Onca sancıya onca sıkıntıya rağmen bir bayramın içinden geçiyoruz. Camiler hınca hınç doldu.  İlk gün bayram namazı için sonra kurban pazarlarında insanlar Allaha kurban kesme telaşesi içine girdiler. 3. Gün nispeten bir sakinlik olacak. Hanefiler 3. Gün Şafiler 4. Gün son kurbanlıklara doğru yürüyecekler. Son telaşeler yaşanacak. Hala öpülemeyen eller, ziyaret edilememiş büyükler varsa oraya doğru akılacak. Belki ziyaretleri bitenler biraz dinlenmeye çekilecekler.

Bayram denince akılda kalacak olan dost, akraba ziyaretleri ve Kurban ibadeti olacak. Hatta bir yıl boyunca konuşulacak olan da o olacak. İnsanın insan olmasının gereği de bu değil mi zaten.

İlk gün bayram namazı, bazı ziyaretler, protokol bayramlaşması, yakın aile ziyaretleri derken ikinci günü anneme ayırdım bende. 4 köy ziyareti yaptık. Bir köyde büyük teyzeme, bir köyde ortanca teyzeme, sonra diğer köyde dayıma ve diğer köyde de teyzekızıma uğramak istedi. Arada bir tepenin üstüne yerleştirilmiş kartal yuvası mezarlığa uğradık. Geçmişlere Fatihalar, Yasinler okuduk. Gittiğimiz yerlerde kimse paradan, fakirlikten, yokluktan, yetmezlikten bahisle konu açmadı. Kimse siyasetçilerden bahsetmedi. Birbirini yemekle meşgul siyasetçilerden kimse dem vurmadı. Varsa yoksa güzellikler konuşuldu. Tıpkı eski günlerin güzelliği gibi insanlar yürek yüreğe sadece güzelliği paylaştılar. Din adına diyanet adına kurbandan hele de kendi eliyle kesilen kurbanın güzelliğinden konuştular, durdular.

Meyve bahçeleri, sebze bahçeleri yeni yeni meyveye durmuşken, gelene ikram etme telaşı vardı herkeste. Buz gibi ayranları ikram ederken sohbetin koyuluğu çayın koyuluğuna karıştı, durdu. Keşke siyasetçileri de kolumuza takıp bu güzelliğe adım attırsaydık. Düşmanlık besleyenleri birkaç saatliğine bu güzelliğin içine katıp aslında her şeyin yalan olduğunu baki olanın ise Allah olduğunu anımsatabilseydik onlara. 

Biz bu bayramda siyasetten, kinden, buğzdan dedikodudan uzak durduk. Tavsiye ederim hepimiz beraber uzak duralım. Bayram sevincini her güne katıp her günü bayram edelim. Bayram olsun bu dünya. Bayramınız mübarek, eviniz bereketli olsun.  Selam sizi kuşatsın vesselam…