Günümüzde gerek sosyal ağlar üzerinden telefon, mesaj gibi araçlar ile gerekse gürültü yaparak (örneğin apartmanda sürekli olarak yapılan gürültü) bireyleri rahatsız eden durumlar ortaya çıkabiliyor. Bir kimsenin iletişim araçları yolu ile ısrarla rahatsız edilmesi veyahut bir kimsenin, gürültü yapmak suretiyle komşusunu sürekli olarak rahatsız etmesi sonucunda kişilerin huzur ve sükûnunu bozma suçu oluşuyor.

Kişilerin huzur ve sükûnunu bozma suçu Türk Ceza Kanunu’nun 123. Maddesinde düzenlenmiş olup, bu düzenleme ile kişilerin iç huzuru korunmak istenmiş ve kişilerin psikolojik, ruhsal bakımdan huzur içinde yaşaması amaçlanmıştır. Madde metninde;

“Sırf huzur ve sükûnunu bozmak maksadıyla bir kimseye ısrarla; telefon edilmesi, gürültü yapılması ya da aynı maksatla hukuka aykırı başka bir davranışta bulunulması hâlinde, mağdurun şikâyeti üzerine faile üç aydan bir yıla kadar hapis cezası verilir.” Şeklinde kanunda hüküm altına alınmış ve mağdurun şikâyeti üzerine suçun oluşacağı belirtilmiştir.

Bir kimseye ısrarla telefon edilmesi veya o kişinin sırf huzur ve sükûnunu bozmak amacıyla gürültü yapılması hâlinde kişilerin huzur ve sükûnunu bozma suçu oluşacaktır. Kişilerin huzur ve sükûnunu bozma suçunun oluşması;

1-) Israrla telefon etmek

Mağduru Whatsapp, Facebook, Instagram gibi uygulamalar aracılığı ile sürekli olarak aramak, görüntülü aramak, mağdura her türlü sosyal medya uygulamasından mesaj göndermek gibi durumlar da bu suçu oluşturur. Ancak fail tarafından arama ya da mesaj yolu ile yapılan eylemin, ısrarlı ve mağduru rahatsız edecek boyutta birden fazla olması gerekir.

2-) Israrla gürültü yapmak

Failin mağduru, rahatsız edecek derecede ısrarlı bir şekilde gürültü yapması ile de kişilerin huzur ve sükûnunu bozma suçu işlenebilir. Yapılan gürültünün duyulması ve gürültünün mağduru rahatsız etmesi gerekir. Bir binada failin, sırf komşusunu rahatsız etmek maksadıyla yaptığı ısrarlı gürültü de bu suçu oluşturur.

3-) Hukuka aykırı davranışlarda bulunmak

Failin, mağdura karşı hukuka aykırı ve rahatsız edici hareketlerde bulunması sonucunda da bu suç oluşur. Sırf mağdurun huzur ve sükûnunu bozmak amacıyla ve huzur içinde bir hayat sürmesini engellemek maksadıyla başkaca bir hukuka aykırı harekette bulunmak bu suçun oluşması için yeterlidir.

Örnek vermek gerekirse, yolda yürüyen birinin yanından araç ile birden çok kez geçerek rahatsız edici davranışlarda bulunmak, bir kimsenin zilini ısrarla birden çok kez rahatsız etmek maksadıyla çalmak gibi eylemler de kişilerin huzur ve sükununu bozma suçunu oluşturur.

Kişilerin huzur ve sükûnunu bozma suçunun sosyal medya üzerinden işlenmesi de mümkündür. Bu suçu işleyen kişi tarafından, sosyal medya ve sosyal ağlar aracılığı ile mağduru, kasten ve ısrarlı bir şekilde (arama, mesaj gibi araçlarla) rahatsız etmesi gerekir. Suçun sosyal medya aracılığı ile işlenmesi için suçu işleyen failin, ısrarla mağdura “birden fazla mesaj atması veya araması sonucunda” kişi üzerinde ruhsal ve psikolojik olarak rahatsızlık oluşturması gerekir. Failin mağdura karşı tek bir mesaj ya da tek bir arama yapması, kişilerin huzur ve sükûnunu bozma suçunu oluşturmaz.

Ancak yapılan eylemler sonucunda mağdurun dengesinin bozulduğu; ruhsal açıdan karışıklığa uğradığı hâllerde ise kasten yaralama suçu söz konusu olacaktır.

Kişilerin huzur ve sükûnunu bozma suçu şikâyete bağlı suçlardan olup, şikâyet hakkı failin ve fiilin öğrenilmesinden itibaren 6 aydır. Bu suçta zamanaşımı süresi ise 8 yıl olup, suçu işleyen kişi sonradan öğrenilse dahi en geç 8 yıl içinde şikâyet edilmesi gerekir.