Rahman ve Rahim Allah’ın adıyla. O öyle Allah, hakkında bilgi sahibi olunmadan bilinmeyen, hem görünen hem de görünmeyendir. Onu, ancak iman edenler bulur ve idrak ederler. Kulu ve Resulu Hz. Muhammed (sas) ise, ancak onu tanıyanlarca anlaşılır ve de âlemlere rahmet olarak gönderildiğine iman edilir. Şükürler olsun ki, iman edenlerden olduk.

* *

Okumak beynin gıdasıdır. Baca

Bir insanın değeri okuduğu kitaplarla ölçülür. Hs.

Aşağılık kompleksiyle yazılan kitaplar zararlıdır. E.Ş.

* *

İnsanı tanımadan dava idraki olamaz!

Allah’tan sonra ilk tanınması gereken varlık insandır. İnsan imtihanda olduğundan ağır bir yükün altındadır, farkında olmasa da ve o çok özel yaratılmıştır. Fiziksel olarak ilginçlik taşıyan milyarlarca hücrenin sahibi, akıl taşıyan müthiş varlık. Kur’an bu varlığa indi. Onun için insanı tanımadan dava yolunda olmak, baştan bilinmelidir ki çok yorucu olur.

Kırk yıldır insanı tanıma alanındayım fakat fasıl hala bitmedi. Bir insan öylesine çoğul ki, insanın içindeki gizli insanlarla uğraşmaktan başı dönüyor insanın. Sonunda sordum: “İnsan nedir?” diye. Cevabı buldum “Olaylar bilir.” Önemli olaylar oldukça anlaşılıyor içimizdeki insanlar. Konsantre insan. Sadece ve sadece biricik Kur’an’la çözülür.

Beyin hücreleri de birbiriyle şifreli. Mükemmel yaratılmış insana mükemmel bir din yaraşır, o da İslâm adıyla verilmiş. İnsandaki tespitim şu: Bu mükemmel insan yapısı, mükemmel din ile buluşmaz, o dine göre yaşamazsa kendini kendi eğitir, İslâm’a teslim olmazsa Müslüman hiçleşiyor. Kaos dolu dünyayı hizaya getiren dinden ayrı yaşarsa hiçliği devam ediyor. Kendini değerli görmek istiyorsa Müslüman, içindeki tanımadığı kendiyle ilgilenecek, bunu da ancak yararsız işlerden uzak durursa başaracağını bilecek ve Mü’minun Suresi üçüncü ayeti unutmayıp kendini yenileyecek. “(Onlar) anlamsız ve yararsız şeylerden uzak dururlar.”

* *

Yasalar ölür kitaplar ölmez. B.L.

Yazarlar ölür kitaplar ölmez. La edri.

İnsanlar ölür, ibadetleri ölmez. A.C.

* *

Böyle giderse, bir Kerbela da Türkiye’ye gelir

Grupça aldanmak, çok vahim bir olay. Lider ne söylerse ona inanmak, dini aleyhinde de olsa, ülke aleyhinde de olsa hatalı insanı savunmak. O tür insanlar bana acınası insanlar geliyor. Bir mütefekkirin sözünü hatırlarım hep: “Ey insanlar, siz tek tek iyi insanlarken, toplu halde neden kötüleşiyorsunuz.”

Allah’ın istediği şekilde bir grup değilse, grup psikolojisi aklı yok ediyor, bireysel düşünemez hale getiriyor, yanlış da olsa grubunun istediği şekilde inanıyor ve bir grup öteki grubu sevmiyor. Bu bir felaket.

Âlimlerin bazıları öyle. Kendinden başkasını beğenmiyor. Beğenmemesi neyse de, kin ve nefret besliyor. Âlimler birleştirici olacakları yerde, bir de kin ve nefret ha! Kerbela’nın yapı taşlarından biridir bu.

Bir derste hoca, “Çocuğunu gömen baba da çocuk da cehennemliktir.” dedi. İtiraz ettim, “Çocuğun ne suçu var?” diye. “Ama” dedi hoca, “büyüyünce o çocuk da müşrik olacaktı!” Mantıklı belki ama doğru değildi kesinlikle vahşetti bu inanış ama oradakiler hocaya uymuş, beni eleştirmişlerdi. Bazılarına sonradan tek tek sordum. Hiçbiri çocuğun cehennemlik olduğunu kabul etmiyorlardı.

İslâm’a uygun grupta olmak güzeldir amma Allah’ı dinlemek şartı ile güzeldir. Hurafeleri dinin önüne çıkararak gidilirse, durum sanılandan çok daha vahim.

* *

Ancak, okuyan insan, dünyayı, tarihi ve kendini keşfeder. D.J.

Kitapların yaprakları, bizi aydınlığa götüren kanatlar gibidir. Voltaire

Ancak okursak diriliriz. Çemi

* *

Deizm çalışması bir projedir

Ateizmi yerle bir ettik, deizmi getirdiler. Tabii ki onu da yerle bir ediyoruz da bazı eksiklerimiz var. Eşcinsel ve utanmaz birini çıkarıyorlar, adam felaket dindar (!) ama eşcinsel oluşundan onur duyduğunu, onu Allah’ın eşcinsel yaptığını Müslümanlar’a ait TV’de söyleyebiliyor. Müslüman’da öyle bir durum olsa bile gerçek Müslüman’sa “Onur duydum.” demez, satın alınanlar ve İslâm düşmanı deistler inadına söylerler. Bunun bir proje olduğu bilincini hâlâ yayamadık. Adam üç beş yılda otuz daire alıyor, neyle? Tabii ki bir proje elemanı olduğu için alabilir. Biz bu projelerden de bahsedemedik gençlerimize…

Deizm yeni bir akım gibi lanse ediliyor, onun fi tarihinden kalma gerici bir akım olduğunu anlatamadık. Deizm, yani dinsizlik hayvani bir sistemdir. Anayla babayla en büyük haram ilişkiye izin verir, tıpkı hayvanlar âlemi gibi. Bunları gençliğe izah etmeliyiz, edemedik. Daha birçok konuyu anlatamadık gençliğe. Neden anlatamadık? Başka şeylerle o kadar meşgulüz ki, bataklığa sürülen dünyanın farkında değiliz.

Necip Fazıl Kısakürek’le bu konuya virgül koyalım:

“Ya İslam’la yükselir, ya inkârla çürürsün,

Bu yol mezarda bitmez, gittiğinde görürsün.”

* *

İnsan aklına ancak kitap okumak can verir. Okumayan insan gelişemez. AC

Zararlı kitap okuyanlar kitap okumuş sayılmazlar. E.Ş

Aydınların aydınlatamadığı halkı soytarılar aldatır. Cemil Meriç