Çarşamba sabahı Batı Şeria’daki Cenin Kampı’na baskın düzenleyen İsrail ordusu, El-Cezire kanalı muhabiri Şirin Ebu Akile’yi katletti.

Filistinli gazeteciyi yirmi küsur yıldır başta Kudüs olmak üzere işgal altındaki topraklarla ilgili haberleriyle tanımıştık.

Zor koşullarda görev yapan oldukça başarılı bir muhabirdi.

İşgal güçlerinin baskın düzenleyeceği haberini alınca gelişmeleri El-Cezire ekranından dünyaya aktarmak için Cenin’e gitmişti.

Üzerinde gazeteci olduğunu belirten yelek vardı.

Buna rağmen işgal ordusunun hedefi oldu ve çatılara yerleştirilen İsrailli keskin nişancılardan biri tarafından başından vuruldu.

Ağır yaralı olarak kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti.

Şirin Ebu Akile’nin Cenin’de yargısız infaz edildiği haberi duyulunca İsrail’in ilk tepkisi El-Cezire muhabirinin Filistinli direnişçilerin açtığı ateş sonucu öldüğü yalanını ortaya atmak oldu.

Daha sonra Filistinli gazetecinin çatışmaların arasında kaldığı ve kör kurşuna kurban gittiği öne sürüldü.

Hatta bu asılsız iddiayı güçlendirmek için eski bir çatışma görüntüsü servis edildi.

Fakat İsrail Başbakanı Naftali Bennett tarafından da paylaşılan söz konusu video görüntülerindeki bölgeden açılan ateşle Şirin Ebu Akile’nin vurulamayacağı bizzat İsrailli insan hakları örgütü B’Tselem tarafından deşifre edildi.

Video görüntülerindeki bölgenin El-Cezire muhabirinin vurulduğu yerden en az 300 metre uzakta olduğu ve arada bulunan binalar sebebiyle oradan Filistinli gazetecinin görülmesinin mümkün olmadığı, kısacası işgal ordusunun yalan söylediği ortaya çıkarıldı.

Çelişkili açıklamaları kısa sürede çürüyen işgalcilerin son iddiası ise Şirin Ebu Akile’nin İsrail askerleri tarafından atılan kurşunlardan birinin yerden veya başka bir yerden sekerek başına isabet etmesi sonucu ölmüş olabileceği yönünde.

Oysa hem görgü tanıklarının anlattıkları hem de ilk otopsi sonuçları El-Cezire muhabirinin kasıtlı olarak hedef alındığını ve uzun namlulu bir silahtan çıkan kurşunun doğrudan başına isabet ettiğini gösteriyor.

Cinayetin İsrailli keskin nişancı tarafından işlendiğine dair güçlü deliller olmasına rağmen uluslararası medyanın olayı naklederken kullandığı İsrail yanlısı dil yine utanç vericiydi.

Kimi bizdeki bir takım medya organlarının PKK cinayetlerini haberleştirirken terör örgütünden hiç bahsetmemesi gibi olayı Şirin Ebu Akile sanki normal bir şekilde hayatını kaybetmiş izlenimi verecek şekilde aktardı.

Kimi de İsrail’in iddialarına yer vererek El-Cezire muhabirinin Filistinliler tarafından öldürüldüğünü ya da çatışmalar sırasında iki taraf arasında kaldığını söyledi.

New York Times’ın haber için kullandığı “Çığır açan Filistinli gazeteci Şirin Ebu Akile 51 yaşında öldü” başlığına itiraz eden İrlandalı ünlü aktör Liam Cunningham, sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımda söz konusu başlığın üzerini çizerek, “Basın yeleği giyip İsrail ordusunun şiddetini haber yaparken İsrailli keskin nişancı tarafından suikastla öldürüldü” yazdı.

İsrail yanlısı haberlere gösterilen bu tür tepkilerin yanında cinayetin aydınlatılması için uluslararası soruşturma yapılması çağrıları var.

Fakat işgalcilerin suçlarını ortaya çıkaracak tarafsız bir soruşturmayı kabul etmeyecekleri kesin.