Son bir ayda altmışın üzerinde il dolaştım. Hedef 81 il. Doğudan batıya ülkenin gelişmişlik seviyesinden tarıma kadar çokça gözlem yapma şansı buldum. Ülkenin başyapıt eserlerinin büyük kısmını gördüm.

Çanakkale’de inşa edilen boğazın incisi Çanakkale Köprüsü’nden; Kısa yoldan sizi İstanbul’dan Bursa’ya geçiren Osmangazi Köprüsünden geçtik, Yusufeli barajı ve çevre ulaşımı için inşa edilen 53 tüneli gördük. Tünel içi yol ayırımlarında heyecanlandık. Yollar geçtikçe ülkenin geldiği seviyenin son yirmi yıldaki gelişimine şahit olduk. Yollarda harıl harıl çalışan tırlar gördükçe ekonominin onca sıkıntıya rağmen işlediğini görmek ayrı zevk verdi. Çiftliklerde hayvancılığın modern şartlarda yapıldığını, insanların tarlalarını sürdüklerini, zeytinlerini ve meyvelerini topladıklarını, tavuk çiftliklerinin bir yandan üretime bir yandan hazırlığa devam ettiklerini görünce işlerin yolunda gittiğine şahit olduk.

Konuştuğumuz herkes hamdediyordu. Bu yıl kazandıklarını ifade eden yüzlerce kişi ile konuştum. Her sohbet bir yazı konusu dahi olabilirdi. O kadar heyecanlıydı insanlar.

İnsanların hayatı devam ediyor. Hiçbir şey durmuyor; sadece bazı siyasetçiler ortalık yangın yeri olsun istiyor diye kimse hayatını onlara endekslemiyor. Eksiklik yok mu? Tabii ki her şey güllük gülistanlık mı? Asla... Ama insanlar Anadolu irfanını yaşıyor, bizzat şahit olduk. Hayat devam ediyor. Artvin’de Yusufeli Barajı yerleşkesinde gezerken su altında kalacak bir petrol istasyonunu söken ekip şunu söylüyordu: “Hayat devam ediyor, biz yerimizi değiştiriyoruz.” Hakikaten öyle bir hengamenin ortasında hayat devam ediyor. Yepyeni hayatlar sizi dağların ortasında dahi olsanız buluyor. Ama ülkenin her an yeni bir başlangıç yapması heyecan verici. Bu ülkenin geldiği seviyeyi görmek isteyen sokağa çıksın ve çok değil olduğu yerin on yıl önceki halini tefekkür etsin.

Onlarca organize sanayi bölgesinin önünden geçtik. Bacası tüten fabrikalar, fabrika önlerinde yükleme yapan kamyonlar, işçiler. Alışveriş merkezlerindeki canlılık, lokantalar, cafeler her yer cıvıl cıvıl…

Velhasıl hayat devam ediyor. Ama ülkenin gelişmişlik seviyesine şahit olmak heyecan verici. Hazır yıl 2023 olmuşken gözlerimizden perdeleri kaldırıp geldiğimiz seviyenin üstüne çıkmak için çaba sarf eden bir vatandaş olarak eserimizle gurur duyalım. Bu eser hepimizin. Hayatın mutlu yüzüne bakıp gelen ufak tefek dalgaları da hayatın cilvesi olarak kabul edelim. Mutlu olmak için hayat çok güzel.

Çalıştık, çabaladık; yaşayalım ki hayatımız güzelliklerle dolsun. Vesselam…