Çevre kirliliği ve küresel ısınmaya karşı insanlarda artan farkındalık, gıda üretiminin çevresel ayak izlerini azaltmak için de alternatif üretim tekniklerine yönelik çalışmaların önem kazanmasına neden olmuştur.

Laboratuvar eti, ilk duyduğumuzda pek çoğumuz tarafından kabul edilemez bir konu gibi gözükse de dünya genelinde oldukça fazla destekçisi bulunmaktadır. Mevcut üretim modelinin bile geleneksel üretimden farklı olduğunu düşünen çok sayıda insanın zaten laboratuvar etini desteklemeyeceği açıktır. Laboratuvar eti üretimini savunanların ise gerekçeleri, mevcut üretim yöntemlerinde sera gazı emisyonunun, su tüketiminin ve arazi kullanımının çok yüksek olması, ayrıca hayvancılıkta çeşitli ilaçların ve antibiyotiklerin yüksek seviyelerde kullanılmasıdır. Tüm bunlara ilave olarak hayvanların eti için kesilmesine karşı olduğu için et tüketmeyen insanların da laboratuvar eti üretimini desteklediği görülmektedir. Her iki grubun gerekçelerinin kendi içinde tutarlı ve kabul edilebilir olduğunu söylemek mümkündür.

Laboratuvar eti, tamamen suni bir ortamında kök hücre başta olmak üzere bazı hayvan hücreleri kullanılarak üretilen eti ifade etmektedir. Bu alanda çalışmalarıyla öne çıkan ülkeler ABD, Hollanda ve İsrail’dir. Bir Hollanda firması tarafından laboratuvarda üretilen sığır etinin ilk tadım deneyleri 2013 yılının ağustos ayında yapılmış olup deneye katılanlar tarafından kabul edilebilir olduğu ancak yapı ve lezzet açısından gerçek etten farklı olduğu ifade edilmiştir.

Lezzet, aroma maddelerinin dışarıdan eklemesi suretiyle kolaylıkla üstesinden gelinebilecek bir konu iken laboratuvar eti sadece kas dokusundan oluştuğu için yapısının gerçek ete benzetilmesi çok daha komplike bir sorundur. Bir diğer sorun ise maliyettir. Ancak bu alanda yapılan çalışmalar son beş yılda hız kazanmış olup bir adet hamburger etinin maliyeti 300 bin dolardan 11 dolara kadar düşmüştür. Yıllar içerisinde daha da ucuza üretilmesi beklenen etin 2021 yılında restoranlarda satılmaya başlayacağı firma yetkilileri tarafından belirtilmiştir.

Geçtiğimiz günlerde gerçek etin dokusunu taklit edecek laboratuvar eti teknolojinin geliştirildiği haberi, uluslararası saygın bilim dergilerinden biri olan “Nature Science of Food’da” yayımlandı. Bu gelişme hiç hayvan yetiştirmeden ve kesmeden doğal ete çok benzeyen et ürünlerinin üretilebileceğini göstermesi açısından önem taşımaktadır.

Laboratuvar eti üretim tekniği, büyük ölçekli et üretimine daha yeşil, daha sürdürülebilir, daha etik bir alternatif sunması gerekçeleriyle bazı bilim çevrelerince “gıda üretiminde devrim” olarak değerlendirilmektedir. Ancak, bu etin laboratuvardan sofraya gelmesi, büyük ölçekte üretilmesi ve gerçek et gibi hissedilmesi de dâhil olmak üzere, birkaç büyük sorunun çözülmesi için halen çalışmalara ihtiyaç duyulduğu belirtilmektedir.