Ülkemizde gastronomiye dönük ciddi etkinlikler yapılıyor. Bu tür programlara katılanların gastronomi anlamında ufku da açılıyor. Düşünsenize dünyanın ve Türkiye’nin birçok yerinden ünlü şefler kendi bilgi ve becerilerini size aktarmak için kilometrelerce öteden geliyor ve hem de ücretsiz seminer veriyor.

Kabiliyet ve yetenekler ancak eğitimle ve iyi yapanı gören pratiklerle gelişir. Geçen hafta ben de bu minvalde 3 etkinliğe katıldım. İlki BM Dünya Gıda Programı WFP’nin Gastronometro’daki etkinliği. 2.’si İzmir’de, Ekonomi Gazetecileri Derneği ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin birlikte organize ettiği Küresel Isınma Kurultayı. 3.’sü İstanbul Lutfi Kırdar’da düzenlenen 3. Global Gastroekonomi Zirvesi. 4. Bir etkinlik ise Ataşehir ’de Metropol Alışveriş Merkezi’nde 28-29.05.2022 tarihlerinde düzenlenecek olan 4. İstanbul Aşçılar Festivali.

Türkiye’nin Sosyal Gastronomi Programı

Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı‘nın Milli Eğitim Bakanlığı ve Türkiye İş Kurumu ortaklığında, mesleki eğitim odaklı 15 ilde 5 alanda yürütülen, Sosyoekonomik Güçlendirme ve Sürdürülebilirlik Programı (SES) kapsamında Kolombiyalı Şef Charlie Otero ile Gastronometro ’da O2 İletişim tarafından bir etkinlik düzenlendi. Programa SES programı katılımcıları, MEB Temsilcileri, şefler ve WFP Türkiye yetkilileri katıldı. Ayrıca Charlie Otero, şeflerle bir demo yemek gerçekleştirdi.

SES’te 5 bin katılımcı hedefleniyor

Açılış konuşmasını yapan WFP Türkiye Temsilcisi ve Direktörü Nils Grede, programla ilgili nitelikli iş gücü yetiştirmek için çalıştıklarını belirterek, “Aşçı çırağı, pastacılık, pizza şefliği gibi gıda odaklı başladığımız bu projemize barista, temel ve gelişmiş seviyede bilişim, kat hizmetleri gibi farklı meslek dallarında da eğitimler vererek devam ediyoruz. Eğitimler Ankara, Kayseri, Konya, Sivas, Gaziantep, Şanlıurfa, Hatay, Mersin, Adana, Mardin gibi illerde sürüyor” dedi.

Kolombiyalı Şef Charlie Otero

Gıda dünyasına antropolojik bir perspektiften bakan Otero, atalarının tariflerini bugünkü tekniklerle birleştirerek, gastronomiyi tüm kültürleri bir araya getiren zengin kültürel, folklorik, birleştirici bir güç olarak görüyor. Açlık, yoksulluk, yetersiz beslenme, eşitsizlik, gıda israfı ve işsizlik gibi hem küresel hem de toplumsal sorunları odağına alan sosyal gastronomi konusunda etkin bir isim olan Otero, 2019 yılında BM Dünya Turizm Örgütü tarafından İspanya ve Latin Amerika’da Gastronomi Elçisi seçilmiş. 9-19 Mayıs tarihlerinde İstanbul, İzmir, Ankara ve Hatay’da atölyeler düzenleyecek.

Küresel Isınma Kurultayı

İnsanların artan enerji ve yiyecek ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla yapılan üretimdeki fazlalık, atmosfere salınan sera gazlarında önemli artışlara neden oluyor. Uzmanlara göre, küresel ısınmaya neden olan etkenlerden biri de sera gazlarıdır ve metan oranındaki değişim küresel ısınma sürecini de hızlandırıyor.

Yaşanabilir kentler için geri dönüşüm şart

Küresel Isınma Kurultayı Komitesi, dünyayı ve ülkemizi tehdit eden çevre ve iklim krizine karşı 17. etkinliğini Fuarİzmir’ de gerçekleştirdi. 17 yıldır iklim krizine karşı farkındalık oluşturmak amacıyla düzenlenen ‘Küresel Isınma Kurultayı’nda ‘’Daha İyi Yaşanabilir Kentler İçin Geri Dönüşüm Olmazsa Olmaz’’ mottosu masaya yatırıldı ve tartışıldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla yapılan etkinlik, ilk kez yapılan We-Cycle Çevre ve Geri Dönüşüm Teknolojileri Fuarı kapsamında İZFAŞ’ ta 12 Mayıs 2022 tarihinde yapıldı. Bu dünyanın aynı zamanda gelecek kuşaklara ait olduğu bilincini yaymak için düzenlenen etkinliğin açılışını ise İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer yaptı. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin katkıları ve Toyota sponsorluğunda yapılan etkinliğe her yıl olduğu gibi Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD), Yeni Arayışlar Girişimi Platformu Derneği (YAPDER), Yenilenebilir Enerjiyi Destekleme Platformu tam destek verdi. Küresel Isınma Kurultayı Komite Başkanı ve Ekonomi Gazetecileri Derneği YİK Başkanı Celal Toprak yönetiminde gerçekleşen etkinlikte, BM Küresel İlkeler Sözleşmesi (UNGC) Yönetim Kurulu Üyesi Servet Yıldırım ve Reis Gıda Y.K. Başkanı Mehmet Reis’te online katılarak birer konuşma yaptı. 

3. Global Gastroekonomi Zirvesi

Turizm, Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmeleri Derneği’nin düzenlediği 3. Global Gastroekonomi Zirvesi, 11.05.2022 tarihinde İstanbul Lütfi Kırdar’da gerçekleştirildi. Açılışta TURYİD Başkanı Kaya Demirer ve T.C. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy birer konuşma yaptı. Sayın Bakan konuşmasında dünyanın en seçkin mutfak kültürüne sahip ilk üç ülkesinden biri olduğumuzu belirterek, “Bunu ülkemiz için bir faydaya dönüştürmek bizim sorumluluğumuz. Gastronominin ülkemize katacağı değerin ve getirilerin farkındayız” dedi.

Gastronomi sektörü bu zirvede buluştu

Benim de katıldığım zirve, ilham verici sunumları, ulusal ve uluslararası alandaki konuşmacıları ile gastronomi ve turizm sektörünü bir araya getirdi diyebilirim. Gastronomiyi turizmde sürdürülebilir bir ekonomik büyüme modeli olarak ülke gündemine taşımayı hedefleyen TURYİD, Türkiye’den ve diğer ülkelerden sektör profesyonellerini, gastronomi meraklılarını ve alanında çığır açan isimleri, 3. Global Gastroekonomi Zirvesi’nde buluşturdu. Zirveyle, Türkiye’de bu sektörün hak ettiği yere gelmesi ve potansiyelinin açığa çıkarılması hedefleniyor. Gastronominin geleceği ile ilgili ilham verici konulara değinilen oturumlarda, sektörün önde gelen isimleri bir araya gelirken, katılımcıların da ilgisi büyüktü. Stratejistlerin, danışmanların, yemek kültürü araştırmacılarının, sürdürülebilir gastronomi uzmanlarının, şirket ve STK’lardan yöneticilerin yer aldığı konuşmacılar, gastronomi dünyasını derinlemesine değerlendirerek, görüş alışverişinde bulundu.

4. İstanbul Aşçılar Festivali

Avrasya Gastronomi ve Aşçılar Federasyonu (AGAFED) Başkanı Ahmet Karaman ve yardımcısı Adem Yılmaz önderliğinde, Avrasya Aşçılar Derneği (AVADER) ve Başkanı Mehmet Ali Hatipoğlu, ekibiyle birlikte 28-29.05.2022 tarihleri arasında Ataşehir ‘deki İstanbul Metropol AVM’de "4. İstanbul Aşçılar Festivali (İstcook Fest 2022) ve Avader'in 16.Yıl Kutlaması" etkinliği düzenliyor.

Gastronomi dernekleri festivalde

Turizm ve gastronomi sektörünün çok değerli paydaşlarını bir araya getirmeyi hedefleyen AVADER ile birlikte AGAFED ’e bağlı dernekler de festivale katılıyor. İstanbul Aşçılar Derneği (İSAŞDER), Trakya Turizm ve Gastronomi Derneği (TUGASDER), Marmara Profesyonel Aşçılar Derneği (MAPAD), Elazığ Gastronomi Kültür ve Turizm Derneği, Uluslararası Çikolata ve Pastacılar Derneği (UÇPAD) ile Katmerciler ve Künefeciler Derneği (KATKUNDER). Yine festivale, İstanbul protokolü, uluslararası, ulusal ve yerel şefler, aşçılar, tedarikçiler, yeme içme üreticileri, gastronomi öğrencileri, sivil toplum kuruluşları, gurmeler, meslek yazarları, akademisyenler, eğitimciler, gastronomi uzmanları, sosyal medya uzmanları, blogerlar, gazeteciler, turizm uzmanları, sanatçılar ve vatandaşların da geniş katılımı bekleniyor.

Festivalde yemek yarışması da var

Kırıktaş Ambalaj, Öztiryakiler ve Metropol AVM sponsorluğunda gerçekleşecek olan etkinlikte ‘’Anadolu’dan Yemek Yarışması’’ da düzenlenecek. Burada sunulacak yemeklerin reçete ve tarifleri de bir kitap haline getiriliyor. AVADER yönetiminden Kadir Akpınar, Ömer Sarı, Onur Karamollaoğlu, Emrah Ulvi Yanar, İsmail Doğar, Sanem Öçal, Selin Şen, Betül Çengiz şefler de büyük bir özveriyle İstanbul'un en nadide sektör buluşmasına hazırlanıyor.