Suudi Arabistan Büyük Âlimler Heyeti’nin Müslüman Kardeşler Cemaati aleyhinde yayınladığı zehir zemberek bildiriden ve ülke genelinde tüm camilerde okunan hutbelerde “terör örgütü” ilan edilen cemaatin hedef alınmasından sonra gözler bir kez daha Riyad’da ikamet eden Yemen Islah Partisi liderlerine çevrildi.

Islah Partisi, liderleri her ne kadar cemaatle örgütsel bağımız yok dese de Müslüman Kardeşler’in Yemen’deki kolu olarak biliniyor.

Parti, Suudi Arabistan liderliğindeki Körfez koalisyonunun Husi darbesine karşı Yemen’e gerçekleştirdiği askeri müdahaleye başından beri destek verdi.

Fakat koalisyondan beklediğini bulamadı.

Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) Yemen’deki ihlallerinden ve ülkeyi bölmek için gerçekleştirdiği kirli faaliyetlerden rahatsız olan Islah Parti’si liderleri yaşanan onca şeye rağmen ufak tefek sızlanmaların haricinde seslerini çıkaramıyorlardı.

Çünkü onlar da tıpkı yıllardır Riyad’da bir otelde ikamet eden koalisyon güçlerinin kontrolündeki geçici başkent Aden’e dahi dönemeyen Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbih Mansur Hadi gibi adeta Suudi Arabistan’ın elinde rehineydiler.

Yemen Müslüman Kardeşler Cemaati’nin kurucusu ve Islah Partisi’nin Şura Konseyi eski başkanı Şeyh Abdülmecid ez-Zindani de Husilerin şerrinden kaçıp Suudi Arabistan’a sığınan isimlerdendi.

Son günlerde Riyad’ın ez-Zindani’yi ev hapsinde tuttuğu, ülke dışına çıkmasına ve ülke içinde özgürce hareket etmesine izin vermediği ifade ediliyordu.

Şeyh Abdülmecid ez-Zindani, aynı zamanda Yemen Müslüman Âlimler Başkanı ve başkent Sana’daki el-İman Üniversitesi’nin kurucu rektörü.

Kısacası Yemen’de oldukça etkili bir isim.

Suudi Arabistan Büyük Âlimler Heyeti’nin Müslüman Kardeşler Cemaati’ni “İslam dışı” ilan etmesinin ardından “Islah Partisi liderleri hâlâ Riyad’da niye duruyorlar?” türünden sorular dile getiriliyordu.

Önceki gün Şeyh Abdülmecid ez-Zindani’nin ve Islah Partisi liderlerinin Riyad’dan ayrıldıkları ve ez-Zindani dâhil bir kısmının Türkiye’ye geldiği yönünde haberler gündeme düştü.

Bazılarının da Etiyopya’ya ve Umman’a gittikleri öne sürüldü.

Söz konusu haberler “Islah Partisi liderleri Riyad’ı terk etti” şeklinde yorumlandı.

Daha da ötesi ez-Zindani ve beraberindekilerin Türkiye’ye gelişinin Ankara’nın Yemen’de daha aktif bir politika izlemesine yol açabileceği yorumları yapıldı.

Koalisyondan ümidini kesen meşru hükümet yanlısı Yemenlilerin uzun süredir Türkiye’nin müdahalesini bekledikleri sır değil.

Şeyh Abdülmecid ez-Zindani’nin İstanbul’da olduğunu Türkiye’deki Yemenli kaynaklar da teyit ediyor.

Fakat konuştuğum kaynak, medyaya yansıyanın aksine ziyaretin geçici olduğunu ve ez-Zindani’nin Riyad’a geri döneceğini söyledi.

Şeyhin Türkiye’de yaşayan yakınlarını ziyarete geldiğini ve Islah Partisi Genel Başkanı Muhammed el-Yedumi’nin de çocuklarını ziyaret için Türkiye’ye gelip gittiğini ifade etti.

Suudi Arabistan ve BAE koalisyonu Husi darbesine son verme bahanesiyle girdiği Yemen’i Mart 2015’ten bu yana daha beter hale getirdi.

Liderlerinin Riyad’dan kesin olarak ayrılıp ayrılmadıkları henüz net olmasa da Islah Partisi’nin Yemen’in kurtuluşu konusundaki duruşunu kapsamlı bir şekilde gözden geçirmesi gerektiği kesin.