‘Üniversitelerde Yabancı Öğrenci Usulsüzlükleri!’ yazımızdan sonra bize e posta ile ulaşan bir okurumuz sağ olsun bir hatamızı düzeltti.

Yazdıklarımızın sadece buz dağının görünen kısmı olduğunu da belirterek, sadece çifte pasaportu olan Türk vatandaşlarının değil, öğrenimlerinin belirli bir kısmını yurt dışında tamamlayan Türk vatandaşlarının da YÖS – Yabancı Öğrenci Sınavı’na girebildiğini yazdı.

Buz dağının görünmeyen kısmıyla alakalı olarak tamamlayıcı mahiyette şu ilaveleri yaptı;

“YÖS ile YKS’nin karşılaştırma bile yapılamaz.

YKS ile bir yere yerleşen öğrenci, bölümünü beğenmezse bir yıl beklemek zorunda. İkinci kez YKS’ye girdiğinde puanı kırpılıyor.

YÖS ile bir yere yerleşen öğrenci, bölümünü beğenmezse onun için bölüm ve üniversite değiştirmek hiç de zor değil. Puanı da kırpılmıyor.

Bir üniversite yıl içinde birden fazla YÖS sınavı yapabiliyor.

Yıl içinde istediğiniz kadar YÖS sınavına girebilirsiniz ama sadece bir YKS sınavına girebilirsiniz.

Bu adil mi?

Bu sınavların kontrol eden bir merkez olmadığı için YÖS ile en gözde fakülteler olan tıp ve diş hekimliğine bile girilebiliyor.

Sınavların puanlama standart yok. Bu sınavlarda normalde her soru 1,25 puan 80 soru soruluyor.

Yanlış doğruyu götürmüyor.

25 doğru yapan öğrenciye 70 puan veren üniversiteler bile var. Sebebi, taban puan uygulaması.

Pandemi sürecinde çevrimiçi YÖS sınavı yapan üniversiteler de var!

Online YKS sınavını hayal bile edemezsiniz!

Yurt içindeki YÖS sınavlarının bir an önce ÖSYM tarafından yapılması sağlanmalıdır.

Mehmet Emin Saraç gibi mümtaz bir şahsiyetin oğlunun bu gidişe daha fazla göz yummaması gerekir.”

İfade ettiği gibi Türkiye’deki bir öğrencinin YKS’yi kazanamadığı için giremediği bölüme, yabancı bir öğrenci YKS’den çok ama çok daha basit YÖS’e girerek çok rahat şekilde yerleşebiliyor.

Buradan Anadolu üniversitelerinin yabancı öğrenci tercihlerinin ekonomik sebeplere mi dayandığı sorusu akla geliyor.

Türkiye’deki üniversitelerde yabancı öğrenci sayısı toplam öğrenci sayısının yüzde 50’sini geçemiyor biliyordum, bunun da kaldırıldığını öğrendim.

Şimdi sınırsız yabancı öğrenci alabilme hakları var…

Mesela, Tokat Gazi Osman Paşa Üniversitesi, her yıl 100, 150 yabancı öğrenci alırken geçen yıl yabancı öğrenci sayısı 1000’in üzerine çıkmış.

Peki, Türkiye’ye gelen yabancı öğrencilerin hepsi okumak için mi geliyor?

Yabancı öğrencilerin yarısından fazlası Türkiye’ye hayat şartlarını beğenmedikleri ülkelerinden kaçmak ve Türkiye’den Avrupa’ya kapağı atmak için geliyorlar.

Türkiye’de iş bularak hayatlarını kazanmaya çalışan öğrencilerin sayısı da az değil…

Kimileri işportacılık yapıyor, kimisi temizlik, çocuk bakıcılığı hatta üzülerek söyleyeyim kötü yollara düşenler de var.

Öğrenim süresi boyunca aldıkları oturum hakları dolduktan sonra başka bir üniversitenin YÖS’üne girerek süreyi dört yıl daha uzatıyorlar.

Okuyucumun da dediği gibi, yurt içinde yapılan YÖS sınavlarının bir an önce, 2011 öncesine dönerek, ÖSYM tarafından yapılması sağlanmalıdır.