Öncelikle illerde gastronomi festivallerinin yapılmasını çok doğru buluyorum. Ancak festivalleri bir panayır havasından ve karmaşasından kurtarmak gerek. İllerin birbirini taklit eder gibi hep aynı formatta festival yapmasının çok fayda getirmeyeceğini düşünüyorum. Festivallerin ana temaları illere göre farklı olmalı. Mesela Bursa saray, Balıkesir kahvaltı, Afyon Mevlevi ve Hatay da meze mutfağına ağırlık vermeli.

Başarılı bir gastronomi festivali

Türkiye’nin ve dünyanın en özgün mutfaklarından biri ve Gastronomi alanında ‘Unesco Yaratıcı Şehirler Ağı’nda yer alan Afyonkarahisar mutfağını yerinde görmek, turizmini ve kültürünü tanımak için, 7-8-9 Ekim tarihlerinde Afyondaydım. Bu yıl 4.’sü düzenlenen Uluslararası GastroAfyon Lezzet ve Turizm Festivali gerçekten başarılı geçti diyebilirim. Hava soğuk olmasına rağmen geçen seneye göre katılım oldukça yüksekti.

Peki, Afyonkarahisar nasıl başarılı oldu?

1.’si bu festival, Afyonkarahisar Valiliği, Afyonkarahisar Belediyesi, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) ve Afyon Profesyonel Aşçılar Derneği (AFPAD) ile tam bir koordinasyon içinde yürütüldü. İşin başında TÜRSAB Dumlupınar BTK Başkanı Bilal Şenel vardı. Şefler, başkanları Hamza Kalkan ile birlikte, Turizm acenteleri ve TÜRSAB Gastronomi İhtisas Komitesi Başkanı Ömer Kartın da katılarak destek verdi.

2.’si ise Türkiye’de ilk defa bir festivalin ana teması “Afyon mutfağında önce insan pişer” olarak belirlendi. Bu mutfakta sadece yemek değil insan da pişer sloganı ile dünyaya güzel bir mesaj verilmeye çalışıldı. Dünyaya baktığımızda birçok şeyin sebebi açlık, dolayısıyla "önce insan olmalıyız" tezini işlemek doğru bir hareket.

3.’sü ise bu festivalde ilk kez yapılan “Gastronomi Treni” çok isabetli olmuş. TÜRSAB’ın turizme yeni bir ivme kazandırmak amacıyla hayata geçirdiği Gastronomi Treni’nin ilk seferine Afyonkarahisar'da başlaması güzel bir gelişmeydi. Trende, yolculuk boyunca davetlilere yöresel lezzet sunumları yapıldı.

GastroAfyon’da neler vardı?

  • Motor Sporları Merkezi’ndeki festival, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer'in katıldığı kortej yürüyüşü ile başladı.
  • Afyon Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı, Mehmet Başkan ve Sahrap Soysal birlikte kaymaklı yumurtalı sucuk yaptı.
  • Afyon Belediye Başkanı Mehmet Zeybek ve eşi Sevim Hanım festivale katılan yerli ve yabancı misafirlerin hep yanındaydı. Birçok etkinliğe katılarak kendi eliyle ikramlarda bulundu. Yaptığı konuşmalarla ilin gastronomi serüvenini, yapılan yatırım ve çalışmaları aktardı.
  • Kurulan stantlarda tatlılar, yemekler ve 100 metrelik yakılan mangalda sucuk pişirilerek ikram edildi.
  • Ünlü Şef, Et Profesörü Cüneyt Asan ile Büyük Taarruz Zaferinin 100. yılına özel 100 metrelik lokum sarıldı. Yine festivalin simgesi haline gelen dana, Cüneyt Şefin şovu ile dakikalar içinde parçalara ayrıldı.
  • TV Programcısı Pelin Çift, Tarih profesörü Tufan Gündüz ile 3'te 3 Gastronomi söyleyişi yaptı.
  • Panel ve söyleşilerde turizm, gastronomi, gastronomide Afyonkarahisar'ın yeri ve önemi, coğrafi işaretli ürünlerin lezzet sırları gibi pek çok konu işlendi. Akademisyenler, 200'ün üzerinde bilim insanı, şefler, gurmelerin katıldığı VI. Uluslararası Gastronomi Turizmi Araştırmaları Kongresi (UGTAK) tertip edildi.
  • 'Radyocularla Afyon Mutfağı' başlığı altında atölye çalışması yapıldı. Mehmet Aydın, Hop Dedik Ayhan, Afrikalı Ali, Serdar Gökalp, Umut Öztürk ve Kadir Çetin mikrofondaki hünerlerini bu kez de mutfakta sergiledi. Esat Özata Moderatörlüğünde radyocular en güzel yemeği pişirmek için mücadele etti.
  • Üniversitelerin gastronomi bölümü öğrencileri, kadınlar, liseler, çocuklar, bireysel ve aşçılar arası çeşitli yemek yarışmaları yapıldı.
  • Yemek yazarlarından Emine Beder, Sahrap Soysal, Nevin Halıcı, Ulaş Tekerkaya, Atilla Yıldız, Cüneyt Asan, Raşit Dönmez, Ramazan Bingöl, Aytekin Erdoğan, Barbaros Yoloğlu gibi isimlerle atölye mutfak programları yapıldı.
  • İtalya, İspanya, Fransa, İngiltere, Kanada, Litvanya, Macaristan, Bosna-Hersek, Portekiz, İngiltere, Tunus, Cezayir, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Azerbaycan, Hindistan, Bangladeş, Endonezya ve Sri Lanka gibi 40 ülkenin gastronomi elçileri yemeklerini tanıttı.
  • Dursun Ali Erzincanlı, İpek Açar ve Jülide Bilgi birer konser verdi. Şef Kürşat Bertuğ Arıcan yönetiminde gastronomi temalı türküler söylendi.

Afyon’un lezzet üreten markalarından bazıları

Şehri Frig Restaurant

Frigya medeniyetinin izlerini taşıyan, tarihi kalıntılar ve antik eserler bakımından son derece zengin, oyularak yapılmış odalar, mezarlar, yerleşim yerleri, kiliseler ve sarnıçlar gibi birçok eserin yer aldığı bölgede açılan Restoranda yerel lezzetlerden bölgeye has ürünlere kadar birçok şeyi bulmanız mümkün. Markanın sahibi Suleyman Aşgın, ekibiyle bize şömine keyfiyle birlikte lezzetli bir kahvaltı yaptırdı. 

Alko Şekerleme

1920’te Uysal Şekerleme olarak başlayan daha sonra Kent Şekerleme olarak devam eden ve son olarak 1993 yılından beri de "Mutluluk Veren Lezzetler" sloganıyla faaliyette olan Alko Şekerleme, 3 kuşaktır devam eden bir aile işletmesi olarak hizmet veriyor. 2000 m2 kapalı, 5000 m2 açık Fabrikayı ziyaret ederek ürünlerin hijyenik şartlarda yapıldığına şahit oldum. Ürünler, ALKO Gıda dükkânları, internet Sitesi ve Kolaylı Tesislerinde satılıyor. 

Musakka Restaurant

Adını Afyon’un meşhur musakka yemeğinden alan, Afyon’un envai çeşit yöresel yemekleri ve tatlıları ile hizmet veren Restoranın kurucusu Ayşe Safkurşun, amacının Afyonun sıra yemeği kültürünü gelen misafirlere sunmak olduğunu belirtiyor. Çok lezzetli bir akşam yemeği yediğim restoranda genellikle kendi yetiştirdiği ev kadınlarını çalıştırarak onlara istihdam yolunu açan Ayşe Usta, yemeklerini herkesin beğendiğini söylüyor.

Kabakçı Halil Usta

Afyonda ziyaret ettiğim Halil Usta’yı daha önce de yazmıştım. Mütevazı kişiliği ve kendi halinde tavrı ancak inanılmaz lezzetli yaptığı kabak tatlısı ve ekmek kadayıfıyla meşhur ustaya herkes hayran. Birçok yerde kabak tatlısı yiyebilirsiniz ancak Afyonkarahisar’da Halil Usta’da yediğinizin yerini tutabilir mi pek emin değilim. 1963 Afyonkarahisar doğumlu Halil Özdamar, festival alanında olmasa da herkes ona gidiyor.

Harmony Cremia

1981’de Ali Tekin, kardeşleri ile birlikte yün ve hububat işini yapan Tekinler Kolektif Şirketini kuruyor. 2005’te haşhaş tohumları, kimyon ve anason gibi tarım mahsulleri ticareti için bir şirket daha kuruyor. 2016’da da 72.000 m2’lik alanda teknolojik jeotermal sera faaliyetlerine başlıyor. 2020 yılında ise çikolata, haşhaş ezmesi, haşhaş kreması, tahin kreması, fıstık & fındık ezmesi vb. ürünlerin üretimine başlıyor. Fuar alanındaki standından aldığım ürünlerin lezzeti gayet yerindeydi.

Et Enfes,

Festival alanında standına uğradığım Afyon markalarından biri de 1975’ten bu yana, halkımıza sağlıklı ve üstün kaliteli et ve et ürünleri sunan Et Enfes’tir. Markayı çok yakından tanıyorum ve bu sene Kurbanımı da bu firmaya kestirdim. Et ürünleri konusunda çok lezzetliler. 

İkram Ali Usta

Afyon’un meşhur sucuk markalarından biri de İkram Ali Usta Sucuklarıdır. Stantta ikram edilen sucuklarından yedim ve çok lezzetli buldum.

Danet

Festivaldeki stantların birinde de ülkemizin et ürünlerinin önde gelen firmalarından Danet vardı. “40 yılık ustalıkla 1975’ten beri, sofranızda sağlıkla güvenle” sloganıyla hareket eden markanın ürünlerini biliyorum ve güvenle kullanıyorum.

İkbal Thermal Hotel

Afyonda İkbal Otel'de ağırlandık. Gerçekten termal konusunda çok iyi olan otelin GMY’si İbrahim Kirimlioglu Bey bizimle yakından ilgilendi. Çok iyi bildiğimiz İkbal ürünlerini tekrar test etme imkânı bulduk.