Ülkemizi etkisi altına alan Covid-19 salgını neticesinde bir takım önlemler alınmaktadır. Testi pozitif çıkan veya pozitif çıkanlarla teması olan vatandaşlarımız karantinaya alınarak kendilerini izole etmektedir.  Asıl amaç virüsün yayılmasını önlemek ve insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerini engellemektir. Esasen alınan tüm tedbirler, yine bireyler içindir.

Okuyucularımızdan son günlerde karantina altına alındıklarında ücretlerinin kesilip kesilmeyeceği yönünde sorular gelmektedir. Bu hafta ki yazımızın konusu; ‘Karantinadaki İşçinin Ücreti’

Ailesinde ya da iş arkadaşlarında korona virüs tespit edildiği için temaslı olarak ev karantinasına gönderilen işçilerin ücretleri ile alakalı sorunlarla karşılaşılmaktadır. Ücretinden kesinti olacağı korkusuyla temaslı olduğunu veya belirti gösterdiğini saklayan emekçilerin olduğunu duydukça endişelenmemek elde değil.

Çalışanların Covid-19 nedeniyle karantinaya alınması, İş Kanunundaki zorlayıcı sebepler nedeniyle çalışamayan veya çalıştırılmayan işçi olarak nitelendirmeyip, iş sağlığı ve güvenliği kapsamında gerekli tedbirlerin alınması olarak değerlendirilmelidir. İş kanunundaki zorlayıcı sebepler neticesinde çalıştırılmayan işçiye 7 gün boyunca yarım gün ücret ödenmesi yerine iş sağlığı ve güvenliği kapsamında karantina nedeniyle tam ücret ödenmelidir.

Rapor alınırsa

İşçilere Kovid-19 kaynaklı sağlık sorunları veya tedbir amaçlı karantina nedeniyle istirahat raporu verildiyse, işçi geçici iş göremezlik ödeneği alabilecektir. Ayrıca tedavinin geçici süreli değil de uzun süreli olması halinde SGK’nın Kovid’i meslek hastalığı olarak tanımlaması ile işçiler sürekli iş göremezlik ödeneği alabilmektedir.

Peki ya sigortalı işçi sıhhi bir rapor olmaksızın karantinaya alındıysa?

Karantinaya alınan işçinin istirahat raporuna bağlı olmadan karantinaya alınması durumunda ise işçi sağlığı ve iş güvenliği tedbiri olarak değerlendirilmeli ve işçinin ücretinden kesinti yapılmamalıdır.

İşçi sağlığı ve iş güvenliği açısından her türlü tedbiri almakla yükümlü bulunan işverenlikçe, korona virüs riskine yönelik olarak böyle bir tedbir uygulaması benimsenmiş olabilir. Bu durumda tedbirlerinin maliyetinin işçilere yansıtılamayacağı kuralı dikkate alındığında, işçinin ücretinden herhangi bir kesinti yapılması mümkün değildir.

Makul şüphe olmasına rağmen işverenin aksi bir yaklaşımla işçiyi karantinaya ayırmaması gibi bir durum, işçi sağlığı ve iş güvenliği mevzuatı gereğince mümkün olmadığı gibi, yasa uyarınca idari yaptırıma konu olabilir.

Kısa çalışma ödeneğinde karantina

Kısa çalışma ödeneğinden faydalanan bir çalışanın karantinaya alınması halinde ücretinde herhangi bir kesinti olmadan yararlanmaya devam edecektir.

Son söz: Kazanç emek dünyasının olmazsa olmaz unsurlarından biridir. Lakin sağlığınız varsa kazancınızın bir anlamı olabilir. Ülkemizi etkisi altına alan Kovid-19 salgınından kurtulmak için alınan kurallara milletçe riayet etmeli ve sağlıklı bir toplum için kişisel fedakârlıktan kaçınmamalıyız.