Milyonları ilgilendiren Emlak Vergisi ödemeleri başladı. Her yıl iki taksit halinde ödenen emlak vergisinin birinci taksiti Mayıs, ikinci taksiti Kasım ayı sonuna kadar ödeniyor. Emlak Vergileri her dört yılda bir güncelleniyor. 2014 yılından sonra geçen sene güncellendiği için 2018 yılında yenilenen değerler üzerinden ödeme yapacağız. Türkiye sınırları içinde dükkan, konut, arsa, arazi gibi taşınmaz sahipleri mayıs sonuna kadar birinci taksitlerini ödemedikleri takdirde aylık 1.40 gecikme cezasıyla karşılaşacaklar.

Bazı gayrimenkul sahipleri ise emlak vergisinden muaflar. Bilen var bilmeyen var. Çoğu insan emlak vergisinden muaf olduğunu bilmediği için boşu boşuna vergi ödüyor. Ülke sınırları içinde brüt 200 metrekarenin altında tek konuta sahip olanlardan; emekli, ev hanımı, işsiz, engelli, şehit ve gazilerin dul ve yetimleri emlak vergisi ödemiyor. Sıfır oranlı emlak vergisinden faydalanmak için ilgili belediyeye gitmek ve muafiyet formu doldurmak lazım. Bu formu vermezseniz belediye vergiyi tahakkuk ediyor. Ancak muafiyet şartlarını taşıyanlar geriye dönük 5 yıl için düzeltme yapabilir varsa ödenen vergiyi belediyeden iadesini talep edebilirler.

Ev hanımları ve emeklilerin başka gelirleri var ise örneğin 2017 yılı için 30 bin lira mevduat faizi, repo vs. gibi gelirlerinden dolayı muafiyetten yararlanamayacaklar. Emekli olan eşlerden her ikisinin de bir evi var ise bunlardan birinde oturuyor diğerinden kira geliri alıyorlarsa ancak bir konut için sıfır oranlı emlak vergisinden faydalanabilirler. Emekli sahip olduğu tek konutu kiraya verip kızı veya oğlunun evinde oturursa yine emlak vergisi muafiyetinden yararlanamaz.

Yazlık evler içinde özel bir durum söz konusu. Ara sıra kullanılan yazlık niteliğinde evler emlak vergi muafiyetinden yararlanamıyor. Evin sürekli İkametgâh olarak kullanılıyor olması lazım. Sahip olduğunuz tek konut bir yazlık ev ise ikametgâhınızı almanız durumunda bu durumu aşabilirsiniz. Karı koca olarak sahip olduğunuz tek konutunuzu eşiniz çalışıyor ise evin hanımının üzerine tapu yaparsanız, ev hanımı olarak emlak vergisinden muaf olabilirsiniz. Küçük tüyolar ama sizi vergi yükünden kurtaracaktır. Bir de evde oturma şartı bulunmuyor. Yani tek konutunuzu kiraya verip siz de başka bir yerde kirada oturuyorsanız sıfır oranlı emlak vergisinden faydalanabiliyorsunuz.

Bu yıl gayrimenkul alanlar emlak vergisi ödemeyecek. 2018 yılında taşınmaz satın alanlar önümüzde ki yıl 2019’da emlak vergisi ödemeye başlayacaklar. Ancak belediyeye bu sene bildirim yapmak gerekiyor. Emlak vergi ödemelerinizi ilgili belediye veznelerine, PTT veya belediyelerin kendi web siteleri üzerinden banka kartınızla ödeyebilirsiniz.