Mısır ekonomisinin iflasın eşiğine gelmesi sebebiyle Abdülfettah es-Sisi’nin görevini bir başkasına bırakmasını isteyen ve Mısır ordusunun kontrolündeki ekonominin kurtulabilmesi için köklü reformlar yapılması gerektiğini söyleyen ülkeler arasında Suudi Arabistan’ın da olduğunu yazmıştım.

Riyad’ın yakın zamana kadar “kurtarıcı” olarak gördüğü darbeci Mısır Cumhurbaşkanı’na sırtını dönmesinin ayrıca özel bir sebebi var.

Tiran ve Sanafir adaları.

Abdülfettah es-Sisi, Kızıldeniz’deki iki adanın Mısır’a ait olduğu iddiasından vazgeçmiş ve adaların Suudi Arabistan’a ait olduğunu kabul etmişti.

Fakat Mısır ordusu geçenlerde adaların devrine teknik bir takım gerekçeler ileri sürerek engel çıkardı.

Bunun üzerine Riyad “Borçlarını öde” dediği Kahire’ye artık koşulsuz yardım yapmayacağını ve kredi vermeyeceğini bildirdi.

Suudi Arabistan ve Mısır arasında son günlerde yaşanan krizin ve “Abdülfettah es-Sisi artık kenara çekilmeli” diyenler kervanına Riyad’ın da katılmasının en önemli sebebi bu.

Riyad-Abu Dhabi rekabetinde Kahire’nin ikinciden yana tavır almasının Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ı kızdırdığını ve İran konusunda Mısır’ın Suudi Arabistan’ın çizgisinden uzak durduğunu da unutmamak gerek.

Bugüne kadar Mısır cuntasına yönelik eleştirilere Mısırlı darbe yanlılarından önce cevap vererek Abdülfettah es-Sisi’yi canla başla savunan Suudi Arabistanlı gazeteciler, akademisyenler ve troller bir anda Mısır yönetimine saldırmaya başladı.

Darbe yanlısı Mısır medyası da ağır bir dille Suudi Arabistan’ı hedef alırken sosyal medyada taraflar arasında karşılıklı küfürler ve hakaretler adeta havada uçuşuyor.

Mısır El-Cumhuriyye gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Abdürrezzak Tevfik, “Meyveli ağaçlar.. Adilerin ve aşağılıkların taşı” başlıklı makalesinde adını vermeden Suudi Arabistan’ı eleştirdi.

Suudi Arabistan için “rastgele devlet adını almış, beşeriyet ve uygarlık yoksunu önemsiz devlet” gibi ifadeler kullanılan makalede Riyad’ın Kahire’ye şantaj yaptığı, Mısır ordusunun gücünün ve başarılarının kıskanıldığı öne sürüldü.

El-Kahire 24 sitesi Genel Yayın Yönetmeni Mahmud el-Memlûk ise Suudi Arabistan’ı hedef alan makalesinde şöyle dedi:

“Son yıllarda pahalı elbiseler giyen ‘yalın ayak baldırı çıplaklar’ tarihiyle, bugünüyle, geleceğiyle, uygarlığıyla, başarılarıyla, şanıyla, yiğitleriyle, simge isimleriyle ve yüce halkıyla dünyanın anası ve süsü olan Mısır’a dil uzatamazlar. Adi, aşağılık ve sonradan görmelerin efendilerine dil uzatmaya hakları yok. Onlar sadece hafif bir rüzgârın esmesiyle yok olacak hava ve boşluklar. Fakat Mısır sapsağlam yüce dağlar gibidir. Ömürleri en küçük çocuğumun yaşından fazla olmayan “devletçikler” Mısır hakkında ancak edepli bir şekilde ve saygı duyarak konuşabilirler. Bazı cüceleri, ajanları ve paralı askerleri satın alabilseler de tarihi, bugünü ve geleceği satın alamazlar.”

Rahmetli Muhammed Mursi cumhurbaşkanı seçildikten sonra ilk yurt dışı gezisini Suudi Arabistan’a yapmıştı.

Suudi Arabistan ise Mursi’yi deviren askeri darbeyi desteklemeyi ve finanse etmeyi seçti.

Şimdi o darbeciler Suudi Arabistan’a böyle saldırıyorlar.

Bu durum için söylenebilecek çok şey var ama galiba en iyisi yorumu okuyuculara bırakmak olacak.