Önceki gün bisiklet turuna katılan ve gazetecilere selam vermek için durduğu sırada bisikletten düşen ABD Başkanı Joe Biden beklenen Suudi Arabistan ziyaretine bahane bulmak için kıvranıp duruyor.

Sebebi, seçim kampanyası sırasında yaptığı açıklamalar.

ABD Başkanı, seçimi kazanması halinde Cemal Kaşıkçı cinayetinin hesabını mutlaka soracağını vaat etmiş ve Suudi Arabistan’ı “küresel parya” ilan edeceğini söylemişti.

Beyaz Saray’a yerleştiği günden bu yana da Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ı yok sayarak cezalandırmıştı.

Bugün kendisine o açıklamaları hatırlatılınca ve parya ilan edeceğini söylediği ülkeye petrol fiyatlarını düşürmek için boyun eğdiği ima edilince nasıl cevap vereceğini şaşırıyor.

Son olarak, Suudi Arabistan’ı uluslararası bir toplantıya katılmak için ziyaret edeceğini ve Veliaht Prens ile ayrıca özel olarak görüşmeyeceğini öne sürdü.

Söz konusu toplantının “ İsrail’in güvenliği için” olduğunu eklemeyi de unutmadı.

CBS televizyonu ise adını açıklamadığı ABD’li bir yetkiliye dayandırdığı haberinde Biden’ın Cidde’de Veliaht Prens’le özel olarak görüşebileceğini söyledi.

ABD Başkanı’nın Suudi Arabistan ziyareti sırasında Muhammed bin Selman ile ikili görüşme yapıp yapmayacağını bekleyip göreceğiz.

Biden’ın yeri ve zamanı değiştirilemeyecek bir toplantıya katılmak için Cidde’ye gitmek zorundaymış gibi bir hava oluşturmaya çalışması komik oluyor.

Ziyaret, Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz’in daveti üzerine gerçekleşecek.

Fakat o davetin ABD Başkanı’nın arzusu üzerine yapıldığı sır değil.

Ayrıca Biden’ın geri vitesine bir kılıf bulunması gerekiyordu.

O soruna da Körfez ülkeleri ile Ürdün ve Mısır liderleri Suudi Arabistan’a çağrılarak ve ziyarete “uluslararası toplantı” görüntüsü verilmek suretiyle çözüm bulundu.

Bu arada tüm o liderlerin “İsrail’in güvenliği” konulu bir toplantıda ABD Başkanı’yla bir araya gelecek olması Donald Trump dönemindeki “Yüzyılın Anlaşması” projesini hatırlattı.

ABD’deki başkanlık seçimlerinde Arapların ve Müslümanların birçoğu “İsraillilerden çok İsraillicilik yaptığı” gerekçesiyle Cumhuriyetçi Trump’a karşı Demokrat Biden’ı desteklemişti.

Fakat Biden’ın başkanlık koltuğuna oturmasından sonra da Washington’un İsrail’e yönelik politikalarında pek bir şey değişmedi.

ABD Başkanı şimdi bir yandan Riyad’ı üretimi artırarak petrol fiyatlarını düşürmeye ikna etmeye çalışırken diğer yandan Suudi Arabistan ve İsrail arasında diplomatik ilişki kurulması için çaba sarf ediyor.

Böylece Amerikalılara “Muhammed bin Selman’la görüştüm ama bakın İsrail’i tanımasını da sağladım” demek istiyor.

Suudi Arabistan Veliaht Prensi, önümüzdeki günlerde Mısır, Ürdün ve Türkiye’yi ziyaret edecek.

Muhammed bin Selman, Cidde’de gerçekleşebilecek olası ikili görüşmede Biden’ın karşısına “bölgede etkili güçlü bir lider” pozisyonunda çıkmak istiyor.

Amerikalıların Suudi Arabistan’a sürekli “Sizi biz koruyoruz” diyerek tepeden baktıkları malum.

ABD Başkanı’nın ziyaretinden önce Ankara’ya gelecek Muhammed bin Selman, Türkiye ve ülkesi arasında savunma sanayi alanında işbirliği anlaşmalarına imza atarsa Biden’a “Himayenize o kadar da ihtiyacımız yok, gerekirse başımızın çaresine bakarız” mesajı vermiş olacak.