Türk eğitim sisteminde değişmeyen fakat bir türlü değiştirilemeyen bir konu “Meslek Liseleri”. Okumanın sadece üniversite okumak olarak algılanması, başarının sadece üniversite sınavlarında yapılan netler ve alınan yüksek puanlar olarak kıymetlendirilmesi, TV parodi programlarında meslek lisesi öğrencilerinin pejmürde ve kültürsüz gösterilmesi belki de bu eğitim kurumlarımızın marka değerine yapılacak en büyük kötülük oldu.

İnsanlık tarihinin değişmeyen gelişmişlik göstergesi üretim faaliyetidir. Bilgi üretmek çok önemli fakat bilgiyi ürüne dönüştürecek insanınız olmazsa bilgi tek başına ülkeleri geliştiremiyor. Meslek liselerinin atölyeleri esasında farklı iş alanlarına öğrenci, çırak, kalfa, usta hatta patron üreten fabrikalar olmalıdır. Yılarca hepimiz elbirliği ile meslek liselerine kötülük ettik. Bir öğrenci, akademik derslerinde başarılı ise mutlaka fen liselerine, akademik liselere gönderilmesi için canhıraş telkinlerde bulunduk.

Milli Eğitim Bakanı Sayın Ziya Selçuk, bakanlığının ilk günlerinden itibaren bu marazi duruma kendi naif üslubuyla dikkat çekmeye, çözümler üretmeye çalıştı. Meslek liselerinin bazı bölümleri “Proje okul” kapsamına alındı. Farklı alanlarda meslek liseleri açıldı derken tüm dünyayı sarsan coronavirüs salgını başladı. Geldi geliyor derken 10 Mart itibarıyla ülkemizde Kovid-19 vakaları görülmeye başlandı.

Okullar tatil edildi fakat hayatın ve salgın ortamının gerçekleri ile yüz yüze geldi tüm toplum. Kolonya kıtlıkları yaşandı, maske fiyatları elli yüz kat arttı, dezenfektan bulunamadı insanlar marketlere hücum etti derken unutulan ve ihmal edilen okullarımız yetişti zor günümüze.

Meslek lisesi öğretmen ve öğrencileri destan yazdı, umut oldu, nefes oldu, insanımıza. Her gün güzel bir haber aldık bir meslek lisemizden. TIR’larla dezenfektan nakledildi meslek liselerimizden dört bir yana. Maske fabrikalarına dönüşüverdi atölyeler. Zor zamanın koruyucu melekleri oldu Mesleki Teknik Anadolu liseleri. Bu süreçte Sayın Bakan Ziya Selçuk twetter hesabından bazı örnek üretimleri paylaştı ve bu okulların idarecileri ile telekonferansla görüşmeler yaptı. Sayın Bakan’a bakanlığının ilk gününden itibaren ortaya koyduğu yaklaşım için teşekkür ediyorum.

Bazı meslek liselerimizin üretimlerini köşemizde paylaşmak istiyorum:

Kayseri Ahi Evran Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi: Orta Anadolu’nun dezenfektan ihtiyacının yüzde 50’sini karşılıyor. 623 ton sipariş alan okul üretilen dezenfektanlar her gün kamyonlarla 9 ile gönderiliyor.

Hatay Şehit Serkan Talan MTAL, solunum cihazı üretti.

Tekirdağ Türk Tekstil Vakfı MTAL, maske kesim makinesi üretti ve saatte 600 adet N 95 maske üretiyor.

Maltepe Küçükyalı MTAL, hava dezenfekte cihazı ve kızılötesi termometre üretti.

Konya Mehmet Tuza Pakpen MTAL, İzole numune alma ünitesi üretti.

Sancaktepe Eyüp Sultan MTAL, video loringoskop cihazı üretti.

Arnavutköy İbrahim Özaydın MTAL, UVC hava sterilizasyon cihazı üretti.

Sakarya Adapazarı MTAL, günde bin tıbbi maske üretiyor.

Malatya Hasan Akbudak MTAL: Hipoklorit esaslı yüzey dezenfektanı üretiyor.

Daha yüzlerce meslek lisemiz üretim seferberliğinde milleti için üretmeye devam ediyor. Bir eğitimci olarak çok mutluyum. Bu üretim seferberliği virüs sonrasında da devam etmeli. Herkes artık bu gerçeği dikkate alarak meslek liseleri ile ilgili söz söylemeli. Artık bir il, ilçe müdürü meslek liselerine varıp kaç net yaptırdınız niçin daha fazla soru çözdürmediniz sorularını sormamalı.

Meslek liseleri kara gün dostu. TEBRİKLER…