Devlet güvenliğine ve siyasal yararlara ilişkin bilgileri açıklama suçu, Türk Ceza Kanunu’nun 7. Bölümünde devlet sırlarına karşı suçlar ve casusluk, bölümünde düzenlenmiş olup, düzenleme, devletin güvenliği veya iç ve dış siyasal ya­rarları gereği, niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgilerin açıklanmasını cezalandırmakta ve böylece ülke güvenliğini ve yararlarını korumaktadır. Türk Ceza Kanunu’nun 329. Maddesinde yer alan düzenleme şu şekildedir.

Devletin güvenliğine ve siyasal yararlarına ilişkin bilgileri açıklama

1) Devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri açıklayan kimseye beş yıldan on yıla kadar hapis cezası verilir.

2) Fiil, savaş zamanında işlenmiş veya Devletin savaş hazırlıklarını veya savaş etkinliğini veya askerî hareketlerini tehlikeye koymuşsa, faile on yıldan on beş yıla kadar hapis cezası verilir.

3) Fiil, failin taksiri sonucu meydana gelmiş ise birinci fıkrada yazılı olan halde, faile altı aydan iki yıla, ikinci fıkrada yazılı hallerden birinin varlığı halinde ise üç yıldan sekiz yıla kadar hapis cezası verilir.

Suçun unsurları

Maddenin gerekçesine göre suçun unsurlarına bakacak olursak:

Suçun maddî unsuru olan “açıklama”, yukarıda nitelikleri gösterilen devlet sırlarının bir veya birden fazla kişiye her ne suretle olursa olsun bil­dirilmesini, naklini belirtmektedir.

İkinci fıkrada gösterilen, suça ait nitelikli unsurlar hakkında TCK 328 maddede yer alan siyasal ve askeri casusluk suçunun ikinci fıkrasının gerekçesine atıf yapılmış olup, bu fıkranın gerekçesine göre suçun unsurlarından birincisi, fiilin Türkiye ile savaş hâlinde bulunan bir devlet yararına işlenmesi yani failde Türkiye ile savaş hâlinde olan bir devlet yararına iş görme amacının varlığı olup, ikincisi ise, fiilin devletin savaş hazırlıkları veya savaş et­kinliğini veya askerî hareketlerini tehlikeye sokmuş bulunması veya fiilin savaş sırasında işlenmiş olmasıdır.

Maddenin üçüncü fıkrasında, failin taksiri sonucu fiilin işlenmesine neden olunması hâli cezalandırılmakta ve bu hâllerde birinci ve ikinci fıkra­ların ihlâl edilmiş olabileceği öngörülerek, ayrı ayrı yaptırım konulmaktadır. Bu fıkrayla cezalandırılan fiil, taksir sonucu devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararlarının gizli kalmasını gerektirdiği bilgilerin, bunları açıkla­yan kimsenin eline geçmiş olmasıdır.

Şikâyet ve zamanaşımı süresi

Devlet güvenliğine ve siyasal yararlara ilişkin bilgileri açıklama suçu niteliği itibari ile şikâyete tabi suçlardan olmayıp, savcılık tarafından resen soruşturma yapılabilecektir.

Devlet güvenliğine ve siyasal yararlara ilişkin bilgileri açıklama suçu için yasal olağan zamanaşımı süresi 15 yıl olup, bu süre içerisinde savcılık tarafından resen soruşturma başlatılmasının önünde bir engel bulunmamaktadır.

Görevli mahkeme

Devlet güvenliğine ve siyasal yararlara ilişkin bilgileri açıklama suçu nedeniyle yapılacak yargılamalarda ağır ceza mahkemeleri görevlidir.