Geçtiğimiz günlerde Endonezya’da gerçekleştirilen G20 Liderler Zirvesi sonrası ilan edilen deklarasyonun 27. ve 32. maddeleri son derece önemliydi.

Her iki madde de merkez bankalarının merkez bankası olan İsviçre’nin Basel kentindeki BIS’in (Uluslararası Ödemeler Bankası) hamiliğinde geliştirilen CBDC’lerin, yani dijital paraların gelişimine ve yaygınlaşmasına yönelik atılan adımlar hakkındaydı.

2 Kasım’da köşemde tanıtmaya çalıştığım CBDC’lerin G20 Liderler Zirvesi gibi dünyanın genel gidişatı hakkında en önemli toplantılarından birinin deklarasyonunda bulunması meselenin ne kadar önemli olduğunu anlamamız için yeterli bir kanıttır diye düşünüyorum.

Doların rezerv para olma sürecinin hızla sonuna yaklaştığımız, Batı ekonomilerinin resesyonla boğuştuğu, Çin’in bankacılık krizi ile cebelleştiği, Rusya’nın savaş sebebiyle toprak bütünlüğünü koruma hususunda her geçen gün daha da tedirginleştiği bir dönemde Zirve sonunda yayınlanan deklarasyonda pandemi, savaş, gıda arzı, iklim gibi en önemli konularla birlikte CBDC’lere yer ayrılması son derece kritik bir gelişme.

Önce ülkelerin kendi CBDC’lerinin ve ardından küresel bir CBDC’nin oluşturulması adına BIS’in hamiliği, IMF’nin öncülüğü ve uluslararası bankaların katılımıyla hummalı bir küresel çalışma devam ediyor.

Böyle kritik bir kavşakta 2021 yıl sonunda üzerinde 100 milyar dolarlık, savaş başlangıcı ile 750 milyar dolarlık, günümüz itibarıyla yaklaşık 700 milyar dolarlık opsiyon baskısı bulunan altın, tüm devletler açısından yeni oluşturulacak para sistemine teminat oluşturacağından hızla stratejik önemini artırıyor.

Dünya, doların değerini artırmak suretiyle ithalata yönelerek süreci atlatmaya çalışan ABD’nin özellikle sanayi kuruluşlarına vereceği zarar ve bu zararın büyük borsalarda oluşturacağı depreme hızla ilerlerken deprem sonrası kahramanlaştırılacak CBDC’lere her geçen gün daha fazla alan açılmaya devam ediyor.

Tüm bunlar gerçekleşirken ekonomistlerin merak ettiği en önemli soru şu: Eski dünyanın yıkılıp yeni bir dünyanın kurulduğu bu süreçte masadan ülkesine en büyük payı kim/kimler kapıp götürebilecek?