Kamu çalışanlarının özlük ve özgürlük talepleri gündemin merkezinde yer almaktadır. Değişen dünyada kamu çalışanlarının da değişen ihtiyaçlara binaen farklı, yeni talepleri gündeme gelmektedir.

2020 yılında imzalanan toplu sözleşme görüşmeleri esasında kamu çalışanlarına yapılan oransal zam tartışmalarının gölgesinde kalmışa benziyor. Zira emekçilerin kronikleşen ve bir türlü çözüme kavuşamayan bir düzine talebi kazanıma dönüştü ve bu kazanımlar milyonlarca çalışanın hayatına avantajlar getirdi. İsterseniz önemli kazanımlardan bazılarını hatırlayalım. Tüm bu kazanımların elde edilmesinde aslan payı Memur -Sen yönetimine aittir. Hakkı teslim etmek gerek.

3600 EK GÖSTERGE

Milyonlarca çalışan ve emeklinin yıllardır dile getirdiği bir talep, 3600 Ek Gösterge sorunu. 15 Ocak 2023 itibarıyla böyle bir sorun kalmadı ve çok ama çok önemli bir kazınım elde edildi. Emekli ikramiyelerine 50-60 bin lira, emekli maaşlarına 2.500 lira civarında ilave gelir elde edilmiş oldu.

VERGİ DİLİMİ TALEPLERİ

Türkiye’de vergi toplama işi daha çok zorunlu vergiler şeklinde olmaktadır. Kamu çalışanları yüzde 15’le başlayan yüzde 40’lara varan vergi dilimi ile karşılaşmaktadır. Ocak ayında alınan zam eriyor, aralık ayında elde zamdan bir şey kalmıyor. Asgari ücretin brütü kadar olan kısım vergi dışı bırakıldı ve kısmi rahatlama gerçekleşti. Asıl talep, vergi dilimi yüzde 15’te sabitlensin, şeklindedir.

EYT KAZANIMI

Emeklilikte yaşa takılanların yıllardır süren talepleri yine 2022 yılında çözüme kavuştu. Yaklaşık 2 buçuk milyon kişi emekli olacak ve bu sayı yıllar içerisinde 5 milyona kadar çıkabilecek.

ÖĞRETMENLERİN KARİYER SİSTEMİ TALEPLERİ ÇÖZÜLDÜ

2006 yılında bir defa yapılan ve fakat her yıl yapılması planlanan uzman ve başöğretmenlik sınavları 16 yıllık bir mağduriyet oluşturmuştu. Yaklaşık 600 bin öğretmen uzman ve başöğretmen oldu, böylelikle uzman öğretmenlerin maaşlarında yaklaşık 2500 TL başöğretmenlerin maaşlarında 4500 TL civarında artış oldu. Büyük bir kazanım ve ciddi bir katkı olarak sahada karşılık buldu.

SÖZLEŞMELİLERE KADRO VERİLDİ

Yaklaşık 500 bin sözleşmeli memur kadroya geçti ve sözleşmelilikte kullanamadıkları birçok hakkı kullanma imkânı buldu. Ailelerinden ayrı çalışmak zorunda olan yüz binlerce memur tayin hakkı dahil birçok avantaj elde etti.

KAZANIMA DÖNÜŞMEYEN BAZI TALEPLER:

Şube müdürleri ve şefler 3600 ek gösterge, uzman ve başöğretmenlik taleplerini gündemde tutmaya devam ediyorlar. Şefler 3600 idari hizmetler personeli olduklarını ve 3600 Ek göstergeden faydalanmak istediklerini ifade ederken şube müdürleri de uzmanlık ve başöğretmenlik tazminatlarının kendilerine de ödenmesi gerektiğini dile getiriyorlar.

Memur öğretmenler, kurumlar arası geçiş ve yüzde 3’lük kontenjan taleplerini bıkmadan haykırıyorlar. Eğitim Fakültesi mezunu olup da öğretmen olmayan bu kitlenin sesine kulak verilmeli.

Zorunlu hizmet affı bekleyen öğretmen sayısı çok fazla. Mesleğinde yirminci yılı çalışan ve hâlâ zorunlu hizmet kıskacında bulunan kamu çalışanları her 10 yılda bir yapılan zorunlu hizmet affının bir defalığına yapılmasını dört gözle beklemekteler.