Neredeyse aralık ayının ortasına koskoca bir yılın da son günlerine erişmiş durumdayız.

2022 yılı iyisiyle, kötüsüyle; pozitifiyle, negatifiyle; güzelliği ve çirkinliğiyle son demlerini yaşıyor.

Tarih boyunca insanoğlu geçmişten dersler alarak geleceğe yürüyüp durmuştur.

Bu yürüyüşünde önceden yaptığı hataların tümünden çıkarımlarda bulunarak önündeki zaman periyodunda bir daha asla bu hatalara düşmeden yol almaya bakmalıdır, insanoğlu.

Tarihte birçok kez insanlık kuraklıkla karşı karşıya kalmış bu durumu önceden sezen toplumlar kuraklık sürecini en az zararla atlatabilirken durumdan bihaber olan toplumlar ise oldukça ağır bedeller ödemişlerdir.

Koskoca bir sonbahar geçti ülkemizin tamamına yakın bir alanında yağmur yağmadı.

Kış ayının başlamasına ve hatta ilk kış ayının yarısına gelmemize rağmen ne ciddi oranda bir yağmur ne de kar yağışıyla karşı karşıyayız.

Birçok şehrimizin içme ve kullanma suyu kaynaklarında çok ama çok büyük düşüşler yaşanmakta. Eğer kış aylarında önemli oranda bir kar veya yağmur yağışı yaşanmaz ise ilkbaharla birlikte bırakın tarımsal alanların sulanmasını içme suyu konusunda bile ciddi problemlerle karşı karşıya kalınabilecektir.

Kuraklığın devam etmesi halinde toprağın verimi yok denecek kadar alt seviyelere düşecektir.

Bu durumda gıda ürünleri fiyatlarını en üst seviyelere çıkararak hem enflasyonu daha da azdıracak hem de beslenme problemlerini ortaya çıkarmaya başlayacaktır.

Böyle bir durumla karşılaşmamak için şimdiden kuraklığın olumsuz sonuçlarını minimize etmek adına birçok adım atılmaya başlanılmalıdır.

Bunun için öncelikle çocuklardan başlanarak toplumun her kesimine su israfı konusunda ciddi eğitimler verilmeli ve bir damla suyun bile israf edilmemesi gerektiği bilinci tüm topluma yerleştirilmelidir.

Su kaynaklarımızın en verimli şekilde kullanılması için kaynaklardan boşa akan veya giden suların kullanıma kazandırılması için çalışmaların zaman geçirilmeden uygulanmaya başlaması gerekli hatta zorunludur.

Akıllı sulama sistemleri ile akıllı tarım uygulamaları tarım alanlarımızın tamamına yayılmalıdır.

Özellikle büyükşehirlerde yağmur sularının şehrin su kaynaklarına hızlı bir şekilde ulaşımı için gerekli her türlü alt ve üst yapı yatırımlarının hızla tamamlanması son derece önemlidir.

2023 yılının gıda ürünleri anlamında oldukça zor geçeceğini şimdiden söylemek mümkün olduğundan devlet politikası olarak bu konularda hâlihazırda birçok çalışma olmakla birlikte bu çalışmaların sayıca ve hacimce hızla artırılması ülkemiz adına hayati öneme sahip konulardır.

Su, enerji ve petrol, 2023 için ülke ekonomilerindeki en önemli 3 başlık olarak önümüze çıkacaktır.

Bahsi geçen bu başlıkların tamamını veya tamamına yakınını iyi yönlendiren daha doğrusu iyi yöneten ülkelerin önü ekonomik anlamda oldukça açık olacaktır.

Önümüzdeki yıl için iyi bir su politikasıyla üç tarafı denizlerle çevrili ve birçok akarsu kaynağına sahip ülkemizin ekonomik anlamda kazançlı çıkmaması için ortada hiçbir neden kalmayacaktır.

Enerji savaşları ve çekişmelerinin yaşandığı günümüz dünyası gelecekte su savaşlarıyla çekişmelerine de sahne olacaktır.

Buna hazır olan ülkeler diğer ülkelere nazaran bir adım daha ileride yer alacaktır.