Çocuğun cinsel istismarından şüphelenilen durumlarda duraksamadan ihbar etmek gerekmektedir.

 Toplumu derinden yaralayan ve ismi bile insanı insanlığından utandıran bu suç ile mücadelede, suçun ihbarı çok önemli bir yer tutmaktadır. Elbette suçun önlenmesi ve önlenemediği durumlarda faillerin cezalandırılması devletin görevidir, ancak bu görevin devlette olması fertleri sorumluluktan kurtarmamaktadır.

ÇOCUĞUN CİNSEL İSTİSMARI

Bu konuda pek çok tanım bulunmakla birlikte, çocuğa karşı gerçekleştirilen ve cinsel tatmin amacını taşıyan her türlü davranışı, çocuğun cinsel istismarı olarak tanımlayabiliriz. Bu tanıma göre;

Çocukla cinsel içerikli konuşmalar yapmakÇocukla cinsel birleşmeÇocuğun özel bölgelerine bakmak ve dokunmakÇocuğa çıplak fotoğrafları göstermekÇocuğa özel bölgelerini, cinsel organını göstermek,Çocuğun cinsel içerikli fotoğraflarının çekmek,Çocuğa cinsel içerikli pornografik yayınları izletmek

Gibi birçok cinsel tatmin amacı taşıyan eylem çocuğun cinsel istismarı suçunu oluşturabilir.

İHBAR YÜKÜMLÜLÜĞÜ

İşlenmekte olan suçuyetkili makamlara bildirmek herkes için yasal bir yükümlülüktür. Bu yükümlülüğü özellikle çocuğun mağdur olduğu suçlarda yerine getirmeyenler hakkında, TCK 278/3 gereğince bir buçuk yıla kadar hapis cezası öngörülmüştür.Bu yükümlülük sadece suçun işlendiği anı değil, işlenmiş olmakla birlikte, sebebiyet verdiği neticelerin sınırlandırılması halen mümkün bulunan bir suçu bildirmeyi de kapsamaktadır. (TCK 278/2)Kamu görevlilerinin suçu bildirmemesi durumunda suçun cezası 3 yıla kadar çıkmaktadır. (TCK 279, 280)

İHBARIN ÖNEMİ

Yukarıda yasalardaki ihbar yükümlülüğüne değinilmiş olsa da, bu çirkin suç ile mücadelede toplum olarak duyarlı olunması, bu suçun ihbarının, yasal zorunluluk olarak değil çocukları yani geleceğimizi korumak adına insani bir görev olarak kabul edilmesi, mücadelenin başarıya ulaşması için vazgeçilmez bir şarttır. Zira aksi durumda ortaya çıkmayan suçlar nedeni ile oluşacak cezasızlık algısı, sapıkları cesaretlendirdiği gibi mağdurları da çaresizliğe itmektedir.

İHBAR NERELERE YAPILABİLİR

Alo 183: Sosyal Destek Hattı

155: Polis156: JandarmaEn Yakın Kolluk Kuvvetinehttps://www.ihbarweb.org.tr/ihbar.php?subject=2 adresinden ihbarda bulunabilirsiniz.

İHBAR AŞAMASINDA YAPILAN YAYGIN HATALAR

Çocuğun cinsel istismarından şüphelenilen durumlarda duraksamadan ihbar etmek gerekmektedir. Ancak uygulamada sıklıkla yapılan hatalardan bir kaçına göz atacak olursak;

İhbar edecek kişilerin suçun yasal unsurlarının oluşup oluşmadığı yönünde hukuki değerlendirme yapmaya çalışmaları ve ihbarda tereddüte düşmeleri yapılan hatalardan bir tanesidir.İstismarcının kimliği, sosyal statüsü ve mağdura yakınlığı nedeni ile “bu kişi yapmaz” algısı ile ihbardan kaçınmak bir diğer hata olarak karşımıza çıkmaktadır. Ancak maalesef yapılan araştırmalar faillerin çoğunlukla mağdurun tanıdığı kişiler olduğunu ve her sosyal statüden olabileceğini ortaya koymaktadır.

En yaygın hata ise ihbar öncesinde toplumdaki kirlenmişlik algısı ile çocuğun banyo yaptırıldıktan ve kıyafetleri değiştirildikten sonra ihbarın yapılmasıdır. Bu durum, olası delillerin yok olmasına sebep olabildiği için failin cezasız kalmasına sebep olacak çok büyük bir hatadır. Unutulmamalıdır ki, mağdur çocuk hiçbir surette kirlenmemiştir.