İnsanın ilgi alanı gastronomi olunca tatlıcılardan da epey bir davet alması da kaçınılmaz oluyor. Özellikle İstanbul’da ziyaret ettiğim bu noktalarda kadayıf, baklava, künefe, katmer ve lokum gibi sayısızca ürünlerden tadıyorum. Bu kadar tatlı bana çok iyi gelmese de bir türlü vazgeçemediğim de bir gerçek. Ancak kesinlikle glukoz vb. katkı maddesi olmayan markalara köşemde yer vermeye çalışıyorum. Bazı uzmanların “kararında yemek pek de zararlı değil” sözleriyle biraz rahatlasam da tatlı yemeyi bana mubah gören doktorları da ayrı bir seviyorum. Konumuz baklava ve kadayıf olunca tabi ki hepimizin aklına ilk olarak Gaziantep geliyor. İşte bugün size Gaziantep’ten asırlık bir kadayıf markası olan Kadayıfzade’den ve yine Gaziantep’te uzun yıllar fıstık ticareti yapan bir ailenin markası Beyzade Künefe’den bahsedeceğim. Son olarak da lokumun merkezi Afyon’dur derler ama onu İstanbul olarak değiştirmeye aday bir marka olan Nostima’yı anlatacağım.   

Kadayıfzade

160 yıl önce M. Ali Küsbeoğlu tarafından Gaziantep'in Elmacı Pazarı’nda sadeyağ ve bal satışı ile ticarete başlayan Küsbeoğlu ailesinin 4. kuşağı Mehmet Sait Küsbeoğlu 1968’de Gaziantep'in Şıhcan semtinde kadayıf imalathanesi açarak Kadayıfzade’yi kuruyor.

Gaziantepli, bu tatlı işini iyi biliyor

Günümüzde ise Kadayıfzade’nin başında yenilikçi iş insanı Sait ustanın torunu İkbal Küsbeoğlu var. Bir dönem Hürriyet’te birlikte çalıştığım Cahit Akyol’un daveti üzerine Kadayıfzade’nin Etiler’de bulunan şubesine gittim. Nefis kadayıfından ve diğer ürünlerinden tattım. Mükemmel bir lezzet yakalanmış diyebilirim. Yeri gelmişken bir hususun altını çizmem gerekirse Gaziantepli bu işi iyi biliyor. Ya da isterseniz pazarlamasını doğru yapıyor diyeyim. Çünkü baklava yapımında kullanılan sadeyağ Şanlıurfa‘nın hatta Urfa yağı da deniliyor. Yine fıstığın iyi bir bölümü de Urfa’da üretiliyor. Ama gelgelelim baklava ve tatlı denilince ilk olarak akla Gaziantep geliyor. Gönülden tebrik ediyorum bu ilimizi. Gaziantepli Küsbeoğlu ailesi de Kadayıfzade‘nin tüm şubelerinde imalatta kullandıkları tüm ürünleri memleketlerinden getiriyorlar. Ayrıca bizzat satış noktalarında üretim yapılıyor ki sıcak sıcak servis etmek için. Ondandır ki müşteriler bu lezzeti çok beğeniyor.

“Kadayıfı icat etmedik ama yorumladık”

İstanbul’da Etiler, Florya, Cevizlibağ, Acıbadem, İkitelli, Kurtköy’de 6 adet mağazası olan Kadayıfzade’nin Amsterdam ve Rotterdam’da olmak üzere 2 şubesi daha var. Yakında ise Dubai’de açılacakla toplam 9 şubeye ulaşacak markanın hedefi, kadayıfı dünyaya tanıtmak, sevdirmek ve yurt dışında büyümek. Ailenin yüz yılı aşkın bir zamandan beri yürüttüğü yağ, bal ve fıstık ticaretinin yanı sıra 54 yıl önce dedesinin kadayıf üretimine başladığını belirten İkbal Küsbeoğlu, “Dedem ve babamın yetiştirmekte epey zorlandıkları kadayıfları, kısa sürede Gaziantep’te tanınan ve sevilen bir lezzet haline gelmiş. Çok çalışmak ve kaliteli ürünlerle üretim yapmak onların adının duyulmasına neden olmuş. Şimdi de, torunlar olarak sıra bizde. Hasan kardeşim ve ben şirketin yakaladığı bu ivme ile çıtayı daha yukarılara taşımak için yola çıktık. Kadayıfa farklı dokunuşlarla yorumumuzu kattık” demektedir.

Beyzade Künefe

2016 yılında aslen Gaziantepli Mahmut Saman ve ortağı tarafından kurulan Beyzade Künefe, İstanbul Alibeyköy’deki 5 katlı merkez binasında imalat ve satış olarak hizmet veriyor. Daha sonra Koşuyolu ve Karaköy derken yakında Beylikdüzü’nde açılacak olanla toplam 4 satış noktasına ulaşan markada, künefe, kadayıf ve baklavanın yanı sıra yöresel Antep kahvaltısı da bulunuyor.

Fıstık tüccarlığından zincir künefe mekânlarına

Gülçin Polat hanımın organizasyonuyla Beyzade Künefenin Alibeyköy’deki merkez binasında Mahmut Bey’le görüştüm. Uzun yıllardır Gaziantep’te baba mesleği olan fıstık tüccarlığı yaptığını belirten Mahmut Bey, yaklaşık 12 yıl önce Gaziantep’te hizmet sektörüne girdiğini hatta baklava ve künefenin yanında kebap ve lahmacun da yaptığını anlatıyor. 7 yıl önce de İstanbul’a gelen ve Beyzade Künefenin temellerini atan Mahmut Bey, “markanın ismini bu alanın en iyisi manasında “Beyzade” olarak belirledik. Bizim bu alandaki başarımızın kaynağı fıstıkçılıktan gelme olduğumuzdan dolayıdır. Çünkü künefe veya baklavanın çok iyi olması kaliteli bir fıstığa ve sadeyağa bağlıdır. Her ikisi de bizim işimiz.” dedi.

Tedarik ürünleri Gaziantep’ten

Beyzade, 20’den fazla künefe, 10 çeşit kadayıf, Gaziantep’te günlük orijinal haliyle üretilip özel lojistik firması ile İstanbul’a gelen baklava çeşitleri ve yöresel Antep serpme kahvaltı menüsüyle, her damak tadına hitap eden bir kuruluş olarak İstanbullulara kendini kanıtlamış durumda. Özellikle yöresel Gaziantep kahvaltısında sunulan ürünlerinin kalitesi ve lezzet seviyesiyle de Beyzade Künefe, çok kısa sürede İstanbul’un lezzet mekânlarından biri haline gelmiş gibi görünüyor. Künefe, kadayıf ve kahvaltı çeşitlerinin en iyi ve en tazesi için marka, servis ettiği her ürünün içerisinde kullandığı malzemeleri başta Gaziantep’ten sonrada ait oldukları yörelerden taze bir şekilde temin ediyor. Sanki Gaziantep’teymiş gibi iyi bir tatlı yemek isteyenler için Gaziantep’ten gelen malzemeler ile hazırlanan enfes künefeler, içi dolu dolu fıstık, bol şerbetli ve kaymağıyla misafirlerine farklı bir deneyim ve sınırsız bir seçenek sunuyor.

Nostima

Türk lokumuna yeni bir anlam katmak için kurulan Nostima, Bakırköy İncirli Caddesi üzerinde hem imalat hem de satış noktası olarak 2022 yılı başlarında hizmet vermeye başlıyor.

İnovatif lokum çeşitleri

Geçen haftalarda birkaç gazeteci dostumla birlikte Nostima’nın Bakırköy’deki yerindeydik. Envaiçeşitte üretilen lokumlarından tattığımda daha önce yediklerime pek benzemeyen farklı bir lezzet aldım. Nostima Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Coşan Göksel ile yaptığım görüşmede bu lezzetin Konya’dan getirttiği ustayla birlikte büyük araştırmalar sonucu elde edildiğini belirterek “Lat-i Lokum” adı verilen bir lokum çeşidini de reçetesinden yola çıkarak Osmanlıda yapıldığı gibi yapmak için çok zorlandıklarını ama başardıklarını dile getirdi. Dünyanın ilk lokumu olarak da kabul edilen Osmanlı tarifi, dışı çıtır çıtır içi akışkan bu güllü lokum, diğer adıyla Lat-i Lokum’u lezzet dünyamıza katan Nostima, geçmişle gelecek arasında da bir nevi lokum lezzet köprüsü kuruyor. “Geleneksel lezzetlere modern dokunuşlar” sloganı ile yoluna devam eden marka, herkes tarafından bilinen standart Türk lokumlarının yanı sıra kaymaklı, kadayıflı ve benzeri birçok inovatif ürünü de sektöre kazandırıyor. Ayrıca lokumun üzerine yepyeni ve modern lezzetler olan nutella, lotus, bounty, oreo gibi markaların ürünlerini kullanarak modern damak zevkine uygun ürünler de geliştiriyor.

Nostima şubeleşiyor

Merkez şubesi Bakırköy’de bulunan ve 2022’nin son ayında Fişekhane’de de bir satış noktası daha açan Nostima, 2023 yılında franchise sistemi ile büyüme kararı alarak yılın sonuna kadar İstanbul’un 10 noktasında hizmet vermeye hazırlanıyor. Türk lokumunu tüm dünyaya tanıtmak istediğini ve Nostima’da lokum dışında çikolata çeşitleri de bulunduğunu da belirten Coşan Göksel “İstanbul’un her noktasından müşterimiz var. Geri dönüşler sonucunda müşterilerimize daha yakın olmamız gerektiğini gördük. Bu nedenle franchise sistemi ile bayilikler vermeyi planlıyoruz. Draje şekerlemeler ve özel olarak kendi tasarlattığımız kokulu kolonyalarımız da çok ilgi görüyor. Müşterilerimiz tüm özel günlerde veya canı ne zaman çekerse ister internet sitemizden ister online pazar yerlerinden, isterse de online yemek sipariş platformlarının tümünden bize ulaşabilirler.” dedi.