Bir ürün sağlıklı olduğu kadar lezzetli midir?

Evet olmalı. Bu soruya kendi açımdan cevap bulmaya çalıştığımda hep bu sonucu çıkarıyorum. Yani sağlıklı diye lezzeti pek yerinde olmayan ürünleri tüketmek zorunda değiliz bence. Hâlbuki Ülkemizde hem sağlık hem de lezzet açısından sayıca o kadar çok ürünümüz var ki saymakla bitmez. Ben hem sağlık hem de lezzet diyenlerdenim. Bu konuda Favori ürünlerimin başında da dağ inciri gelmektedir. İnsan metabolizmasına katkısı muazzam olan incirin ardından, şu aralar Akdeniz bölgesinde üretimi yapılan ve sağlıklı olduklarını düşündüğüm tropikal meyveler takip ediyor. Bir diğeri ise kadın girişimcilerin evlerinde anne lezzetini katarak yaptıkları sağlıklı mezeler geliyor. Aydın Nazilli’de kendi kısıtlı imkânlarıyla dağ inciri üreten Nuri Duran’ın Nazilli Ege Yıldızı markası. Antalya’da Şevki Öncel Bey’in kurduğu tropikal ürünler üreten Tropik Sepeti ve İstanbul Bahçeşehir ’de bir kadın girişimci olan Şaziye Özcan Hanım ve eşi Mustafa Bey’in desteğiyle kurduğu Keyvene Bahçeşehir ’de yapılan mezeler bu dediklerime pekâlâ örnek olabilir.  

Nazilli Ege Yıldızı, Aydın

1996 yılında Aydın'ın Nazilli ilçesi Sailer köyünde doğan Nuri Duran, 2017 den bu yana incir, zeytin üreticiliği ve hayvancılıkla uğraşıyor. Aile olarak da 60 küsür yıldır dedeleriyle başlayan üreticilik ve hayvancılık faaliyetlerini yürütmektedirler.

Dağ inciri

İncir, bağışıklık sistemine ve insan vücudunun hastalıklara karşı güçlenmesine yardımcı olur. Özellikle hastalık sonrası hızlı bir şekilde iyileşmeye katkı sunar ve vücuda kuvvet veren bir ilaç olarak da görülebilir. Güçlü bir enerji verdiğinden fiziksel ve zihinsel zorlanmayı ortadan kaldırdığı düşünülüyor. İyi bir Antioksidan kaynağıdır. Toksin maddeleri hızla vücuttan atmada görev yapar. Potasyum, magnezyum, çinko, bakır, demir gibi birçok mineral ve bazı vitaminler açısından besin değeri yüksektir. Lif değeri yüksek olan bir besin olduğundan sindirim sistemini düzenlemeye katkısı olur. Mideyi besler, korur ve bağırsakları temizler.

2013 Yılında seçilen en iyi incir

800 adet incir ağacı olan Nuri Duran, genelde çok meşakkatli olan dağ inciri toplamasını, ağaç ağaç bizzat dolaşarak yaptıklarını anlatıyor. Öncelikle dallarda kendiliğinden kuruyan incirler toplanıyor. Sonrasında yoğunluktan dolayı toplanamayan incirlerin ise dallardan yere düştüğünü belirten Nuri Bey, bu yere düşen incirler arasında eleme yapıldığını ve kuruların seçilerek ayrıldığını ifade ediyor. Geride kalanlardan buruk incir denilen incirler ise her gün düzenli olarak toplanıp sergi yerlerinde güneşte kurutuluyor. 2017 yılında Toptan ve perakende olarak sosyal medya üzerinde satışa başladığını söyleyen Nuri Bey, “dünyada birçok incir çeşidi var, dünyanın en kaliteli inciri, bizim yetiştirdiğimiz “Sarılop” dediğimiz incirdir. Bu İncir ağaçları sulanmaz, çünkü ağaçlar yüksek rakımlı dağlarda olduğundan yağmur suyu ile büyür. Arazi dik ve engebeli olduğu için traktör ve zirai alet de kullanılmaz. İncir bahçesi öküzler ile sürülür, insan gücü ile ağaçların dipleri çapalanır. Dünyanın en kaliteli dağ inciri Nazilli dağlarında yetişiyor diyebilirim. 2013 yılında gerçekleştirilen uluslararası kaliteli incir yarışmasında incirlerimiz birinci oldu. 2014 yılında ise 2. olduk.

Tropik Sepeti, Antalya

1998 yılında Antalya’da iklimlendirme sektöründe firmasını kuran Şevki Öncel, 4 yıl önce de tropik meyve üreticiliğine geçiyor. Üretim sürecinde doğallık, tazelik, özel tatlar, insan sağlığı, müşteri memnuniyeti ve sürdürülebilirlik gibi konularda taviz vermeden üretim hedefleyerek ‘Tropik Sepeti’ markasını kuruyor.

İklimlendirme tecrübesi tarımla birleşti

Faaliyete başladığı yıldan bu yana iklimlendirme ve inşaat sektörü alanlarında gerçekleştirdiği çok yönlü çalışmalarla bölgedeki önemli projeler ve dev yatırımlarda yer alan firma, yeni kurduğu bu gıda markasında da kısa sürede sektörün liderleri arasına girerek yoluna emin adımlarla devam ediyor. Şevki Öncel, tarımsal üretimlere başlamalarındaki en önemli nedenin milli üretim ve gıda güvenliğine verdiği önem olduğunu belirterek “Tarımsal faaliyetlerimize 2017 yılında tropik meyve üreticiliğiyle başladık. Büyük bir profesyonellik içinde kısa süre zarfında yaklaşık 600.000 m2 arazi üzerine %70 örtü altı,%30 açık olmak üzere tropik meyve bahçelerinin kurulum ve ekim işlemlerini tamamladık. Firmamız faaliyet gösterdiği alanlarda uzman kadrolar yetiştirmeyi, inovasyon ve Ar-Ge konularında fark oluşturarak ülkemiz adına örnek bir firma olmayı ilke edinmiştir” ifadelerini kullandı.

Hedef %100 müşteri memnuniyeti

Tüm çalışma yapısını, ‘bir ekip en iyisi için daha neler yapabilir’ gibi soruların cevaplarına göre ayarlayan marka, daha kaliteli, daha sürdürülebilir ve en iyi hizmet için hedefler koyuyor. Firma, e-Ticaret platformunda güvenilirlik, zamanında teslim, doğallık ve tazelik gibi hassas konularda öncü olmayı hedefliyor. İşlerinin insanı iyi kılmaktan geçtiğini belirten Şevki Bey, “ne kadar iyi bir hizmet verileceğini markayı tercih eden müşteriler belirliyor ”diyor. Tüketicilerin daha sağlıklı ve yüksek hijyen koşullarında direkt tüketebileceği yeni ürünler için eklemeler yaptıklarını belirten Şevki Öncel, “düşündük ki, sevdiklerinize hastalıkta veya sağlıkta sadece bir çiçek değil, meyve sepetleri de gönderebilirsiniz ve bu doğrultuda güzel çalışmalarımız var.” demektedir. Başarılarını yurt dışındaki projelere de taşıyan firma, hem yurt içi, hem de yurt dışındaki yeni projelerde tercih edilmeye devam ediyor.

Keyvene Bahçeşehir

Keyvene olan adını, Sivas/Divriği bölgesinde düğünlerde toplu yemeklerde lezzetli yemekler yapabilen köylü kadınlarına verilen yerel bir isimden alan mekan, bir kadın girişimci olan Şaziye Özcan ve eşine destek veren Mustafa Özcan tarafından 2 yıl önce Bahçeşehir Konakları Çarşısında açılıyor.   

Kuruyemişçilikten meze dükkânına

İş yerini açarken tüm dekorasyon ve tabela dahil hazırlıklarını kuruyemiş, baharat, reçel, lokum, çikolata, faydalı doğal otlar ve küçük bir dolap ile meze yapımına uygun yaptıklarını anlatan Şaziye Hanım, “ilk yıl bizim dükkanın ne üzerine olduğunu, biz de gelen müşteriler de tam olarak adlandıramadık. Fakat bir yıl sonra şunu fark ettik ki, 8-10 çeşit mezeyle başladığımız dolap bize küçük ve yetersiz gelmeye başladı. Aldığımız izlenimlerden de mezelerimizin çok lezzetli olduğu ve yaptığımız mezelerin sayı ve çeşit olarak yetersiz kaldığını gördük. Müşterilerimizin de bizi zorlaması ve ısrarla talep etmelerinin üzerine meze işine ağırlık verdik, çeşit sayısını artırdık. Sonrasında Bahçeşehir bölgesinde bizim mezelerin misafir olarak gittikleri evlere götürülür olması, dost, akraba ve arkadaşlara tavsiye edilir olmamız bizleri daha da gururlandırmaya başladı” diyerek kuruyemiş üzerine kurdukları dükkânın nasıl sağlıklı bir meze dükkânına dönüştüğünü anlatıyor.

Sağlıklı mezeler

Başta keyvene olmak üzere birbirinden lezzetli mezeler yapan Şaziye Hanım, mezelerde kullandığı tüm ürünlerin evlerimizde kullanılan sağlıklı ve bilinir markalardan olmasını, kalitenin de bozulmayacağının bir garantisi olarak görüyor. Müşteriler geldiği sürece kendilerinin Bahçeşehir Konakları Çarşısı'nda hep olacaklarının altını çizen Keyvene meze dükkânı, müşteri memnuniyeti ve sağlıklı mezeler yapmayı kendilerine bir yol haritası olarak belirlemiş. Bugün Bahcesehir bölgesinde tanınan ve sevilen sağlıklı bir meze dükkanı olarak bilinmesine neden olan, zorlayan, teşvik eden tüm müşterilerine ayrıca çok teşekkür eden Şaziye Hanım ve eşi Mustafa Bey dükkân olarak aldıkları bu mekânda güvenle yoluna emin adımlarla devam ettiklerini belirtiyorlar.