Çalışma hayatının içerisinde kimi zaman istenmeyen durumlarla da karşı karşıya kalmaktayız. İşyerinde veya işin yürütümü nedeniyle meydana gelen, vücut bütünlüğünü ruhen ya da bedenen engelli hale getiren veya ölüme sebebiyet veren olaylar bütününe iş kazası denir. Uluslararası Çalışma Örgütü verilerine göre, her 15 saniyede 153 işçi iş kazası geçirmektedir.Yılda ortalama 317 milyondan fazla gerçekleşen iş kazaları işgücü kayıplarına da sebep olmaktadır.5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 13. maddesine göre;

Sigortalının işyerinde bulunduğu sırada,Sigortalının, işveren tarafından görevle başka bir yere gönderilmesi yüzünden asıl işini yapmaksızın geçen zamanlarda,İşveren tarafından yürütülmekte olan iş dolayısı ileEmzikli kadın sigortalının çocuğuna süt vermek için ayrılan zamanlarda,Sigortalıların, işverence sağlanan bir taşıtla işin yapıldığı yere toplu olarak götürülüp getirilmeleri sırasında gerçekleşen kazalariş kazası olarak kabul edilir.

İş Kazası Şartları Nelerdir?

Meydana gelen olayın iş kazası olarak kabul edilmesi için şu 4 unsurun bir arada olması gerekir;

1- Çalışanın sigortalı olması,

2- Kazalının hemen veya sonradan bedenen veya ruhen özre uğramış olması,

3- Sigortalının yer ve zaman itibariyle 5510 sayılı kanunun 13. maddesinde sayılan hususlardan(yukarıda belirtilen) birine göre kazaya uğraması,

4- Kazada nedensellik illiyet bağının bulunmasıdır.

İş kazası sonrasında haklarımız neler?

1) İş Göremezlik Ödeneği

Çalışan, geçirdiği iş kazası sonucunda uğradığı zarara bağlı olarak geçici veya sürekli iş göremezlik ödeneği alma hakkı bulunmaktadır. Örnek vermek gerekirse; çalışan geçirdiği iş kazası sonucunda 10 gün istirahat veya tedavi uygulanacaksasüre boyuncageçici iş göremezlik ödeneği ödenecektir. Bunun haricinde çalışanın geçirdiği iş kazası sonucunda iş gücünde bir azalma söz konusuysa kaybettiği oran nispetindesürekli iş göremezlik ücreti alabilmektedir.

2) Ölüm Aylığı

Çalışanın geçirdiği iş kazası nedeniyle hayatını kaybederse, geride kalan hak sahiplerine çalışanın prim günü önemsenmeyerekölüm geliri bağlanmaktadır.

3) Çeyiz Yardımı

Babasını veya annesini iş kazası nedeniyle kaybeden ve ölüm geliri almakta olan kız çocuğunun evlenmesi halinde ölüm geliri kesilerek evlenen kız çocuğa ölüm gelirinin iki yıllık tutarı evlenme ödeneği olarak ödemektedir.

4) Cenaze Ödeneği

İş kazasına uğramış sigortalının sırasıyla eşine, yoksa çocuklarına, o da yoksa anne ve babasına, o da yoksa kardeşlerine cenaze ödeneği veriliyor. Cenazenin bu kişiler dışında gerçek veya tüzel kişiler tarafından kaldırıldığının belgelenmesi durumunda ise masraflar o kişilere ödeniyor. (2020 yılı için 801 TL)Uygulamadan Örnekler;

– İşyerine gelirken işyeri servis aracının kaza yaparak işçinin yaralanması iş kazasıyken, kendi aracıyla işyerine gelirken kazaya karışması iş kazası değildir.

– İşyerinde işçinin kalp krizi geçirmesi iş kazası olarak kabul edilir.

Kanun koyucu tarafından iş kazasını önleme amacıyla çalışanlar ve işverenlerce uygulanması gereken birtakım önlemler öngörülmüş olup gerekli önlemlere uymayan taraflara da yaptırımlar düzenlenmiştir.

Son söz; çalışma hayatı bakımından uygulanan tedbirler ancak uyulduğu takdirde anlam ifade edecektir. Unutmayanız ki; iş kazası sadece çalışanın değil topluma mal olan bir olaydır. İş kazasız sağlıklı günler dilerim.