalar delil yetersizliğinden reddedildi, ancak sonrasında Leonardo ortadan kayboldu ve ancak 1478'de Floransa'daki bir şapelde görev almak üzere yeniden ortaya çıktı.

10. Son yıllarını Fransa'da geçirdi

Fransa Kralı I. Francis ona 1515'te "Baş Ressam, Mühendis ve Kralın Mimarı" unvanını teklif ettiğinde, Leonardo İtalya'yı tamamen terk etti.

Bu ona, Loire Vadisi'ndeki Amboise'de kralın ikametgahının yakınındaki Clos Lucé adlı taşra malikanesinde yaşarken boş zamanlarında çalışma fırsatı verdi.

Leonardo 1519'da 67 yaşında öldü ve yakındaki bir saray kilisesine gömüldü.

Kilise, Fransız Devrimi sırasında neredeyse yok edilmişti, bu da mezarının tam yerini tespit etmeyi imkansız hale getiriyordu.

Muhabir: Demet İlce