Her birimizin çok farklı ilgi alanlarımız ve yeteneklerimiz vardır. Olmak istediğimiz ve oldurmak istediğimiz şeyler de vardır. Bunların ortaya çıkması için gayretimiz de vardır fakat disiplin ve o gayrette istikrar yoksa istediğimiz sonuç da yok demektir. Bilelim ki ancak olduran şartlar bir araya gelirse, Rabbim (c.c.) de nasip etmişse, olur. Şartlar eksikse, olması ya zaman alır ya da büyük bir ihtimalle olmaz. Örnek verecek olursak; hafız olmak istiyoruz ya da bir okulu bitireceğiz, bir ders çalışıyor ve bir şeyleri öğrenmeye çalışıyoruz diyelim. O işin başına geçtik, biraz çalıştık fakat öğrenmek için ayırdığımız zaman yetersizse ikinci ele alışın üzerinden çok zaman geçiyorsa, tekrar o işin başına geçtiğimizde uç uca ulaşan bilgiler değil, bir birinden kopuk bilgiler olarak zihnimize kaydoluyorsa; istek var, gayret var fakat düzen ve disiplin yok demektir.

Dağınık akan su elektrik üretemez

Dağınık akan zayıf sular, kendi başlarına aktıklarında, ancak gittikleri yerleri bir parça ıslatır ve öylece akıp giderler. Oysa dağınık ve zayıf olarak akan suların bir barajda toplanması hâlinde, oradan elde edilen enerji ile elektrik üretilebilir. “Birlikten kuvvet doğar” atasözünü buraya da uygulayabiliriz. Güneş ışığı bir mercekle toplanır bir kâğıt üzerine tutulursa, o kâğıdı yakacak kadar ısı toplanmış olur. Oysa dağınık olsaydı, bu sonuç elde edilemezdi. Demek ki, tesir gücü elde etmek istiyorsak hem disiplin hem tertip ve düzen hem de gayret birlikteliği gerekmektedir. Dağınık gayret, isteneni veremez. Disiplin olmadan rast gele ve düzensiz yapılan işler, her birisi bir tarafa dağılmış ve bir türlü bir araya gelemeyen puzzle parçaları gibi, insan hayatında bir bütün oluşturamaz.

Sonuç için gayrete disiplin ve devamlılığı da ilâve gerekir

İstemek önemli, başlamak önemli, gayret etmek önemli; fakat bu gayretin belli zaman aralıklarında düzenli ve istikrarlı bir şekilde, disiplinli olarak o işin üzerinde uygulanması çok daha önemlidir. O sebeple, daha çocukluğumuzdan itibaren düzenli olarak yaptığımız şeyler ve bir disiplin içinde devam ettirdiğimiz şeyler bize bir şeyler kazandırır. Dağınık gayretlerin, geriye dönüp baktığımızda, bize istediğimizi vermemiş olduğunu görürüz. O işi önemsemek demek, o işin bizim elimizden gerektiği şekilde ve mutlaka bir disiplin içinde işlenmiş olarak çıkması demektir. İlacı aldık, hastalığımızın da iyileşmesini istiyoruz fakat on iki saatte alınması gereken bir ilacı, bir gün altı saatte diğer gün 24 saatte aldık ve ilacı bu şekilde bitirdik diyelim. Doktor sorsa, “İlacı bitirene kadar kullandım” deriz, doğru da söylemiş oluruz. Fakat ilâcı gerektiği gibi, iyileşmeyi sağlayacak sıklıkta ve düzende almadığımız için hastalık iyi olmayacaktır. Astımı olan bir hastanın spreyi kullan diyen doktora gelip, iyileşmedim demesi üzerine, ilacı nasıl kullandın deyince, boyun ve koltuk altı bölgesine deodorant gibi kullandığını söylemesi gibi, İstediğimiz bir sonuç için; mutlaka gereken sıklıkta, gereken düzende ve gereken miktarda çalışılması gerekir. Disiplin ve gayret mutlaka kol kola ilerlemeli ki ortaya anlamlı bir netice çıksın.