Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, amcasının oğlu Prens Muhammed bin Nayif’in yanında uzun yıllar görev yapan Saad el-Cebri’yi ülkeye geri getirebilmek için her yolu deniyor.

2017’den bu yana Kanada’da ikamet eden el-Cebri, tüm çağrılara rağmen Suudi Arabistan’a dönmeyince oğlu Ömer ve kızı Sare gözaltına alındı.

Fakat Saad el-Cebri, ailesi üzerinden yapılan baskıya ve şantaja rağmen ülkesine dönmemekte kararlı görünüyor.

Dolayısıyla bir takım sorular gündeme geliyor.

Neden Saad el-Cebri’nin Suudi Arabistan’a dönmesini sağlamak için büyük çaba sarf ediyor?

Bu soruların cevapları Prens Muhammed bin Nayif ve Saad el-Cebri’nin kimlikleri ve ilişkileri ile Amerikan seçimlerinde gizli.

Prens Muhammed bin Nayif, amcası Kral Selman tarafından azledilmeden önce Suudi Arabistan’ın Veliaht Prensi idi.

Suudi Arabistan İçişleri Bakanlığı’nda yıllarca babası Prens Nayif bin Abdülaziz’in yardımcısı olarak görev yaptıktan sonra babasının vefatının ardından bakanlığa getirildi.

Bakan ve bakan yardımcısı olarak görev yaptığı yıllarda el-Kaide’ye karşı verdiği mücadeleyle öne çıktı.

Amerikalıların övgüsünü kazandı ve Washington tarafından ödüllendirildi.

Bütün bu süreçte Saad el-Cebri sağ koluydu ve özellikle 11 Eylül’den sonra el-Cebri’nin de Amerikalılarla çok yakın ilişkileri olmuştu.

Kral Selman oğluna tahta giden yolu açabilmek için yeğeni Prens Muhammed bin Nayif’i veliahtlıktan azletmişti.

Tabii bu sadece Kral Selman’ın alabileceği bir karar değildi.

O süreçte Muhammed bin Selman ABD Başkanı Donald Trump’ın, özellikle de damadı ve başdanışmanı Jared Kushner’in desteğini almıştı.

Kasım’da Amerika’da seçim var.

Koronavirüs salgını sebebiyle ciddi eleştirilere maruz kalan Trump’ın seçimi kazanamaması söz konusu.

Demokrat Parti adayı Joe Biden, geçenlerde Mısırlı aktivistlerin gözaltına alınmalarını ve işkence görmelerini eleştirerek, “Trump’ın diktatörüne bundan sonra açık çek yok” dedi.

Biden’ın kastettiği Trump’ın “favori diktatörüm” dediği Abdülfettah es-Sisi’den başkası değil.

Suudi Arabistan Veliaht Prensi, Amerika’da seçimi Trump’ın kaybetmesi halinde kendisine de fatura çıkarılmasından ve kral olamama ihtimalinden endişe duyuyor.

Çok şey bilen eski istihbarat subayı el-Cebri’nin çabaları sayesinde amcasının oğlunun yeniden güçlenmesinden ve kendisini koltuğundan etmesinden korkuyor.

Bu nedenle el-Cebri’yi ve Prens Muhammed bin Nayif’i tamamen tasfiye etmek ve Kasım gelmeden bir an önce tahta oturmak istiyor.

Bir yandan el-Cebri’yi Suudi Arabistan’a döndürebilmek için çocuklarını gözaltına alıyor ve akrabalarına baskı yapıyor.

Diğer yandan da her ihtimale karşı Prens Muhammed bin Nayif’i itibarsızlaştırmak için aleyhinde troller aracılığıyla kara propaganda yürütüyor.

Sosyal medyada el-Cebri’nin ve Prens Muhammed bin Nayif’in çok büyük yolsuzluklara bulaştıkları ve yargılanacakları söylentisini yayıyor.

Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz, oldukça yaşlı ve hasta.

Geçenlerde rahatsızlandığı ve hastaneye kaldırıldığı açıklandı.

Adeta zamana karşı yarışan Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın önümüzdeki günlerde tahtı devraldığı ilan edilirse şaşırtıcı olmaz.