Dünyayı etkisi altına alan bu virüs salgını nedeniyle restoranlar da ciddi şekilde etkilendi. Birçoğu orta seviyede esnaf olan bu işletmeler şimdi ayakta kalma telaşında. Gelirleri neredeyse %50’nin üzerinde düştü. Yemeklerinin lezzeti ve fiyatlarının uygunluğu nedeniyle gönüllerimizde çok özel bir yeri olan bu esnaf lokantaları bu virüs nedeniyle tüm toplum gibi zor günler geçiriyor.

Bence böyle durumlarda restoranları kapatmak çözüm değildir. Eğer gerekli önlemleri alırlarsa açık kalabilirler. En azından “Paket Servis” için açık kalmalılar diye düşünüyorum. Bakanlık ta bu doğrultuda karar verdi. Kapatmadı ama faaliyetlerini sadece paket servisi ile sınırlandırdı. Madem süreç buraya evriliyor, o zaman evde kalan vatandaşlar olarak siparişlerimizle bu esnaflarımıza destek vermeliyiz.

Bu süreçte lokantalar, restoranlar ve pastaneler açık olacak mı?

Tüm dünyayı etkisi altına alan bu virüs salgını nedeniyle restoranlar da ciddi şekilde etkilendi. Birçoğu orta seviyede esnaf olan bu işletmeler şimdi ayakta kalma telaşında. Gelirleri neredeyse %50’nin üzerinde düştü. Yemeklerinin lezzeti ve fiyatlarının uygunluğu nedeniyle gönüllerimizde çok özel bir yeri olan bu esnaf lokantaları bu virüs nedeniyle tüm toplum gibi zor günler geçiriyor. Yüz binlerce çalışanı olan bu sektör yaşamalı. Medyadan izlediğim kadarıyla bir kesim bu restoranların kapatılmasını teklif ediyordu. Ben de tam tersi olarak, madem yiyeceklerden bulaşmıyor bu virüs, restoranlarda hijyen ve mesafe korunursa açık kalabilirler diye düşünüyorum. Bu restoranlar, menülerinde geleneksel Türk yemeklerine yer veren, hem bütçe dostu, hem damağa hem göze hitap eden sağlıklı mekânlardır. Özellikle İstanbul’un yemek kültürü içerisinde önemli bir yere sahiptirler. Bu mekânlar kapandığında, evinde yalnız yaşayan, belki yemek yapmayı bilmeyen veya beceremeyenyüzbinlerce belki daha fazla vatandaşımız ne olacak. Bu kişiler nasıl beslenecekler. Bu kişilerin yeterince beslenememesinden kaynaklanan sorunlar daha büyük olabilir.

Restoranlar sadece paket servisi için açık kalabilecekler

2 gün önce virüsün yayılmasını önlemek adına restoranları da içine alan, toplu mekânlardaenfeksiyondan korunma ve kontrol için bir takım tedbirler alındı. İçişleri Bakanlığı tarafından 81 ilin valiliğine koronavirüsü salgınıyla mücadele kapsamında ek genelge gönderildi. Bu genelgeye göre, özellikle hazır gıda sektöründeki firmaların çalışma düzenine değişiklik getirildi. Restoranlarınoturma alanlarını kaldırmaları sağlanacak, bu alanlara müşteri kabul etmemeleri konusunda gerekli işlemler yapılacak. İçkili ve/veya içkisiz tüm lokanta ve restoranlar ile pastane ve benzeri işyerleri, sadece paket servis, gel-al benzeri şekilde, müşterilerin oturmasına müsaade etmeden hizmet verecekler. Ne diyelim, en azından paket servis olarak verecekler, kapanmalarından iyidir. Yeter ki alınan bu tedbirler işe yarasın ve bu virüsten toplum olarak biran önce kurtulalım.

Restoranlar paket servis olarak hizmet yapsalar da, alınabilecek bazı tedbirler

Restoranların girişine dijital ateş ölçer/kızılötesi termometre cihazlarının konulması. Gelen tüm müşterilerin ateş ölçümlerinin yapılması sağlanabilir.

Restoran personel sayısı geçici bir süre işletmenin minimum ihtiyacına göre revize edilmeli.Restoran Personelinin mutlaka eldiven ve maske ile müşteriye hizmet vermesi sağlanmalı.Personelin ortak kullandığı aletler, kullanım öncesi ve sonrası dezenfekte edilmeli.Restoranın içi özel kimyasallarla 2 saatte 1 dezenfekteedilmeli.Restoran Personeli ile müşteri arasında gerekli mesafe korunmalı.Müşteri bekleme sırasındaki güvenli mesafeyi korumak için zemine aralıklı şerit çekilmeli.Restoran personelinebuvirüsten korunma yöntemleri ile ilgili eğitim verilmeli.Restoranın belirli noktalarına bu virüse karşı uyarı ve bilgilendirme yazıları konulmalı.Restoranın belirli noktalarına hijyen ürünleri (el dezenfektanı, kolonya vb.) konulmalı.Sağlık bakanlığı ve bilim kurulunun aldığı kararlar personele anlık aktarılmalı.Paket servisinde kullanılan motor ve araçlar belli aralıklarla dezenfekte edilmeli.Paket servisinde kullanılan ıslak mendil, peçete, kaşık, çatal, bıçak poşet içinde olmalı.Yiyecek paketini taşıyan personel kesinlikle yiyeceğe dokunmamalı. Paketi teslim ederken en az 2-3 adım mesafeli olmalı.Restoranda tüm personelözel bir elbise kullanmalı, ayrılırken de üzerindeki elbiseyi çıkarmalı ve duş alması sağlanmalı. Günlük ateşleri ölçülmeli, kişisel olarak yanlarında sürekli el spreyi taşımalı ve aracın içinde el dezenfektanı olmalı.