Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, önceki gün Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ve kuvvet komutanlarıyla birlikte Libya’yı ziyaret etti.

Bakan Akar Trablus’ta Libya Yüksek Devlet Konseyi Başkanı Halid el-Meşri, Libyalı mevkidaşı Salahaddin en-Nemruş ve Libya İçişleri Bakanı Fethi Başağa ile görüştü.

Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanlarıyla birlikte adeta “gövde gösterisi” şeklinde gerçekleşen ziyaret, darbeci savaş baronu Halife Hafter’in Libya’daki Türk varlığına yönelik tehditlerine mesaj niteliğindeydi.

Hafter, Libya’nın bağımsızlığının 69’uncu yıldönümü münasebetiyle yaptığı konuşmada Türkiye’yi “işgalci ülke” olarak niteleyerek “Tüm kuvvetlerimizi Libya’daki Türk kuvvetlerine karşı savaşa hazır olmaya çağırıyorum” demişti.

Birçok kez girişimde bulunmasına rağmen başkent Trablus’u bir türlü ele geçiremeyen Hafter’in son günlerde yeni bir saldırı için hazırlık yaptığı yönünde haberler gelirken Türkiye’ye savrulan bu tehdidin arkasında gerçekte muhteris savaş baronuna destek veren Rusya, Fransa ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) gibi ülkelerin olduğunu unutmamak gerek.

Dolayısıyla Akar’ın Libya ziyareti Hafter’e olduğu kadar o ülkelere de mesaj veriyor.

Hafter’e bağlı milisler ve paralı askerler Libya’da görev yapan Türk askerlerini hedef alacak herhangi bir saldırıda bulunurlarsa karşılarında hava, kara ve deniz kuvvetleriyle topyekûn Türk ordusunu bulacaklar.

Bu mesajın çoktan ilgili adreslere ulaştığından emin olabilirsiniz.

Türkiye bugüne kadar olduğu gibi bugünden sonra da tüm gücüyle Libya halkının ve özgür iradesinin yanında olmaya devam edecek.

Hafter’in veya bir başka darbecinin Trablus’u işgal edip meşru hükümeti silah gücüyle devirmesine asla izin vermeyecek.

Halid el-Meşri de Akar’la görüşmesi sonrası yaptığı açıklamada, “Olası bir saldırıda bu kez saldırıya karşı koymakla yetinmeyeceğiz ve saldırının kaynağını yok edeceğiz” diyerek ziyaretin mesajını teyit etti.

Akar’ın Libyalılara hitaben söylediği “Siz burada ne kadar rahat, güçlü ve huzurlu olursanız biz de Türkiye’de kendimizi o kadar rahat ve huzurlu hissederiz” sözü, iki ülke ve halkları arasındaki kardeşlik bağlarının ne kadar derin ve güçlü olduğunun göstergesi.

Bu açıklama aynı zamanda Libya’nın huzur ve güvenliğine Türkiye’nin kendi güvenliğinin bir parçası gözüyle baktığına işaret ediyor.

Türkiye, Somali’de olduğu gibi Libya’da da ülkenin tüm kurumlarıyla ayağa kalkabilmesi için ciddi projelere imza atıyor.

Ordu ve polis teşkilatı yeniden kurulup eğitiliyor.

Dün atletle ve terlikle Hafter’i Trablus’tan kovan gençlerin düzenli ve disiplinli bir ordunun askerleri olmaları için çaba sarf ediyor.

Bu konuda hızla mesafe alındığını ve harcanan çabaların meyvelerini verdiğini söyleyebiliriz.

Akar, Libya’yı ziyareti sırasında yetkililerle yaptığı görüşmelerin yanında Trablus’taki Kara Harp Okulu’nun mezuniyet törenine katıldı.

Fethi Başağa’nın medyaya yaptığı açıklamada dile getirdiği gibi Türkiye ayrıca Libya’da yerel yönetimlere de destek oluyor ve kardeş şehir uygulamasıyla belediye hizmetleri konusundaki tecrübelerini aktarıyor.

Bütün bu çabaların Hafter tarafından boşa çıkarılabileceğini zannedenler hayal kırıklığına uğramaya mahkûmlar.