Haberleşme ve teknolojik cihazlar aracılığı ile iletişim, gelişen dünyanın olmazsa olmaz bir parçası haline geldi. Telefon, internet ve bunun gibi iletişim araçlarının kullanımı ile hukuk sistemimizde de değişiklikler meydana geldi. Haberleşmenin zorunlu ve gerekli olduğu dünyada, hukuka aykırı yollarla haberleşmenin bir kişi tarafından engellenmesi de Türk Ceza Kanunu bağlamında suç teşkil etmektedir.

Herkes, haberleşme özgürlüğüne sahip olup özel hayatına, konutuna ve yazışmasına saygı gösterilmesi hakkına sahiptir. Haberleşmenin gizliliği esastır. Bu suç Türk Ceza Kanunu’muzda, haberleşmenin güvenli bir şekilde yapılmasını sağlamak ve haberleşmenin engellenmesini önlemek amacıyla düzenlenmiştir.

Türk Ceza Yasamızın 124. maddesinde kişilere karşı suçlar bölümünün hürriyete karşı suçlar başlığı altında haberleşmenin engellenmesi halinde eylemi gerçekleştiren kişiye verilecek cezalar düzenlenmiştir.

Haberleşmenin engellenmesi: Kişiler arasındaki haberleşmenin hukuka aykırı olarak engellenmesi halinde altı aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezasına hükmolunur. Kamu kurumları arasındaki haberleşmeyi hukuka aykırı olarak engelleyen kişi, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Her türlü basın ve yayın organının yayınının hukuka aykırı bir şekilde engellenmesi halinde de bir yıldan beş yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.

Haberleşmenin engellenmesi suçu üç şekilde işlenebilir. Bunlar;

1-) Kişiler arasındaki haberleşmenin hukuka aykırı olarak engellenmesi

2-) Kamu kurumları arasındaki haberleşmenin hukuka aykırı olarak engellenmesi

3-) Her türlü basın ve yayın organının yayınının hukuka aykırı bir şekilde engellenmesi şeklinde işlenebilir.

İnternet üzerinden bir yayının engellenmesi veya internet, telefon gibi kitle iletişim araçları üzerinden haberleşmenin hukuka aykırı olarak engellenmesi suç teşkil edecek olup, kişiler arasındaki haberleşmenin engellenmesi, kamu kurumları arasındaki haberleşmenin engellenmesi veya basın ve yayın organının yayınının engellenmesi şeklinde işlenmesine göre ceza miktarında değişiklik olacaktır.

Örnek vermek gerekirse; posta dağıtıcısının dağıtması gereken mektupların bazılarını açması, bazılarını ise teslim etmemesi, kişiler arasındaki haberleşmeyi hukuka aykırı şekilde engelleme suçunu oluşturur.

Aynı şekilde zorla arabaya bindirilen kişinin başkalarına haber vermesini engellemek de haberleşmenin engellenmesi suçunu oluşturur.

Bir başka kimsenin telefonundaki hattını kırmak eylemi de bu suçu oluşturur. Önemli olan husus suç failinin haberleşmeyi engelleme amacı ile hareket etmesidir. Bir kimsenin Facebook, İnstagram, Twitter gibi sosyal medya hesaplarını bir yazılım kullanarak hesabının etkisiz hale getirilmesi, dolayısıyla da haberleşme özgürlüğünün engellenmesi bu suçu meydana getirir.