Kendinizi dışarıdan biri olarak düşünün… Gelip sizinle tanışsa ve samimiyet kurmak istese, kendinizle arkadaşlık yapar mıydınız?

 

İnsanlar, genel anlamda dışardan nasıl göründüklerini analiz etmekte çok zorlanırlar. Kendisi hakkında, “nasıl birisiniz” sorusuna ayrıntılı ve derin cevaplar verse de bu cevapların çoğunda yanlış ve eksik bilgiler vardır. Çünkü insanın kafasında kendisiyle alakalı yanlış düşünceler yer etmiştir.

İnsanların kendileriyle ilgili algılarına odaklandığımızda bu algıları, kendilerini algıladıkları birey, olmak istedikleri birey ve dışarıya yansıttığı birey olarak üçe ayırabiliriz. “Kendinizi anlatır mısınız” diye sorduğumuzda, kişiler genelde olmak istedikleri ve olaylara vermek istediği tepkileri anlatırlar. Fakat gerçekte öyle değillerdir. Geri bildirimlerde bulunduğunuz kişilere bahsettiği olgulardan farklı şeyler yansıttığınızda ki özellikle yansıttığınız olgular onu rahatsız ediyorsa, şoka uğrayacaklardır hatta kabul etmeyeceklerdir. Çünkü kendini algılaması sizin onu algılamanızdan yani dışarıya yansıttığı bireyden çok farklıdır, onun anlattığı gibidir. Özellikle kendisini çok iyi birisi olduğunu düşünen bireylere olumsuz geri bildirimler verdiğinizde, eksik yönlerini söylediğinizde ya size öfkeyle tepkiler verecek ya da üzüntü haline geçerek sizden uzaklaşacaklardır.

Mesela kendini fazlasıyla merhametli yansıtan kişilere özellikle söylemenizi tavsiye ederim. Onlara karşı “Merhametli olabilirsin ama sen çok bencilsin!” geri bildirimi verir misiniz? Şaşıracaktır. Örnek olaylar isteyecektir. Örnek olaylarınız da sizi destekliyorsa “merhamet timsali” kişiliğimiz bir anda “Ben asla öyle bir insan değilim.” Öfke moduna girerek konuşmanın sonunu “sana kendimi anlatmak zorunda değilim” ile bitirebilir. Bir bakmışsınız ki merhametin yerini kibirler, öfkeler, üzüntüler almış.

Bu noktada sizlere tavsiyem şunu kesinlikle unutmamanızdır; kendinizi algıladığını kişi dışarıdan çok farklı gözüküyor. Şu ana kadar sağlıklı kararlar veremediğiniz her olayı düşünüp sorunun biraz da sizden kaynaklandığına ihtimal veriniz. Çünkü yapısal olarak içten içte çok farklı özellikler taşıyorsunuz.

Kendimizi en derinden tanıyabilme, analiz edebilme, doğru yönlenebilme ümidiyle…

Selametle…