Yine bir Ramazan ayı daha sonlanmış bulunmakta… Bu hayırlı günleri yaşatan Rabb’e binlerce şükür olsun. Bitti Ramazan telaşı, geldi bize Bayram telaşı. İnsanoğlu işte. Sürekli bir telaşta… Bir ayını günün büyük kısmını aç, susuz, rutin geçiren insanlar bugün sanki dün yokmuş gibi farklı planlar içine girmekte. Tabi, biz bu planlara Bayram Telaşı diyoruz. Bugün ne yiyeceğiz, nerelere gideceğiz, kimleri arayacağız, toplu mesaj listesi hazır mı, hangi programlar var, kimler müsait olur, bayramda “müsait değiliz” geçerli bir kavram mı, küsler var mı, kırgınlıklar devam mı…. Kafamızda deli sorular…

Öyle böyle bir şekilde geçirdik işte. Birtakım Ramazan bahanelerine sığınsak da öyle böyle bitti. Uykusuzluk oldu, az bir şey de düzensizlik geldi gibi… Derken bir şekilde geçti gitti. Aslında hızlı da geçti. Sanki yaptığımız ilk sahur daha dün gibi. Yoksa sadece bize mi öyle geldi? Aman, neyse işte. Mübarek ay bir şekilde ağırlığıyla “ben buradayım” dedirtti.. Kimleri kimleri terbiye etti!

Terbiye demişken… Ramazan’ın ağırlığını hissetmek sizce de çok güzel değil mi? Hazır bu ağırlığı hissetmişken Ramazan modundan acaba çıkmasak mı? Ne güzel, sakindik, kavga dövüşten kaçtık, kötü söz ve davranışlardan sakındık, güler yüzlü davranmaya çalıştık, insanlara yardım etmeye çalıştık, bağışlarımızı hat safhaya çıkardık, açın halinden – ihtiyaç sahibinin halinden ne güzel anladık… Büyüklere daha çok saygı duyduk, çocukları daha bir sevdik… Ailevi ilişkilerimizi daha huzurlu geçirdik… Hazır bu moddayken, çıkmasak mı ki?

İnşaallah bu moddan hiç çıkmayız… Allah bayramımızı, bayram kılsın; ahiretimizi bayram etsin. Küsler barışsın, büyüklerin eli öpülsün, aileler güzel ve eğlenceli vakitler geçirsin. Vefat etmişlerimizin ruhuna Fatihalar gönderilsin, mezarlıkların başında dualar edilsin. Amcalar, teyzeler, halalar, dayılar buluşsun, evin büyüklerinin gözlerinin içi gülsün; çocukların ki daha gülsün. Herkes birkaç günlüğüne en derinden mutlu olsun, en derinden huzur bulsun.

Allah, bu bayramda biz Müslümanları affetsin, birleştirsin, güçlü kılsın… İhtiyacı olana neye ihtiyacı varsa bol bol versin. Bizleri “Ramazan moduna” hapsetsin, hep o modelde yaşamamızı nasip etsin.

Allah dualarımı/zı kabul etsin.

Dualarım ve dualarımla birlikte hatırlayamadığım yahut tasvir edemediğim tüm dualara içten bir Fatiha! (Amin)