Bir evi ya da odayı ısıtmak için sobayı ya da kaloriferi yakar kapıyı, camları kapatırız. Yine ısıtmakta zorlanıyorsak, ısının dışarıya sızmasına sebep olan kaçak noktaları varsa onları bulmaya çalışırız. İzolasyonu iyice yaptıktan sonra artık ev ısınmaya başlar.

Ailemizde huzurlu olmak için ne yapıyoruz?

Her birimiz, elimizden geleni yapmaya çalışırız yuvamız için fakat göz ardı ettiğimiz bazı hususlar var ki eğer dikkat etmezsek ailedeki huzuru tüketen bir sebebe dönüşebilir.

Bir konuda hassasiyetimizin kaynağı Allah olursa ve Allah (c.c.) israfı haram kıldı dersek, ibadet, tasarruf olursa;

  • Evde ekmek ve yemek israfımız çok oluyor. Alması kolay fakat israf etmeden kullanılması çok zor malzemelerdir mutfak malzemeleri. Dökülen yemek ve atılan ekmeklerin haddi hesabı yoktur.
  • Su israfımız çok oluyor. Musluklar tam kapasite açılınca bir kısmı elimize diğer bir kısmı boşa akıyor. Oysa musluğun altında ayar düğmesi var. O düğmeyi biraz kıssak,  yine gür aksın fakat çok tazyikli ve dağılarak ve değil. Su bütün hızıyla şakır şakır akması yerine, yetecek kadar dağılmadan akması hâlinde, inanamayacağımız kadar su tasarrufu yapmış oluruz, ilâveten sevap kazanmış oluruz.
  • Elektrik israfımız çok oluyor. Mutfakta işimiz bitti, başka bir odada işimiz var fakat biraz oyalanacağız diyelim. O mutfağın ışığını söndürmek bir saliselik bir dokunuşla olabilecek bir şey. Fakat biraz sora geleceğim diye açık bırakıyoruz. İşimiz uzarsa dakikalarca o lambalar boş yere yanıyor.
  • Giysi israfımız çok oluyor. Elimizdekileri daha doğru düzgün kullanmadan beğendiklerimizi almak konusunda yoğun bir istek duyuyoruz sonra da onları koyacak yer bulamıyoruz. İnsanlar olarak gözümüz daha fazlasını da alsak doymayacak. Kanaat ve israfa gitmeden alışveriş yapmak hem duygu durumunun dengede olduğunun, hem kanaat zenginliğinin hem de israf bilinci ile hareket ettiğimizin bir ifadesidir.
  • Duygu israfımız çok oluyor. Elimizdekilerin kıymetini bilmiyor, kolaylıkla sevgileri harcayabiliyoruz. Allah’a (c.c.) duyduğumuz edep ve hürmet sözlerimize ayar vermeli iken, biz tam tersini yapıyoruz. Elimizde olmasını nimet bilmeli iken, eşimizin ve çocuklarımızın değerini bilmiyor ve sevgimizi çabuk tüketiyoruz.

Bu israf kalemlerini çoğaltmak mümkün. Bilelim ki aklı gelişmiş olanlar kaybetmeden kıymet bilirler. Aklını geliştirememiş olanlar ise illâ kaybetme noktasına gelip ondan sonra kıymet bilecek. İsrafı bitirmeden huzuru misafir etmek neredeyse mümkün değildir. Önce evdeki huzursuzluk çatlaklarını kapatalım ki evimize huzuru davet edebilelim.