Zaman zaman bireyler tarafından cami, mescit, kilise, sinagog gibi ibadethanelere, bunların eklentisi olan çay ocağı, dernek binası gibi yerlere ya da mezarlıklara belli amaçlarla zarar verilebiliyor. Bu şekilde ibadethanelere ya da mezarlıklara zarar veren kişilere kanun kapsamında birtakım cezalar verilmektedir. Bu cezalar Türk Ceza Kanunu’nun 153. maddesinde, ibadethanelere ve mezarlıklara zarar veren kimselerin cezalandırılacağı şeklinde yaptırım altına alınmıştır.

İbadethanelere, bunların eklentilerine, buralardaki eşyaya, mezarlara, bunların üzerindeki yapılara, mezarlıklardaki tesislere, mezarlıkların korunmasına yönelik olarak yapılan yapılara yıkmak, bozmak veya kırmak suretiyle zarar veren kişi, bir yıldan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Bu maddede belirtilen yerleri ve yapıları kirleten kişi, üç aydan bir yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır. Bu fiillerin, ilgili dinî inanışı benimseyen toplum kesimini tahkir maksadıyla işlenmesi hâlinde, verilecek ceza üçte biri oranında artırılır.

Bu yaptırım ile manevi ve kültürel değerler; ibadethaneler, mezarlar, ibadethanede bulunan eşyalar, mezarların üzerinde bulunan yapılar, mezarlıktaki tesislerin korunması amaçlanmıştır. İbadethanelere ve mezarlıklara zarar verme suçu şu şekillerde işlenebilir.

1-) İbadethaneyi, eklentisini, buradaki eşyayı veya mezarlığı yıkmak

2-) İbadethaneyi eklentisini, buradaki eşyayı veya mezarlığı bozmak

3-) İbadethaneyi eklentisini, buradaki eşyayı veya mezarlığı kırmak

4-) İbadethaneyi eklentisini, buradaki eşyayı veya mezarlığı kirletmek

Camı-kapısının kırılması, ibadethane camının kasten kırılarak zarar verilmesi gibi durumlar bu suçu oluşturur. İbadethane ve mezarlıklara zarar verme suçunun oluşabilmesi için bu yapılara, bina ve tesislere; yıkmak, bozmak ve kırmak suretiyle zarar verilmesi gerekir. İbadethaneleri, bunların eklentilerini, buralardaki eşyayı, mezarları, bunların üzerindeki yapıları, mezarlıklardaki tesisleri, mezarlıkların korunmasına yönelik olarak yapılan yapıları kirletmek de madde kapsamında suç olarak tanımlanmıştır. Mezarlıklara atık bırakmak, kirletmek, ibadethanelerin duvarlarına yazı yazmak, afiş veya ilan yapıştırmak, resim yapmak, mezarlık taşlarının kırılması bu suça örnek olarak verilebilir.

İbadethaneleri, eklentilerini, buralarda bulunan eşyaları veya mezarlıkları yıkan, bozan, kıran kişilerin ya da ibadethaneleri, eklentilerini, eşyalarını veya mezarlıkları kirleten kimsenin yapmış olduğu eylemin, bu dinî inanışı benimseyen kişilerin onurlarının kırılması amacıyla yapılması durumunda ise verilecek olan ceza miktarı artacaktır.

İbadethanelere ve mezarlıklara zarar verme suçunun dava zamanaşımına uğrama süresi 8 yıl olarak belirlemiştir. Bu 8 yıllık sürenin geçmesinden sonra ibadethanelere ve mezarlıklara zarar verme suçundan dolayı kamu davası açılabilmesi mümkün olmayacaktır.