Tüm dünyayı etkisi altına alan Kovid-19 salgını ülkemiz genelinde hayatı olumsuz yönde etkilemektedir. Pandeminin etkisinin en aza indirgemek maksadıyla bir takım kısıtlamalar getirilmiş bulunmaktadır.

Ülke genelinde hafta içi 21.00-05.00 arası ve hafta sonu Cuma 21.00’dan Pazartesi 05.00’e kadar sokağa çıkma kısıtlaması uygulanmaya başlanmıştır. Bu yasaklarla salgının yayılım hızının azaltarak bir an önce özlenen eski günlere kavuşmayı hedeflenmektedir. Öngörülen kısıtlamalara uymak ve maske mesafe hijyen kurallarına uymak bütün vatandaşların asli vazifedir.

Sokağa çıkma yasağına ihlal edenlere, 1593 Sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun 282’nci maddesi uyarınca 3 bin 150 TL idari para cezası öngörülmüştür.

Ayrıca, Maske takmayarak sosyal hayatı riske atan vatandaşlarımıza 900 TL idari para cezası öngörülmüştür.

İdari Para cezası dışında Türk Ceza Kanunu kapsamında da yaptırım düzenlenmiştir. Bulaşıcı Hastalıklara İlişkin Tedbirlere Aykırı Davranma başlıklı 195. maddesinde yer alan “yetkili makamlarca alınan tedbirlere uymayan kişi, iki aydan bir yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır.” hükmü uyarınca, adli işlem öngörülmüştür.

KISA ÇALIŞMADA ÖNEMLİ DEĞİŞİKLİK

01/12/2020 tarihli Resmi Gazete Yayınlanan Cumhurbaşkanı Kararına göre Kısa Çalışma Ödeneğine ilişkin önemli düzenlenmeler yapılmıştır.

30 Haziran öncesi başvuru yapmayan işyerleri de kapsama alındı.

30 Haziran tarihine kadar Kısa Çalışmaya başvurmayan işyerleri 31 Aralık 2020’ye kadar İŞKUR’a başvurmaları halinde 1 Aralık 2020’den sonraki dönem için Kısa Çalışma Ödeneğinden yararlanabilecek.

Ödenekten daha önce yararlanan işyerleri ilave işçi için de talepte bulunabilecek

30 Haziran tarihine kadar koronavirüs nedeniyle kısa çalışma başvurusunda bulunan ve ödenekten faydalanan işyerleri sadece başvurusunu yaptığı işçiler için faydalanabilirken ilave işçi bildiremiyordu. Yapılan düzenleme ile işyerleri ilave işçileri için de Kısa Çalışma Ödeneği talep edebilecek.

Kısa çalışma ödemeleri işsizlik ödeneğinden mahsup edilmeyecek.

Kısa çalışma ödeneğinden yararlanma süresi işsizlik ödeneğinden yararlanma süresinde azalmaya sebep olmayacak. Yani; kısa çalışma ödeneği bittiğinde, işveren sizi işten çıkartırsa, işsizlik maaşından tam olarak yararlanabileceksiniz.

Başvuru

Kısa çalışmaya daha önce başvuran işyerleri kısa çalışmadan yararlanan işçileri için yeni başvuru yapmaları gerekmiyor. Uzatma kapsamında bu işyerleri Kısa Çalışma Ödeneğinden yararlanmaya devam edecek. Sadece daha önce kısa çalışmadan yararlanmayan işçiler bildirilecek.

Yeni müracaatlar 1-31 Aralık 2020 tarihleri arasında yapılacak. Kısa çalışmada yeni başvurular 1 Aralık 2020 tarihinde (bugün) başlıyor. Yeni başvurular sadece e-Devlet üzerinden 31 Aralık 2020 tarihine kadar yapılabilecek.

Pandeminin başından bugüne kadar 480.000 işyerinde çalışan yaklaşık 4 milyon emekçiye toplamda 21 milyar TL Kısa Çalışma Ödeneği verildi. Yapılan değişiklikle kısa çalışma ödeneğinden fayda sağlayan tarafların sayısının artması beklenmektedir.