Karneler dağıtıldı,  okullar tatile girdi,  öğrenciler yaz planlarını yaptılar.  Fakat öğretmen adayları belirsizlikten ve öğretmen atamalarıyla ilgili net bilgiye sahip olamamaktan yakınıyor.

Bilindiği gibi Türkiye'de her yıl ortalama kırk bin öğretmen ataması yapılıyor. Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde çalışan öğretmen sayısı neredeyse bir milyon sayısına ulaşmış durumda.

KPSS'ye giren yüz binlerce öğretmen adayının kulağı Milli Eğitim Bakanlığından gelecek açıklamada. 2021 yılında yapılan öğretmen atamalarında 2 yılın KPSS puanı da kabul edildi, bu durum öğretmen adayları tarafından tepki ile karşılandı, zira KPSS puanları 1 yıl geçerli ve   bir sonraki sınavla birlikte bu geçerlilik sona ermektedir.

Türkiye'de  atanmayı bekleyen öğretmen adaylarının sayısı 500 binleri bulmuş durumda, esasında öğretmen alımına kaynaklık teşkil eden bölümlerin planlama yapılmadan açılması Fen Edebiyat Fakültesi mezunlarının Eğitim Fakültesi mezunlarında olduğu gibi hemen hemen tamamının öğretmenlik hedeflerinin olması hatta Açıköğretim Fakültesinde Fen Edebiyat Fakültesi bölümü açılması gibi problemler atanmayı bekleyen öğretmen adaylarının sayısını ciddi anlamda şişirmiş durumdadır.

Haziran ayının son günlerini yaşadığımız şu günlerde öğretmen adayları artık bir tarih beklemekte, hangi branştan ne kadar öğretmen atanacak, öğretmen atama takvimi nasıl belirlenecek, atanan öğretmenler eylül ayında göreve başlayabilecek mi gibi konular  netleştirilmeli.

Yeteri kadar öğretmen ataması yapılıyor mu?

Bilindiği üzere öğretmen adayları yıl içerisinde çeşitli faaliyetlerle daha fazla öğretmen alımının yapılmasını talep ettiler, hatta Ankara'da basın açıklaması yaptılar, eğitim sendikalarının desteklerini talep ettiler. Eğitim Bir Sen tüm illerde öğretmen adaylarının basın açıklamalarına destek verdi, Ankara'daki basın açıklamasına genel başkan nezdinde destek verdi.

İstatistiklere bakıldığı zaman Türkiye'de ortalama 40000 öğretmen ataması yapılmış her yıl. bazı yıllarda elli bine çıktığı olmuş fakat elli bin öğretmen atamasının yapıldığı yıl birkaç yılla sınırlı

Milli Eğitim Bakanlığının öncelikleri  yürüttüğü politikalarla da değişebilmektedir.   Bazı dönemler sınıf öğretmeni açığı daha fazla olurken 2022 atamalarında okul öncesi öğretmenliğinin sayısının çok fazla olması bekleniyor. Zira Milli Eğitim Bakanı Sayın Prof. Dr. Mahmut Özer, okul öncesi eğitimi ile ilgili özel çalışmalar yapmakta. 3000 yeni Anaokulu projesi ile bir seferberlik başlatmış durumda bu atamalarda belirlenen kontenjanın büyük çoğunluğunun okul öncesi öğretmenliğine ayrılacağı anlamına geliyor. Diğer branşlarla ilgili öğretmen atamasının yeteri kadar yapılmaması öğretmen adaylarında yine bir memnuniyetsizlik oluşturacak

Esasında Bir sınıfta 50 60 kişilik öğrenci gruplarının bulunduğu yıllar çok geride kaldı. Şu anda Türkiye genelinde sınıflarda ortalama  öğrenci sayısı 20'li rakamlarda. Öğretmen sayısında ciddi artışlar yapıldı fakat şehir merkezlerinde öğretmen sayılarında çok önemli fazlalıklar oluşmuş durumda. İlçelerde ve köylerde  derslere girecek öğretmen bulmakta zorlanılırken şehir merkezlerinde öğretmenlere girecek sınıf bulunamaz hale geldi. Bu durum uzun vadede Milli Eğitim Bakanlığının önünde bir sistem problemi olarak sürekli duracak.

Tedbir alınmalı, planlama yapılmalı.