Millî Eğitim Bakanlığı, Öğretmenlik Meslek Kanunu’nu uzun bir hazırlık aşamasından sonra Meclis’e sunarak Kanun’un 3 Şubat 2022 tarihinde Meclis’ten çıkmasını sağladı. Kanun, Resmî Gazete’nin 14 Şubat 2022 sayılı nüshasında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

ÖMK, esas itibarı ile 1 milyona yakın öğretmenin yıllardır beklediği bir kanundu. Öğretmenlik Meslek Kanunu ile öğretmenlik, kariyer mesleği oluyor; öğretmenlerin stajyerlikten başöğretmenliğe kadarki kariyer basamakları belirlenmiş oluyordu.

Sendikalar ve öğretmenler önerilerini her platformda Millî Eğitim Bakanlığına ilettiler. Öğretmenlerin ve öğretmen sendikalarının birçok talebi ÖMK içerisinde yer almadı. Kanun, sadece öğretmenlik mesleğinin kariyer mesleği olduğunu kayıt altına almış oldu bir de kariyer basamakları sınavı ile kariyer sistemi hayata geçirilmiş oldu.

Öğretmenlerin beklentileri nelerdi?

Her şeyden önce öğretmene uygulanan şiddetin kanunda yer alması beklentisi çok yüksekti. Doktorlarda olduğu gibi eğitim çalışanlarında da şiddete karşı caydırıcı hükümlerin olması beklenmekteydi.

Öğretmenlik mesleğinin sözleşmeli sistemle değil tamamen kadrolu sistemle yürütülmesi beklenmekteydi.

Okul idarecilerinin idarecilikleri asli görev sayılmalı ve idarecilik ikincil bir görev olmamalıdır. Okul idarecileri idari görevleri saklı kalarak iller arası tayin hakkı edinmelidir.

Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun belki de en eksik tarafı kanunda özel öğretim öğretmenleriyle ilgili hiçbir değerlendirmenin olmayışıdır. Bu anlamda Meclis torba kanunlarla düzenlemeler yaparken eğitim çalışanlarının bekledikleri hayati konuların çözümü yönünde adım atabilir, en azından böyle bir beklenti eğitim kamuoyunda bulunmaktadır.

Kariyer Basamakları Sınavı beklentileri neler?

Millî Eğitim Bakanlığı devrim niteliğinde bir uygulama yaparak yaklaşık 600 bin öğretmenin uzman öğretmen, 70 bin öğretmenin de başöğretmen olmasının yolunu açtı. Fakat sürecin yönetilmesi konusunda çok önemli hatalar yapıldığı ifade edilebilir.

Kariyer Basamakları Sınavı’nın baraj puanı 70 olarak kanunlaştı. Bu baraj puanının çok yüksek olduğu ifade ediliyor.  Baraj puanının düşürülmesi beklentisi sahada çok yüksek bir beklenti.

Millî Eğitim Bakanı Prof. Dr. Sayın Mahmut Özer sınav sorularının kolay olacağını ve sınava girecek öğretmenlerin hemen hemen hepsinin başarılı olacağını beklediklerini ifade etti. Bu açıklamalar öğretenleri rahatlatmış olsa da öğretmenler kariyer basamakları sınavı ile ilgili bazı kolaylaştırıcı değişikliklerin Meclis’te yapılacağı beklentisini dile getirmekteler.

Uzman olan öğretmenlerin başöğretmenlik sınavına girmeleri için beklenmesi gereken 10 yılın mutlaka öne çekilmesi, hatta bir defaya mahsus 20 yılını dolduran tüm öğretmenlerin başöğretmenlik sınavına girmelerinin sağlanması beklenmektedir.

Millî Eğitim Bakanı Sayın Özer’in açıklamaları, sınavın kolay olacağı yönünde. Fakat eğitimciler acaba Sayın Bakan’ı ve hükûmeti zor durumda bırakmak için KPSS sınavında olduğu gibi bir talihsizlik olur mu, sınav bilerek zor sorulabilir mi, seçim arefesinde böyle bir art niyet ortay konur mu endişesini dillendiriyor.

Hükûmet, çok önemli bir düzenleme yaptı, düzenleme mükemmel fakat algı yönetimi vasatın altında. Böyle bir devrim sınavda yaşanabilecek olumsuzlukla daha fazla örselenmemelidir ve yetkililer her türlü olumsuzluğa karşı teyakkuzda olmalıdır.