Azerbaycan’a yaptığımız seyahat dönüşü şiir şehir Erzurum’da şiirle dolu, şiir gibi bir gün yaşadık. Aziziye Belediye Başkanlığı ile Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Erzurum Şubesi’nin aylar öncesinden planladığı "Ilıca Şiir Şöleni" ve “Gençler İstiklali ve İstikbali Yazıyor” konulu Ödüllü Mektup Yarışması ödül töreni bir arada yapıldı.

 

TDED Erzurum Şube Başkanı Murat Ertaş açış konuşmasında “Şiir bir medeniyetin inanç sistemini, dünya görüşünü, geçmişin gelecek nesillere aktarılması ve yaşatılması için öncü söz sanatıdır. Hayatı terbiye etmesi yönüyle bir ilmihal olan şiir, hayatın teferruattan arındırılmış kelime ile ifadesi ve özüdür. Şiir otağı ve başkenti Erzurum’da şiir programı yapmak, kökenlerimizi hatırlamaya çalışmak, şiirle ve şairle bir arada olmak bizi onurlandırıyor. Şiir, kimileri için kendini ifade etme aracı, kimisine göre tarihe tanıklık ve tarihi yapanların, tarihte yürüyenlerin destansı hikayesi ve söz saltanatıdır. Bu programın hazırlanmasında emeği olan herkese gönülden teşekkür ediyorum.” dedi.

Aziziye Belediye Başkanı Muhammed Cevdet Orhan yaptığı konuşmada misafir şair ve yazarlara bir başlık açarak “Onlar şiirin ses kaynakları, onlar gönlümüz ve ruh dünyamıza açılan pencerelerimiz, onlar düşlerimizi, özlemlerimizi, duygularımızı mısralara dönüştüren sesimize ses veren, iz bırakan isimler. Kendilerine husûsen hoş geldiniz diyorum. Erzurum’un tarihî geçmişi ve zenginliğinden bahsetmeye kalkarsak biliyoruz ki ne cümleler yeter ne de sayfalar kifayet eder. Kısaca şu cümleler Erzurum’un insanlar için ifade ettiği ve taşıdığı anlamı anlatmak ve anlamak için yeterli olacaktır. Üzerinde yaşadığımız bu toprakların her metrekaresinde şehit kanı, uğruna feda edilmiş binlerce can vardır. Bu topraklarda erlik vardır, kahramanlık vardır, tarihin altın harflerle yazılmış destanları vardır. Bu topraklarda aşk, sadakat, vefa ve bağlılık vardır. Bu aşkın adı vatandır, bayraktır, millettir. Adı bağımsızlık, hürriyet, istiklal ve istikbaldir. Bu topraklar bu sebepledir ki dadaşlara yurt olmuş, yuva kalmıştır. Anadolu’nun kurtuluş ve Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk adımları burada atılmıştır. Aziziye ilçemize bağlı Ilıca ise tarihimizin izlerini taşıyor ve bu sebeple elbette Ilıca, Erzurum demektir. Erzurum’umuzun üstlendiği bu özel misyona dikkat çekmek, gençlerimizin millî şuurunun gelişimine katkıda bulunmak için Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Erzurum Şubesi ile ortak bir kültürel projeye imzamızı attık. Bugün hem şiire doyacak hem de gençlerimizin yeteneklerine, geçmişle gelecek arasında yaşarken hissettiklerine şahitlik edeceğiz.” dedi.

İl Müftülüğü Konferans Salonu'nda düzenlenen programa, çok sayıda yazar ve şair katıldı. Salt bir şiir okuma programı olarak nitelendirilemeyecek anlatılarla bir şölene dönüşen program, oldukça farklı bir formatta gerçekleşti. Muhammet Nur Doğan “eski şiir, yeni şiir” nitelemesinin yanlışlığını vurgulayarak böyle bir ayırımın yapılmaması gerektiğini söyledi. Ferman Karaçam Erzurum’da geçirdiği yıllara ve şiirle geçirdiği vakitlere selam gönderdi. Nurullah Genç kendisinden önce sahne alan şairlerin şiir ve düşünceleri çerçevesinde kısa poetik bir konuşma yaptı. İsmail Kılıçarslan, Sezai Karakoç’u hatırlatarak şiirini okudu.

Sezai Karakoç’la aynı çağda yaşamanın ve onun kendine özgü duruşuna ve ona vefanın bizim neslin borcu olduğunu hatırlattığım kısa konuşmamda, “şair değilim, şairlerle aynı yere yazmışlar. Çağımızın büyük şairi Sezai Karakoç’la aynı çağda yaşamanın onuruyla ve ona rahmet olsun duasıyla ‘ÇOCUKLUĞUMUZ’ şiirini arz ediyorum.” diyerek “Annemin bana öğrettiği ilk kelime / Allah, şahdamarımdan yakın bana benim içimde (...) / Babamın uzun kış geceleri hazırladığı cenklerde / Binmiş gelirdi Ali bir kırata / Ali ve at, gelip kurtarırdı bizi darağacından / Asya’da, Afrika’da, geçmişte gelecekte” şiirini okudum.

  Ali Coşkun Hirik, Ferman Karaçam, İsmail Bingöl, İsmail Kılıçarslan, Hüseyin Akın, Muhammet Hanefi İspirli, Muhammet Nur Doğan, Murat Ertaş, Müştehir Karakaya, Nurullah Genç, Vedat Eğilmez ve Yaşar Bayar’ın şiirlerini okuduğu program çoğunluğu gençlerin doldurduğu salonda duygulu anların yaşanmasına zemin hazırladı.

Şiir ve şair dostu Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Biber’in de katıldığı programın şiir bölümü plaket takdimi ve toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.

“Gençler İstiklali ve İstikbali Yazıyor” konulu yarışmada birinciliği Türk Telekom Nurettin Topçu Sosyal Bilimler Lisesinden Eray Akpınar’a ödülünü ve hediye çekini Aziziye Belediye Başkanı Muhammed Cevdet Orhan ve İl Milli Eğitim Müdürü Salih Kaygusuz takdim etti. Yarışma ikincisi Erzurum Teknik Üniversitesi’nden Enes Aslan’ın ödülünü ETÜ Rektörü Prof. Dr. Bülent Çakmak ile TDED Erzurum Şube Başkanı Murat Ertaş verirken, üçüncü olan Türk Telekom Nurettin Topçu Sosyal Bilimler Lisesi öğrencisi Elif Taşçı ödülünü Sivil Toplumla İlişkiler Müdürü Murat Güven’den aldı. Yarışmada mansiyona layık görülen İbrahim Hakkı Fen Lisesi öğrencisi Hülya Coşkun’un ödülünü de TDED Kadın Komisyonu Başkanı İstek Bulut verdi.

Yerel yönetimlerin kültür, edebiyat ve sanata ilgileri arttıkça ve bu alana yatırım yaptıkça ülkenin medeniyet ufku kelimelerden savunma kuleleri daha bir kavi olacaktır.