Geçtiğimiz hafta konut kredilerinde Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu aldığı yeni kararlarla yeni bir döneme kapı araladı.

Alınan kararların ne olduğuna bir baktıktan sonra bu kararların ne gibi getiri ve ne gibi götürüleri olabileceğine bir göz atmakta bundan sonraki süreci anlayabilmek anlamında büyük önem vardır.

Kararlarda sıfır konutlar ile ikinci el konutlar ayrı ayrı değerlendirilmiş olup her birindeki sınırlamalar farklı ele alınmıştır.

Şöyle ki; sıfır konutların satın alımlarında 2 milyon TL ye kadar olan konutlarda konut eğer A enerji sınıfında ise konutun değerinin yüzde 90’ına kadar bankalar kredi verebilecekler.

B enerji sınıfına değerinin yüzde 85’i oranında, diğer enerji sınıflarında lan sıfır konutlara ise değerinin yüzde 80’i oranında kredi verilebilecek.

Konutların değeri 2 ile 5 milyon TL arasında olursa A enerji sınıfında olanlara değerinin yüzde 70’i, B sınıfına değerinin yüzde 65’i diğer sınıfta olanlara ise değerinin yüzde 60’ı oranında kredi kullandırılabilecek.

Değerler 5 ile 10 milyon TL arasında olduğunda A sınıfına en fazla 3.5 milyon TL, B sınıfına 3.25 milyon TL ve diğer sınıflara ise 3 milyon TL kredi verilebilecek.

Sıfır konutların değeri 10 milyon TL nin üzerinde ise de kredi verilmeyecektir.

İkinci el konutların satın alımlarında konutun değeri 500.000 TL ye kadarsa enerji sınıflarının tamamında konutun değerinin yüzde 90’ına kadar bankalar kredi verebilecekler.

Konutların değeri 500.000 ile 2 milyon TL arasında olursa A enerji sınıfında olanlara değerinin yüzde 70’i, B sınıfına değerinin yüzde 65’i diğer sınıfta olanlara ise değerinin yüzde 60’ı oranında kredi kullandırılabilecek.

Eğer evin değeri 2 ile 5 milyon TL arasında olursa A enerji sınıfında olanlara değerinin yüzde 50’i, B sınıfına değerinin yüzde 45’i diğer sınıfta olanlara ise değerinin yüzde 40’ı oranında kredi kullandırılabilecek.

 

Değerler 5 ile 10 milyon TL arasında olduğunda A sınıfına en fazla 2.5 milyon TL, B sınıfına 2.25 milyon TL ve diğer sınıflara ise 2 milyon TL kredi verilebilecek.

İkinci el konutların değeri sıfır konutlarda olduğu gibi 10 milyonun üzerinde ise kredi kullanımına konu olmayacaktır.

Şartların tamamına bakıldığında şu sonuçları çıkarabiliyoruz;

·        Ülkemizde alınıp satılan konutların ezici çoğunluğunu ikinci el konutlar oluşturduğu için kredi olanakları çok daha uygundur.

·        Enerji verimliliği ön plana çıkarıldığı için yalıtımla birlikte konutların izolasyonları da önem arz etmektedir.

·        Kredi imkanları sınırlandırılarak konut satın almaya olan talep düşürülerek fiyatların kontrol altına alınması amacı taşımaktadır.

·        Konut arz edenler bu şartlarla artık lüks değil sosyal özelliği olan konutların yapımına yönelecektir.

·        Orta ve alt gelir grubunda olanlara yönelik olarak konut edindirmenin öne çıkması gibi bir durum anlaşılsa da artık konut fiyatlarının geldiği noktada 500.000 TL ye ev almanın ne kadar güç olduğu da unutulmamalıdır.

·        Özellikle belediyeler konutlar üzerindeki maliyet artışlarını kontrol altına alabilecek icraatleri hayata sokmalıdırlar.

·        Kredi olanaklarının sıkılması sonucunda yeni inşaat projelerinin eskisi kadar yapılamayacak olması sonucunda konut fiyatlarında ciddi yükselişlerde ortaya çıkabilecek sonuçlar arasında yer alabilir.

·        Yapımı devam eden lüks projelerin alınan kararlardan olmuşuz etkileneceği çok ama çok aşikardır.