Her an her şey yenilenir. Aldığımız nefes, yediğimiz lokma, baktığımız yer ve gördüğümüz şey, bize tesir eder. Bize ulaşan şeyler zamanına ve yoğunluğuna göre, yeni bir duygu ve düşünce kapısı açar. Dolayısı ile bizler her an değişime uğruyoruz, bizim dışımızdakilerde. Her mevsimin içindeki her günün bize sunduğu şeylerin farklı olması gibi. Demek ki her an her şey değişiyor, bu yaratılış kanunlarının bir gereğidir. İşte bu değişim, içinde olan herkesi etkilediği için, bunun daha iyi olmamıza katkıda bulunmasını nasıl sağlayabiliriz?

İnsan nereye yürümek isterse, yüreğini nereye tapulamışsa, bakışları da o tarafa yönelir. Akılımızın bizim faydamız için çalışması, ne sorduğumuza ve cevabı nerede aradığımıza bağlıdır. Ben her an etkileniyorsam, her an daha iyi olabilirim demektir. Ben daha iyi olursam, baktığım ve gördüğüm, aldığım ve verdiğim, konuştuğum ve dinlediğim her şey, ulaşmak istediğim yere uygun olmanın mücadelesini yansıtır. Bu hayat kalitesi ve onurlu bir duruş anlamına gelir. Eğer bilgi edinme ve o bilgiye yaşama derdi benim en ücra hücrelerime kadar beni kuşatmışsa, hep değişim içinde olduğumuzun ve ben dahil her insanın her an daha iyi olabileceğinin farkında olurum.

Daha iyi olmamanın mazereti yok

Yaşananlar sonucunda verilen tepki, etkileşimin derecesini yansıtır.İşte benim duyarlılığım neye yoğunlaşmışsa, ben ona göre onu düzeltmek ya da daha iyi hale getirmek için refleksif bir tutum içinde olurum. İşte bu, hayra yönelebilmek ve hayırda kalabilmek için, inanılmaz güzel bir durumdur çünkü hep daha iyi olabileceğimin bilincinde olarak, etkileşim içinde olduğum insanların ihtiyaçlarını ve etkileşimin sonucunu, Yaradan’ımın hatırına ciddiye alırım. Şikâyetler ya da talepler, daha iyi insan olabilmenin en vazgeçilmez malzemeleridir. “Bilmeden yaptığım yanlışların ve verdiğim zararların bana yansıtılması, Allah’a (cc) karşı hesabımı azaltıp, kulların gönlünü onarma ve hayat kalitelerine katkıda bulunabilmem için benim olmazsa olmazlarımdır. Allah (cc) bana eksiğimi, kusurumu ve yapmam gerekip te yapamadıklarımı söyleyenlerden razı olsun. Ben onlar olmazsa bunlardan haberdar olamayacak ve düzeltme fırsatı bulamayacaktım” deyip, kendimizi onarma, düzeltme ve ilimde derinleşme derdine düşmeliyiz.

Mesajı doğru okuyamazsak, yaptıklarımız hedefine ulaşamaz

Bu konuda da hem Allah’tan (cc) yardım istemeli, hem de çevremizdekiler ile konuşarak öğrenmeliyiz. “Niyet hayr akıbet hayr” düsturunda olduğu gibi, sağlam bir iyi niyet kalesini bilgi ile güçlendirip, sağlam bir duruş kazanabilmek için, kavli ve fiili dualarımızla, Rabbimizin (cc) kapısındayız.

Ya İlâhi, her yeni değişimin bize daha iyi olmanın kapılarını açacak bir rahmet olmasını Sen’den diliyorum. Hepimizi hayırlı bir değişim ve gelişimin içinde yoğur.Sen sev ve iki dünya ehline de sevdir.