Kent turizmini 12 aya yaymak için kurulan ‘Trabzon Turizm Konseyi’, içinde gazetecilerin, yazarların, ünlü şeflerin, fenomenlerin ve sanatçıların olduğu ‘Denizden Dağlara Trabzon’ konseptiyle lezzet dolu bir gezi düzenledi. Valilik, Büyükşehir ve ilçe belediyeleri, Ticaret ve Sanayi Odası, DOKA, TÜRSAB, KTÜ ve ilin diğer üniversiteleriyle birlikte kentin gelişimine katkı sunan kamu, meslek ve sivil toplum kuruluşlarının yer aldığı konsey, büyük işlere imza atacak gibi görünüyor.

Mayıs 2023’te Trabzon Gastronomi Festivali

“Denizden Dağlara Trabzon” programı ve daha sonrasında yapılacak geziler, 2023 yılı mayıs ayında planlanan ‘Trabzon Gastronomi Festivali’ne bir hazırlık niteliğinde. Bu gezilerle Trabzon’un doğal, tarihi ve kültürel zenginliklerinin anlatılması bir yana ilin gastronomi alanında bilinirliğinin artırılması, mevcut Karadeniz mutfağının tanıtılması ve buna ek olarak inovatif yemekler geliştirilerek farkındalık oluşturulması hedefleniyor.

Yöresel lezzetlerine doyulan şehir “Trabzon”

1-4 Aralık tarihlerinde gerçekleşen gezi programına bu organizasyonda bulunan dostum “Çok Gezen Gurme” Akif Budak Bey’in daveti üzerine ben de katıldım. Konseyde uzman olarak görev yapan Rabia Uzun Cirav, Ebru Naz, Sibel Değirmenci, Burcu Akyüz ve Muhittin İnce’nin refakatinde Trabzon’un tarihi yerlerini ziyaret ettik, ünlü mekânlarında leziz yemeklerinden tattık ve kentin gastronomisi hakkında görüşlerimizi paylaştık. Gezinin sonunda birkaç kilo alsam da hakikaten şahane bir gastronomisi olan ilin yerel lezzetlerine doydum diyebilirim. O muhteşem coğrafyası, dağları, denizleri, balığı, köftesi, tereyağı, kuymağı, kayganası vs. sayarak bitiremeyeceğim kadar çok şeyi var bu ilin. Öncelikle Trabzonlunun çok güzel bir kalbi var, iyi bir ev sahibi ve misafirperver. Henüz kentine gelen ziyaretçilerden nasıl para kazanılır tam bilmiyor. Bana göre bu artı bir haslet ama şehrin güzelliklerini görmeye gelen insanlar para harcayıp lezzet tatmak istiyor. Karadeniz’in olağanüstü güzellikteki bu doğasında sadece bu bölgenin dağlarında var olan yüzlerce endemik bitkiden bahsediliyor. Hamsi Köyü sütlacı da köyün etrafındaki bu bitkilerle beslenen hayvanların sütünden elde edilmiyor mu? Böylesine geniş ve güzel coğrafyadan neşet eden gastronomi ve lezzetler sanırım yeterince anlatılamıyor, belki bu proje buna vesile olabilir.

Trabzon’da turizm canlanıyor

Eşsiz doğası, tarihi ören yerleri ve muhteşem manzarası ile Trabzon, bir nevi insanı kendine çekiyor. Dolayısıyla da son yıllarda turizmin yoğun yaşandığı iller arasında yer almaya başladı. 2022 yılı rakamlarına göre ile gelen yerli-yabancı turist sayısı 1.250.000 olmuş. Umman gibi Arap ülkelerinden çok sayıda turisti bölgeye kazandıran Trabzon, Avrupa ülkelerine yönelik de önemli adımlar atıyor. Bu minvalde kış turizmini geliştirmek için hazırlıklara başlayan il yönetimi, bahar ve yaz aylarında yaşanan yoğunluk gibi kışın da ilde aynı hareketliliği bekliyor. Kış olimpiyat merkezleri ile dünya çapında kendinden söz ettiren Kanada merkezli Ecosign firması yetkililerinin Trabzon ilini ziyareti ve kış turizmi ile ilgili yapacağı çalışmalar, bu işin önemsendiğinin belirtisi olsa gerek. Bence Trabzon, kışın karlar altında kalan yaylaları ile insanları cezbediyor ve belki de Türkiye’de romantik geçen gün ve gecelerin merkezi bile olabilir ve ülke ekonomisine ciddi bir katkı sağlayabilir.

Program kapsamında Trabzon’un leziz noktaları:

Trabzon Olgunlaşma Enstitüsü, Ortahisar

İlk gün ziyaret ettiğimiz bu enstitüde Trabzon’a ait yöresel lezzetler ve el sanatlarını tanıma imkânı bulduk. Yanımızda olan İl Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Burak Ferahoğlu ve Enstitü Müdürü Sibel Karabina Hanım, güzel çalışmalara ve lezzetli inovatif ürünlere öğrencileri ile birlikte imza atmışlar. Coğrafi işareti bulunan Telkâri yapanları izlemek ve öğrencilerin ellerinden yerel lezzetleri tatmak epey keyifliydi.

Ramada Otel, Ortahisar

Ramada Otel’de verilen akşam yemeğinde yöreye özgü lezzetlerden hamsili pilav, kaygana, sarma, Akçaabat köftesi ve Laz böreği çok lezzetliydi. Yemeğe Vali Yardımcısı Bünyamin Yıldız, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Atilla Ataman, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Adem Şen, İl Emniyet Müdürü Murat Esertürk, İl Kültür ve Turizm Müdürü Tamer Erdoğan ve ilin ilgili kurum temsilcileri de katıldı.   

Kayadibi Saklıbahçe Restoran, Maçka

Trabzon’un Maçka ilçesinde yer alan Kayadibi Saklı Bahçe Restoranında Maçka Belediye Başkanı Koray Koçhan ve Maçka kaymakamı Abdullah Huzeyfen Çakmak’ın ev sahipliğinde kaygana, lahana kavurma gibi yöresel lezzetlerden oluşan nefis bir kahvaltı yaptık ve tabi kuymak da uzattık.

Kaan Olta Balık Restoran, Akçaabat

Karadeniz’in maviliğinden sofraya gelen lezzetin adresi Kaan Olta Balık’ta hamsi ürünleri nefisti. Evliya Çelebi’nin ünlü seyahatnamesinde tarifini verdiği hamsi pilaki, levrek buğulama, hamsi tava ve diğer yöresel lezzetler ve mezeler damağımızda lezzet patlaması yaşattı diyebilirim.

Foleya Mountain Resort, Tonya

Doğu Karadeniz Sıra Dağları bünyesinde, Tonya İlçesi Erikbeli Yaylasında 1650 m. rakımda çam ormanları içerisindeki otelde verilen akşam yemeği genel olarak iyiydi ama ısırgan çorbasına bayıldım. Gece konakladıktan sonra sabah da yöresel kahvaltıda pide çeşitlerinin yanı sıra iyi bir bal, kuymak, kaygana, turşu kavurma ve diğer yöresel lezzetler vardı.

Tarihi Timurciler Konağı, Akçaabat

Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim ve Kaymakam Ramazan Kurtyemez ev sahipliğinde tarihi Ortamahalle’de bulunan Timurcular Konağı’ndaki öğle yemeğinde Akçaabat köftesi ve yerel lezzetlerin tadına vardık.

Novotel Trabzon’da workshop

Vali İsmail Ustaoğlu, Milletvekilleri Bahar Ayvazoğlu ve Adnan Günnar, B. Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, İl Sağlık Müdürü Dr. Hakan Usta, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Erkut Çelebi ve çeşitli kurum temsilcilerinin katıldığı workshopta, Dr. Ender Saraç, tamamı yerelde üretilen doğal ürünlerden oluşan taflan çorbası, muşmulalı sorbe, ligarbalı sorbe, Trabzon hurmalı sorbe, yöresel peynirlerle mısır unlu krep, hamsili kara lahana sarması ve Trabzon hurmalı puding yaptı.

Trabzon İpekyolu Kadın Girişim Üretim ve İşletme Kooperatifi

Novotel’de kooperatif başkanı Bahar Kastan öncülüğünde kadın girişimcilerin stantları yer aldı. Stantlarda el sanatları, unutulmaya yüz tutmuş değerlerimiz, kadınların kendi ürettikleri; kenevir dokuma kumaşlar, hatıra yorganı için ağaç baskı, yöresel ürünlerden yapılmış reçeller, kadınların kendi tasarımları takı gibi ürünler tanıtıldı.

Tirvana Restoran, Akçaabat

Akçaabat Söğütlü’de deniz manzaralı balkonu, kumsalı ve bahçesi ile nezih bir ortamda balığın her çeşidi ve özel seçilmiş etleri, çok çeşitli mezeleri, kalamar, karides ve ahtapot bulunduran mekândaki akşam yemeğinde yöreye özgü balık lezzetleri gayet lezizdi.

Ayasofya Müze Kahvaltı Cafe

Ürünlerin çoğunun ev kadınlarının elinden çıktığı belli olan kahvaltıda, yöresel peynirler, hurma reçeli, kaygana, kuymak, sarma, turşu kavurma ve yöresel lezzetler yer aldı. Burada yediğim kaygana gerçekten çok lezzetliydi.

Pekünlü Merkez Pide, Ayasofya

Bölgeye özgü peynirli, kavurmalı ve kıymalı gibi çeşitlerinin yer aldığı pidelerin tadı ve sunumu şahaneydi.  

İnan Kardeşler Restoran, Uzungöl

Uzungöl ’de bulunan İnan Kardeşler restoranında yediğim kuru fasulye ve mısır ekmeği çok başarılıydı.

  • UNESCO geçici miras listesindeki Sümela Manastırı’nı ziyaret, 
  • Boztepe eteklerinde kurulu Kızlar Manastırı’nı ziyaret,
  • Trabzon Ayasofya Camii’ni ziyaret,
  • Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu’nun bizleri makamında kabulü,
  • Sürmene’de Sürdövbisa bıçak üretim tesisi ve satış bölümü ziyareti,
  • Sürmene’de Şölen Çay fabrikası ziyareti ve örnek çay bahçesinde çay toplama.