Gazetemizde de farklı kalemler aracılığıyla günlerdir dile getirdiğimiz üzere, 7. Malatya Uluslararası Film Festivali’nin iptal kararı canımızı fena sıktı.

Henüz resmi bir açıklama yapılmadı ancak bildiğimiz, Fetullahçı Terör Örgütü dosyası kapsamında iki vali yardımcısının görevden alınması iptale gerekçe olarak gösteriliyor. Festival, Malatya Valiliğinin bir organizasyonu zira.

Muhammed Uyar, merhum Aliya İzzetbegoviç’ten ilhamla, sıradışının da sırasının dışında günler yaşadığımız şu dönemde, hayatta ve dimdik olduğumuzu en güzel şekilde sanatla ifade edebileceğimizi anlattı. Abdulhamit Güler ise, bu iptal kararının “Türkiye iç savaş atmosferine girdi” imajını beslemekten başka bir işe yaramayacağını yazdı. Her iki yazıyı da okumanızı isterim.

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba da, önceki gün, “Darbe başarılı olsaydı Malatya’da film festivali yapılmayacaktı. Şimdi de yapılmıyor” dedi.

Aklıma, EXPO 2016 kapsamında geçen ay Antalya’da konser veren Elton John geldi. 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Türkiye’ye gelir mi gelmez mi diye tartışılan İngiliz müzisyen, EXPO’ya bir mektup göndermiş ve “Yapılanlar güzelliklerin üzerine gölge düşüremez. 9 Eylül’de Türkiye’deki EXPO 2016 Antalya konserimi büyük bir zevkle gerçekleştireceğim” diye yazmıştı (Bu arada, 16 Ağustos’ta yayınlanan bu mektupla aynı gün, ünlü İspanyol şarkıcı Enrique Iglesias da Antalya’da sahne aldı.) Sonra takvimler 9 Eylül’ü gösterdi, Elton John geldi, konserini verdi ve performansından ve yaptığı şakalardan anladığımız kadarıyla mutluydu da.

Tablo şu: “İçinde bulunduğumuz şu atmosfer” öyle bir atmosfer ki, dünyaca ünlü sanatçı Elton John Türkiye’ye “gel”ebiliyor, ama Türkiye’nin “uluslararası” etiketli bir film festivali yerinde “dur”durulamıyor.

Üzgünüm.