Türkiye'nin ünlü Likya Yolu'nu keşfeden İngiliz asıllı Türk vatandaşı Kate Clow, 1989’da yerleştiği Antalya’da yörenin saklı güzergahlarını açığa çıkarmak için çalışıyor. İlk olarak Fethiye’den Antalya’ya kadar uzanan Likya Yolu’nu köylülerin yardımıyla haritalandıran Clow, yol üzerindeki tabelaların yenilenmesi ve yeni yürüyüş yolları oluşturmak için çabalarını sürdürüyor.

Dodurga'nın Tarihi Çok Eskiye Dayanıyor

Likya Yolu’nu turizme kazandıran Clow, Antalya'nın şehir yaşamından uzaklaşıp Seydikemer’in Dodurga Mahallesi'ne taşınarak bu köyde küçük bir ev kiraladı. Bölgenin, Roma dönemine kadar uzanan antik mezarları ve çeşitli tarihi yapılarıyla zengin bir yerleşim yeri olduğuna değinen Clow, burada yöre halkının bildiği ancak turistlerin ulaşamadığı yeni güzergahları keşfetmeye odaklandığını belirtti. "Dodurga, tarihi çok eskiye dayanan bir Likya yerleşim yeri. Roma ve Bizans dönemine ait mezarlar, kral mezarları ve çok güzel resimlerle süslenmiş mezarlar var," diyen Clow, Dodurga'dan Xanthos Antik Kenti'ne uzanan yeni yürüyüş yolunu açtıklarını ekledi.

'Likya Yolu'nun Kaşifi' Yeni Rotalar Peşinde3

Yılda 30 Bin Kişi Yürüyüşe Çıkıyor

Likya Yolu’nun ilk keşfedildiğinde 509 kilometre olduğunu ifade eden Clow, yeni açılan güzergahlarla birlikte yolun uzunluğunun 760 kilometreye ulaştığını kaydetti. Yılda yaklaşık 30 bin kişinin, çoğunlukla yabancı turistlerin bu yolda yürüyüş yaptığını belirtti ve bahar aylarında yol üzerinde geleneksel köy yemeklerinin tadılabileceği, kamp alanlarının bulunduğu ve geleneksel hayatın gözlemlenebileceği imkanlar sunduğunu dile getirdi.

Kastamonu'da yaşlı bir çift huzurevinde evlendi Kastamonu'da yaşlı bir çift huzurevinde evlendi

Clow, ilerleyen dönemlerde sponsorların desteğiyle Likya Yolu üzerindeki tüm levhaları yenilemeyi planladıklarını da sözlerine ekledi.

'Likya Yolu'nun Kaşifi' Yeni Rotalar Peşinde2

Kaynak: AA