Yarın saat 14.00’te Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, 2023 yılının ilk faiz kararını açıklayacak.

Tahminime göre politika faizini Merkez Bankası yüzde 9 olarak sabit tutmaya devam edecektir.

Aralık ayındaki kurul toplantısında da politika faiz oranı yüzde 9’da sabit bırakılmıştı.

Avrupa’nın birçok ülkesinde resesyonun beklendiği bu yıla, ülkemizde sabit tutulan faiz oranıyla girildiğine yarın şahit olacağız, tahminimi yineleyerek piyasaların da buna hazır olduğunu özellikle belirtmek istiyorum.

Yani piyasalar faiz oranının sabit tutulacağını fiyatlamış durumdadır ve piyasa hareketleri de bu yönde devam etmektedir.

Ciddi ihracat rakamlarına sahip olduğumuz Avrupa’da yaşanılacak olası resesyon, ülkemizi de yakından ilgilendiren bir konu olarak karşımızda durmaktadır.

Özellikle üretim yapan sektörlerin tüm hesaplamalarını buna göre yapmaları gerek şirketlerin geleceği gerekse de ülke ekonomimizin geleceği açısından son derece büyük ehemmiyete sahiptir.

Her fırsatta buradan uyarmaya devam ettiğim en önemli konulardan sadece birisi olan ayağını yorganına göre uzatmak konusunun burada da altını çizmenin gerekliliğine inanıyorum.

Üretim kapasiteleri ve yatırım planlamalarını iyi yapamayan şirketlerin bu yıl da Avrupa özelinde ciddi sorunlarla karşı karşıya kalacağı aşikârdır.

Ayrıca bunun yanında Avrupa’dan kaybedilen pazarın yeni lokasyonlarla kapatılması edilecek zararın önüne geçebilmek için de önemlidir.

2023 için finansman dengesini kuramayan ve iyi kurgulayamayan şirketlerin ciddi anlamda sorunlar yumağıyla karşı karşıya kalması içten bile değildir.

Özellikle bu yılın ikinci yarısında gıda tarafında da bulunduğumuz coğrafyada eğer kuraklık bu şekilde devam ederse çok ama çok büyük sorunlarla karşı karşıya kalacağımız gerçeğini bir salise bile aklımızdan çıkarmamalıyız.

Bu yıla faizi sabit tutarak giren Merkez Bankası’nın yıl sonuna kadar belirli dönemlerde faizleri artıracağını bilerek yolumuza devam etmemiz piyasalardaki hareketlenmelerin nerelerde olacağını önceden tahmin edebilmek anlamında son derece üzerinde durulması gereken bir konudur.

Diğer taraftan enflasyonun dizginlenmesi için de faiz olgusunun yerinde ve zamanında kullanılması gerekmektedir ki hayat pahalılığının bir anlamda önüne geçilerek alım gücünün yükseltilmesi konusunda başarı sağlanabilsin.

Uygulanan reel faiz oranlarının da politika faiz oranına yaklaştırılması piyasada hareketin artması için de ayrıca önemli bir konudur.

Tüm bunların yanında şirketlere uygun oranda finansman sağlanması işletmelerin hayatiyetlerini devam ettirebilmeleri açısından da 2023 yılındaki en önemli piyasa haberleri arasında yer alacaktır.

Uygun finansman demek şirketlerin sayıca ve hacimce verimli bir şekilde çalışmalarını devam ettirebilmeleri demek olduğundan kredi kurumlarının bu konularda azami ölçüde dikkat kesilmeleri ülke ekonomisi için aslında hayati bir zorunluluktur.

Piyasa oyuncularının geçmişte yaşanılanlardan aldıkları dersler ışığında edindikleri tecrübeleri, hareket alanlarının genişliği noktasında aslında bizlere çok önemli ipuçları vermektedir.

Bu ipuçlarını iyi okumak ve sonrasında da iyi yorumlamak ile elde edilen sonuçların, piyasada nasıl hareket edeceğimizle ilgili bizlere sunacağı katkıyı en verimli şekilde kullanabilmek, alınacak başarının en kilit noktasıdır.

Geçmişi iyi bilmek ve yorumlamak gelecekte atacağımız adımların sağlam olabilmesi için en önemli yapı taşlarıdır.

Yapı taşlarının güçlü olması, yapının sağlam ve uzun ömürlü olabilmesi için gerekliliklerin en başında gelenidir. Bunu böyle bilmeli ve böyle uygulamalıyız.