Suudi Arabistan Kralı Selman Bin Abdülaziz, “Körfez ülkeleri arasındaki kardeşlik bağlarını güçlendirmek” amacıyla çıktığı Körfez turuna cumartesi günü Abu Dhabi’den başladı.

Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) altı ülkeden oluşuyor.

Ağabey ülke Suudi Arabistan.

Diğerleri ise Kuveyt, Katar, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri ve Umman.

Kral Selman’ın turu Umman hariç KİK üyesi ülkelerin hepsini kapsıyor.

Suudi Arabistan Kralı’nın diğer dört başkenti ziyaret ederken Maskat’ı Körfez turu dışında tutması Umman’a verilen bir mesaj.

Çünkü Umman KİK üyesi olsa da diğer ülkelerin aksine İran’ın politikalarına oldukça yakın.

Sadece Yemen ve Husiler konusunda değil, diğer birçok konuda Maskat ile Tahran’ın politikaları ve tavırları paralel.

Kral Selman’ın ziyaretinden kısa süre önce Birleşik Arap Emirlikleri’nin bir başka konuğu vardı.

Mısır cuntası lideri Abdulfettah El Sisi Abu Dhabi’deydi.

Abu Dhabi Veliaht Prensi Muhammed Bin Zayed’in bir süredir Suudi Arabistan ile Mısır arasındaki anlaşmazlıkları ve gerginliği gidermek için çaba sarf ettiği biliniyor.

Bu çerçevede Kral Selman, Muhammed Bin Zayed ve Abdülfettah El Sisi’nin katılımıyla Abu Dhabi’de üçlü bir zirve gerçekleştirileceği beklentisi vardı.

Mısır Parlamentosu Medya Komitesi Üyesi gazeteci milletvekili Mustafa Bekri, üçlü zirve için Muhammed Bin Zayed’in Abdülfettah El Sisi’den ve Kral Selman’dan onay aldığını açıklamıştı.

Fakat o zirve gerçekleşmedi.

Kral Selman Abu Dhabi’ye ulaşmadan birkaç saat önce Abdülfettah El Sisi BAE’den ayrılarak Mısır’a döndü.

Üçlü zirvenin gerçekleşmemesi gerginliğin devam ettiğinin ve Muhammed Bin Zayed’in arabuluculuk girişiminin başarısız olduğunun göstergesi.

Suudi Arabistan’ın Kahire Büyükelçisi Ahmed El Kattan’ın “İki ülke arasındaki kriz bir görüşmeyle aşılamayacak kadar karmaşık” dediği öne sürülüyor.

Kral Selman, Körfez turunun her durağında büyük bir coşkuyla ve folklor oyunlarıyla karşılanıyor.

Suudi Arabistan Kralı’nın ikinci durağı Doha’da Katar Emiri Temim Bin Hamed El Sani’yle birlikte Necd bölgesinin yöresel oyunu El Ardha’yı izlerken dayanamayıp oynaması ilginç görüntülerin ortaya çıkmasına neden oldu.

Abu Dhabi’de bekledikleri zirvenin gerçekleşmemesinin hayal kırıklığını yaşayan Mısırlılar o görüntülere fena halde bozuldu.

Kral Selman’ın Doha’da El Ardha oynayarak Kahire’yle alay ettiğini ileri sürenler dahi çıktı.

Suudi Arabistan Kralı’nın Körfez ülkelerine gerçekleştirdiği ziyaretlerin amacı Bahreyn’de yapılacak KİK Zirvesi öncesi “Körfez Evi”nde birlik ve bütünlüğü sağlamak.

“Körfez Evi”, Körfez ülkelerinin aynı evin çocukları olduğunu anlatmak için kullanılan bir ifade.

Ev her ne kadar aynı olsa da çocuklar arasında birtakım anlaşmazlıklar ve çekişmeler olduğu kesin.

Kral Selman; Abu Dhabi, Doha ve Kuveyt’in ardından Körfez turunun son durağı Manama’da KİK’in liderler düzeyinde yapılacak 37’nci zirvesine katılacak.

Dün başlayan ve bugün sona erecek zirvede Körfez ülkelerinin Avrupa Birliği benzeri “El İttihad El Halici”yi (Körfez Birliği) ilan edecekleri iddiası gündemde.

“Körfez Evi”nde birlik ve bütünlüğü sağlama çabaları ile KİK’i Avrupa Birliği benzeri bir yapıya dönüştürme hayalleri bugüne kadar hep kâğıt üzerinde kaldı.

Coşkulu karşılama törenleri düzenleseler ve Kral Selman’a övgüler yağdırsalar da Körfez ülkelerinin Suudi Arabistan’la her konuda paralel politikalara sahip olduklarını söylemek imkânsız.