Dünyanın en zengin mutfakları arasında gösterilen Türk mutfağını tanıtma çalışmaları hız kesmeden devam ediyor. Mayıs ayında ilan edilen “Türk Mutfağı Haftası” etkinlikleri ülkemizde olduğu kadar yurt dışında da Türk gastronomisi adına epey ses getirdi.

Üniversitelerin gastronomi bölümleri tarafından yapılan etkinlikler Türk mutfağına inanılmaz bir katkı sunuyor. Geçen haftalarda katıldığım İstanbul Topkapı ve İstanbul Beykent üniversitelerinin organizasyonları buna iki güzel örnek. Bu arada sektörde yer alan şirketler de boş durmuyor ve Türk gastronomisini desteklemek adına yatırımlarına hızla devam ediyorlar. Bunlardan biri Yudum Egemden markası, Manisa’da Delice zeytin ağaçlarını ıslah çalışmalarını başlattı. Bir diğer Barry Callebaut firması da Eskişehir’deki fabrikasında Ar-Ge merkezinin resmi açılışını yaptı.

Türk Mutfağı Haftası

Bu yıl ilk olarak ilan edilen “Türk Mutfağı Haftası” her yıl belirlenecek bir tema ile 81 ilde ve Türkiye Cumhuriyeti büyükelçiliklerinde, konsolosluklarda, yurt dışı müşavirlikler ve temsilcilikler aracılığıyla tüm dünyada tanıtım etkinlikleriyle kutlanacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın öncülüğünde bu yıl 21-27 Mayıs tarihleri arasında ilan edilen "Türk Mutfağı Haftası" kapsamında birçok ilde etkinlik düzenlendi. İstanbul ilinde düzenlenen bu etkinliklerden birinde ben de panelisttim. “Bir Rehber, Bir Şef, Bir Gazeteci Gözüyle İstanbul Mutfağı” konulu panele, Moderatör Pelin Çift, Selçuk Eracun, Necati Yılmaz ve ben katıldım. Sultanahmet’te bulunan Türk ve İslam Eserleri Müzesi’nde, 25 Mayıs 2022 tarih ve saat 15.30’da gerçekleşen Panelde, Deraliye Restaurant da saray mutfağına ait ikramlarda bulundu. Panele İstanbul Vali Yardımcısı Özlem Bozkurt Gevrek, Eyüp Kaymakamı İhsan Kara, İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Coşkun Yılmaz ve çok sayıda davetli katıldı.

Gastronomi ve Turizm Açısından Balat

İstanbul Topkapı Üniversitesi Gastronomi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Aziz Ekşi ve Doç. Dr. Gül Yılmaz önderliğinde düzenlenen ‘Gastronomi ve Turizm Açısından Balat’ konulu forum, öğrencilerle birlikte yoğun bir katılımla gerçekleşti. Moderatörlüğünü İstanbul Kültür Elçileri Derneği Başkanı ve Kâğıthane Belediyesi Başkan Yardımcısı Nedret Apaydın’ın yaptığı foruma konuşmacı olarak; TÜRSAB Gastronomi Turizmi Başkanı Ömer Kartın, Fatih Belediyesi Başkan Yardımcısı Mehmet Özçelik, Levni Hotels Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Karacabay ve ben vardım. Diğer oturumlarda da Gatumder Başkanı Ufuk Güngör dahil olmak üzere birçok kişi yer aldı.

İstanbul Beykent Üniversitesi 5. Gastronomi Buluşması

Beykent Üniversitesi Gastronomi Bölümü ve başkanı Dr. Esat Özata önderliğinde organize edilen ' Gastronomi Buluşması' etkinliğinin 5.’si benim de katıldığım Beykent Üniversitesi Hadımköy yerleşkesinde düzenlendi. Tüm üniversite öğrencilerinin de yer aldığı etkinliğin teması "Hatay Mutfak Kültürü ve Lezzetleri" idi. 17 Mayıs tarihinde gerçekleşen etkinliğe üniversite öğrencileri yansıra konuşmacı olarak Hatay Büyükşehir Belediyesi Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, İpek Aslan, Nadir Güllü, Nuri Develi, Murat Aslan gibi değerli isimler yer aldı.

Yabani Delice ağaçları zeytine dönüşüyor

Yarım asırlık zeytinyağı bilgi ve tecrübesi olan Yudum Egemden, Tohum Derneği ile iş birliğiyle “Delice Zeytinlerinin Aşılanarak Ekonomiye Kazandırılması Ve Çiftçilerin Desteklenmesi” projesini başlattı. İzmir, Muğla ve Balıkesir Orman Bölge Müdürlüklerinin desteği ve İzmir Zeytincilik Araştırma Enstitüsü’nün teknik katkısıyla yürütülen projenin tanıtımı biz gazetecilerin katılımıyla Manisa Davutlar Köyü’nde yapıldı.

Aşılanan ağaçlardan 20 milyon dolar gelir bekleniyor

Doğada kendiliğinden yetişen zeytin ağacına, yabani zeytin veya delice (oleaster) deniliyor. Bu projeden çiftçimize ve ülkemize en az 20 milyon dolar katkı sağlayacağı tahmin ediliyor. Proje kapsamında ilk olarak bu yıl Manisa’da 1500 delice ağacı aşılanmaya başlandı. 2023’te Aydın ve 2024’te Balıkesir illerinde 1500’er olmak üzere toplam 4500 adet delice ağacı aşılanacak. Proje, Tohum Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Musa Kaya, Savola Gıda Türkiye Genel Müdürü Houmer Balazadeh’in ev sahipliğinde ve civar köylerinde yaşayan çiftçilerle birlikte tanıtıldı. Gerçekten çok faydalı olan bu projeyi yerinde ve uygulama alanında görmek benim açımdan kesinlikle çok faydalı oldu. Ayrıca Ülkemizin zeytin ve zeytinyağı politikasının geleceği açısından da bu proje çok önemli geliyor bana. Çünkü dağlarda kendiliğinden yetişen bu yabani delice zeytin ağaçlarından aşılama suretiyle kaliteli bir ürün elde etmek çok başarılı sonuçlar çıkarabilir. Yudum Egemden ve Tohum Derneği koordinasyonunda 1İletişim ajansı tarafından organize edilen gezi programı da fevkalade verimli geçti. Emeği geçen tüm kamu, dernek, ajans ve firma yetkililerini kutluyorum.

Savola Gıda Türkiye

Türkiye sıvı yağ sektörünün lideri Yudum Gıda, üretimine ilk olarak 1975 yılında İstanbul Haliç fabrikasında başladı. 1984 yılında fabrikanın Ayvalık’a taşınmasıyla birlikte yeni yatırımlarla zeytinyağının yanı sıra yemeklik Ayçiçek ve mısır yağında da üretim hacmini artırdı. 2017 yılında şirket unvanı Savola Gıda Türkiye olarak değişti. Sıvı yağ pazarında yıllardır Yudum, Egemden ve Sırma markaları ile Türkiye’nin en çok tercih edilen sıvı yağlarını üreten Savola Gıda’nın 24.000 m2 açık alan üzerine kurulu Ayvalık’taki fabrikasının yıllık üretim kapasitesi, mısır yağı ve ayçicek yağı için 150.000 ton, zeytinyağı için ise 20.000 tondur.

Barry Callebaut, Türkiye yatırımlarına devam ediyor

Çikolata alanında son yüzyılın en iyi keşfi olarak kabul edilen doğal pembe renkli Ruby çikolatayı 2017 yılında üreten dünyanın lider çikolata ve kakao ürünleri üreticisi Barry Callebaut, Türkiye’de ilk satış ofisini 2005’te ve 2013 yılında ise Eskişehir’deki fabrikasını açıyor. Barry Callebaut, Türkiye Ar-Ge Merkezi’ni ise 7 Haziran 2022, Salı günü benim de katıldığım bir grup gazeteciyle birlikte resmi olarak açtı.

Avrupa ve Ortadoğu’nun ilk ve tek “Barry Callebaut Ar-Ge Merkezi” açıldı

Barry Callebaut, dünya genelinde 32 Ar-Ge merkezi ile sektörün gelişimine yön veriyor. Eskişehir’de 500 metrekarelik alana kurulan tam teşekküllü Barry Callebaut Türkiye Ar-Ge Merkezi, tek çatı altında, pilot üretim tesisini, uygulama laboratuvarını ve duyusal analiz laboratuvarını bir araya getiren ve Türkiye’den tüm dünyaya hizmet verebilecek kapasitede Avrupa ve Ortadoğu’daki ilk ve tek Barry Callebaut Ar-Ge Merkezi konumunda. Ar-Ge merkezinin açılış toplantısına, Barry Callebaut EEMEA Başkan Yardımcısı Fabian Stierli, Ar-Ge Başkan Yardımcısı An Parrein, Türkiye Genel Müdürü Ahmet Turgut, Ar-Ge Direktörü Hatice Donga, Türkiye Ar-Ge Müdürü Gürsel Aykaç katıldı. Fabian Stierli, “Group, gelirlerinin %40'a yakınını inovasyon ve ürün yenilemesinden elde ediyor. Barry Callebaut Türkiye, EEMEA içindeki 89 ülke arasında %17’lik hacim ile 2. sırada geliyor” dedi. Türkiye’de çikolata ve şekerleme pazarının yaklaşık 455 bin ton olduğunu belirten Genel Müdür Ahmet Turgut ise “Hem kapasitemizi hem de ürün çeşitliliğimizi artıracak yatırım planları çerçevesinde büyümeye devam edeceğiz” dedi. Hatice Donga ve Gürsel Aykaç ise Ar-Ge Merkezi’nin özelliklerinden ve yetkinliklerinden bahsetti.

Barry Callebaut Group

175 yılı aşkın zengin bir inovasyon ve araştırma-geliştirme mirasına sahip olan dünyanın lider çikolata ve kakao markası Barry Callebaut Group, 40 ülkede 60 üretim tesisi, 26 Chocolate Academy ve 12.500’den fazla çalışanı ile dünyanın en büyük çikolata ve kakao ürünleri üreticisi kabul ediliyor.