Ekonomilerde cesaret büyümek için en önemli koşullardan sadece bir tanesidir.

Cesaret derken bilime ve veriye dayanmayan cesaretten bahsetmiyoruz. İlmin ve bilimin ışığında girişilen işlerin tamamından söz etmenin tam anlamıyla cesaret kavramını karşıladığı bir durumu mevzubahis etmek istiyoruz.

Doğru bilginin gösterdiği yolda ilerlemenin çok daha rahat olacağını bilerek ve görerek yol almaya çalışmak bir zaman sonra daha hızlı yol alabilmenin gerekli ön koşulu olacaktır.

Her bir girişim hikâyesindeki en önemli nokta cesaretten ibarettir aslında. Yani cesareti olmayan bir bireyin girişime girişmesi asla mümkün değildir.

Bunun yanında cesareti olmayan bir girişimin başarıya ulaşması da çok kolay olmayacaktır.

Pek tabii ki de tek başına cesaret ve cesur olmak girişimde başarılı olmanın yegâne sebebi değildir.

Cesaretin yanında uygun bir ortamın olması son derece önemlidir girişim yolunda.

Uygun bir ortamın oluşturulabilmesi için olmazsa olmaz koşullar bulunmakta ve bu koşulların olgunlaşmış olması, girişim ekosisteminin tam anlamıyla oluştuğunun önemli bir göstergesi konumundadır.

Bu koşullardan en önemlisi maddi boyutun yerine getirilmesi anlamında girişim ortaya koymak için girişimcinin ihtiyacı olan finansman ile bu finansmana nasıl ulaşılacağı konusudur.

Finansmanın hangi boyutta olacağı iyi hesaplanarak girişim için ilk adım atılmalı sonrasında da hangi kaynaklardan veya kurumlardan finansmanın elde edileceği net bir şekilde ortaya konulmalıdır.

Nasıl ki bir otomobil benzin veya mazot olmazsa yol alamaz ise aynı şekilde bir girişimin yol alabilmesi için de temel şartlardan birisidir maddi boyut.

Ülke içerisinde uygulanan politikaların girişimcileri destekler nitelikte olması girişim ekosisteminin uygun bir şekilde geniş bir yelpazeye yayılmasını sağlayacağından bu politikalar çok ama çok önemlidir.

Ayrıca devletin birçok konuda ortaya koyacağı girişimcilik programlarının da girişime yol açabilmek noktasında çok ciddi bir görev ifa ettiğinin bilinmesi gerekmektedir.

Girişime ilgisi olan ama girişimin nasıl yapılması gerektiğini bilmeyen veya bilemeyen bireyler için verilecek olan girişimcilik eğitimleri de son derece önemli bir koşul olarak bilinmelidir.

Eğitim başarının en önemli anahtarlarından birisi olduğu için girişimcilik eğitimlerinin de yeri girişim olgusunda üzerinde durulması gereken bir diğer noktadır.

Global dünyanın vazgeçilmez unsurlarından olan teknolojinin de girişimde ki yeri oldukça büyüktür.

Teknolojinin yanında araştırma ve geliştirme konularında da uygun koşulların oluşması girişim ekosistemi açısından büyük bir öneme haizdir.

Kanunî altyapının uygunluğunun yanında ticarî anlamda da altyapının girişim konusunda sağlam bir yapıya sahip olması girişime yol açabilmek noktasında ciddi ciddi çalışılması gereken ayrı bir konudur.

İçerisinde yer alınacak pazarın durumunun da girişimi geliştirici konumda bulunması girişime hizmet edebilmek anlamında mühimdir.

Altyapının fiziki durumunun da girişimi destekler nitelikte olması olmazsa olmaz koşullardandır.

Birçok kaynağınız elinizde hazır bir şekilde var olmuş olsa bile eğer fiziki anlamda bir yetersizlik varsa elinizdeki kaynakların hiçbir kıymeti olmayacaktır.

Bulunulan çevrenin kültürel formları ile sosyal anlamdaki özellikleri de girişimciyi heveslendirmelidir.

Uygun koşullarda girişim sayıları her geçen gün artarak ülke ekonomimize katkı sunacaktır.