Üniversitelerin açılmasına kısa bir süre kalırken şimdiden ev bulma telaşı başladı. Özellikle yurtta yer bulamayan yüz binlerce öğrenci, kiralık ev ilanlarını araştırıyor. Fakat zaman zaman öğrenciler ve aileleri, baktıkları kiralık ilanların açıklamalarında, “öğrenciye, bekara” ev verilmeyeceği yönünde yazılarla karşılaşabiliyor. Bu şartların hiçbir geçerliliği olmadığı gibi vatandaşlar tarafından şikâyet edildiğinde, bu ilanları verenlere para cezası veriliyor.

6701 sayılı Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Kanunu ismiyle yürürlüğe giren kanun, insan haklarının korunması, kişilerin eşit muamele görme hakkının güvence altına alınması gibi hakları teminat altına almaktadır.

Aynı kanunun ‘Ayrımcılık yasağı başlıklı 5. Maddesi; Kamu kurum ve kuruluşları, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, gerçek kişiler, özel hukuk tüzel kişileri ve bunlar tarafından yetkilendirilenler, taşınır ve taşınmazları kamuya açık bir şekilde sunarken bu malları edinmek veya kiralamak isteyenler ile bunlar hakkında bilgi almak isteyenler aleyhine, bunların kiralanması, kira akdinin şartlarının belirlenmesi, kira akdinin yenilenmesi veya sona erdirilmesi, satışı ve devri süreçlerinin hiçbirinde ayrımcılık yapamaz." şeklinde düzenlenmiştir.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), 2016 yılında aldığı bir kararla, bekarların ve öğrencilerin mağduriyetini gidermek amacıyla önemli bir kanun tasarısını yapılan oylamayla kabul etmişti. 20 Nisan 2016'da kabul edilen bu tasarı, "Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Kanunu" ismiyle ve 6701 kanun numarasıyla yürürlüğe girmişti. Kanunun amacı şu şekilde tanımlanmıştı:

"Bu Kanunun amacı; insan onurunu temel alarak insan haklarının korunması ve geliştirilmesi, kişilerin eşit muamele görme hakkının güvence altına alınması, hukuken tanınmış hak ve hürriyetlerden yararlanmada ayrımcılığın önlenmesi ile bu ilkeler doğrultusunda faaliyet göstermek, işkence ve kötü muameleyle etkin mücadele etmek ve bu konuda ulusal önleme mekanizması görevini yerine getirmek üzere Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumunun kurulması, teşkilat, görev ve yetkilerine ilişkin esasların düzenlenmesidir." Üçüncü maddenin birinci ve ikinci fıkralarında çok net ifadeler yer almaktadır:

Şikâyet edilebilir!

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumunun, ayrımcılık yasağının ihlal edilmesi hâlinde, 1.000 TL’den 15.000 TL’ye kadar idari para cezası kesme yetkisi vardır.

Ayrımcılık yasağının ihlali hâlinde, bu ihlalin etki ve sonuçlarının ağırlığı, failin ekonomik durumu ve çoklu ayrımcılığın ağırlaştırıcı etkisi dikkate alınarak, ihlalden sorumlu olan kamu kurum ve kuruluşları, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, gerçek kişiler ve özel hukuk tüzel kişileri hakkında bin Türk lirasından on beş bin Türk lirasına kadar idari para cezası uygulanır.

Vatandaşlar, evlerini bekara, öğrenciye kiralamak istemeyen ev sahiplerini, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumuna, kaymakamlıklara ya da valiliklere şikâyet edebilir. Bu sayede din, dil, ırk, cinsiyet, medeni hâl gibi ayrımcılıkların da önüne geçilmeye çalışılmıştır.